Достигнућа

Најуспешнији у школској 2023/24. години

Датум: 26. Jun 2024 12:45 Категорија: Достигнућа

Средња школа "Свети Ахилије" колевка је многих успешних ученика, а у школској 2023/24. години, међу њима су се посебно истакли ученици који су се пласирали на Републичка такмичењу из разних области: Михаило Шојић, 2. разред модног кројача (текстилство), Тамара Милијановић, 4. разред финансијског администратора (пословна економија),Милица Димитријевић, 4. разред гимназије, Сара Аћимовић, 4. разред гимназије (енглески језик), Милица Митровић, 2. разред гимназије (Књижевна олимпијада) и Војин Масларевић, 2. разред гимназије (физика).
Михаило Шојић има и изузетан цртачки таленат, учесник је на ликовним конкурсима и радио је на пројекту Библиотечке секције као илустратор Речника речи и израза из ариљског краја, који ускоро очекујемо у издању народне библиотеке "Добрило Ненадић".
Тамара Милијановић, одговорна и изузетно надарена за економију,интересовање је показала и за ваннаставне активности учешћем на фото-конкурсу Разгледница из школске библиотеке. На студијама ће своја знања даље надоградити и ослободили се треме која ју је спречила да на Републичком такмичењу освоји и неко место, иако је на Региону остварила најбољи успех.
Милица Димитријевић, са освојених 28 од укупно 30 бодова на Окружном такмичењу из историје, пласирала се на Републички ниво. Њен рад и залагање, уверени смо, доћи ће до изражаја наредне године када ће и на Републичком нивоу такмичења остварити резултат.
О Сари Аћимовић и њеним даровима већ смо писали у претходном броју Годишњака и она је наставила да блиста освојеним 2. местом на Окружном и 4. на Републичком такмичењу из енглеског.
Посебно треба истаћи Милицу Митровић и Војина Масларевића, као освајаче места на Републичком новој такмичења.
Милица је смерна, повучена, веома одговорна, прецизна, лепо васпитана. Воли природне науке и српски језик. И поред изузетних успеха из српског језика: 1. места у првом разреду и 2. места у другом разреду на Републичком такмичењу из Књижевне олимпијаде, 1. места на Окружном такмичењу из српског језика, планира ипак да студира медицину. Увек одмерено, мудро и разборито, другачије се од ње и не би могло очекивати. Како је у конкуренцију од неколико стотина такмичара, лагано и промишљено, сасвим неприметно успела да досегне до самог врха, уверени смо са ће са истом таквом лакоћом савладати и све даље изазове у учењу, јер рад и посвећеност не могу остати ускраћени резултата. Милица много воли да црта и то је за њу неки вид релаксације. Такође је, као Михаило, радила на илустровању Речника речи и израза из ариљског краја, а активна је и у креативним моментима на редовним часовима и у оквиру изборних предмета.
Војин, првопласирани на Окружном и трећепласирани на Републичком такмичењу из физике, али једини са округа који је у тој категорију освојио неко од прва три места, врло је вредан, весео, дружељубив, добар човек. Свима је приступачан и свуда стиже, све решава са лакоћом и успешно.
Поносни смо на наше ученике, школу и наставнике који су препознали ове таленте, развили их и усмерили.

Прочитај

Лети ком дарована су крила

Датум: 24. Jun 2024 10:04 Категорија: Достигнућа

Данило Пилчевић, ученик генерације школске 2022/23. године, сада је успешан студент астрофизике, чиме доказује наставља и награђује своје средњошколске успехе: 1. место на Окружном такмичењу из физике у 3. разреду, и 3. на Окружном и 2. место на Републичком такмичењу у 4. разреду.
 
Поред великог великог талента и залагања у школским активностима, учешћа на више семинара у Истраживачкој станици у Петници из астрономије, Данило се исказао и у ваннаставним активностима учешћем у Европском дану језика, Националном дану књиге и излагањем на ГИМ фесту, чиме је исказао слојевитост и комплексност свог талента.
Поносни смо на њега, али и на нашу школу која му је дала крила и научила га да полети. 

Прочитај

Најблиставија у генерацији

Датум: 24. Jun 2024 08:31 Категорија: Достигнућа

За ученика генерације школске 2023/24. године без конкуренције и једногласно проглашена је Душица Велимировић, ученица гиманзије.

Учесница бројних такмичења
, међу којима су најистакнутија: Окружно такмичење из математике и "Мислиша", Окружно и Републичко такмичење из биологије.
Како каже, најдражи успех јој је запажен резултат на Републичком такмичењу из биологије.
Душица је полазница више семинара у ИС Петница из хемије и биомедицине.
На питање да ли би нешто урадила другачије када би се вратила на завршетак основног школовања и поново стала пред листу жеља за упис, одговорила је: Да вратим време поново бих уписала гимназију у Ариљу, јер сматрам да је наставни кадар адекватан да пренесе знања, такође атмосфера у школи је јако добра, приступачност професора ученицима такође.

За свакога од нас, поред талента, труда и рада, увек је важно да имамо подршку најдражих, па је тако и за Душицу најбитнија била подршка оца, који је био уз њу од првог разреда основне школе и у свему. Највише на мој развој је утицао мој тата: једном кратком и искреном реченицом одала му је велику захвалност.

У најлепшем сећању из школе ће јој остати стечена знања, пријатељства за цео живот, одласци на екскурзије и излете... 

Душица планира да студира фармацију.

Будућим генерацијама поручила је: 

Нема потребе да одлазите из свог града у друга места да бисте уписали средње школе, јер средња школа у Ариљу нуди добре могућности за стицање квалитетног знања.

Прочитај

НИС-олимпијада

Датум: 30. Maj 2024 10:20 Категорија: Достигнућа

У суботу, 25.5.2024,  ученица наше средње школе "Свети Ахилије" Ариље, Лана Вукоје,  учествовала је на завршном такмичењу НИС-олимпијаде из руског језика, на које се пласирала као најбоља у својој категорији у нашој школи.
Такође, на исто такмичење се пласирла и ученица истог ментора, Марине Бенке, и наша будућа ученица , Теодора Симеуновић (ОШ "Стеван Чоловић").
Такмичење, које се убраја у међународна,  одржано је у Нишу на Филозофском факултету.
Ученице су показале завидан ниво знања из руског језика и решене су да наредних година освоје дато такмичење.
Ученице су заједно са својим ментором похваљене од стране организатора датог такмичења. Све честитке и нека им се жеље поводом Олимпијаде у наредним годинама остваре.

Прочитај

АТЛЕТИКА

Датум: 20. Maj 2024 11:10 Категорија: Достигнућа

На Међуокружном такмичењу из атлетике, које је одржано у Прибоју 16. маја, наши ученици Милица Стојковић (800m) и Марко Пећинар (1000m), освојили су ТРЕЋЕ и ЧЕТВРТО место.

Прочитај

Спортски успеси

Датум: 13. Maj 2024 09:39 Категорија: Достигнућа

На Окружном такмичењу из aтлетике које је одржано у Бајиној Башти, ученици наше школе остварили су одличан успех:

  • Милица Стојковић  (800m)  ̶ ПРВО МЕСТО и пласман на Међуокружно такмичење;
  • Марко Пећинар (1000m)  ̶ ПРВО МЕСТО и пласман на Међуокружно такмичење и
  • Лана Вукоје у дисциплини бацање кугле остварила је одлично ТРЕЋЕ МЕСТО.


Све честитке за наше изванредне спортисте и њиховог ментора Ранка Давидовића!

Прочитај

ДРУГИ У РЕПУБЛИЦИ

Датум: 24. April 2024 08:27 Категорија: Достигнућа

На Републичком такмичењу из књижевности одржаном 21. априла у Сремским Карловцима, а на ком је учешће узело око 500 ученика свих разреда из целе Србије, наша Милица Митровић освојила је високо друго место у категорији међу 80 такмичара другог разреда средње школе.
Још једном наша школа се показала и доказала квалитетом рада и наставног кадра.

Честитке за Милицу и њеног ментора Јелену Коризму!


Прочитај

Најбољи међу најбољима

Датум: 16. April 2024 10:07 Категорија: Достигнућа

На свечаној академији поводом обележавања 105 година постојања и рада Пољопривредног факултета, награђени су и најбољи студенти и аутори радова из области пољопривредних наука, наука о храни и агроекономских наука, а међу њима је и наша бивша ученица Ана Салевић.

Поносни смо, Ана, што смо ти дали крила и ветар у леђа. Сад лети пут нових бројних успеха!

Прочитај

Бриљирамо на Округу!

Датум: 15. April 2024 09:55 Категорија: Достигнућа

На Окружном такмичењу из историје, одржаном у Ужицу 14. априла, наша ученица Милица Димитријевић, четврти разред гимназије, је освојила 28 од 30 бодова и пласирала се на Републичко такмичење.
Истичемо да је на такмичењу учешће узео и Дејан Радосављевић, трећи разред електротехничара енергетике, који је освојио 28 од 43, што није било довољно за пролаз, али је имао други најбољи резултат у Златиборском округу у својој конкуренцији.

Прочитај

Изванредан резултат!

Датум: 15. April 2024 09:43 Категорија: Достигнућа

На Републичком такмичењу из енглеског језика, одржаном у Београду 14. априла, наша ученица Сара Аћимовић је, у огромној конкуренцији (неколико стотина ученика по години) остварила резултат на нивоу од 80% од максималног броја бодова.
Она и њена менторка, Јелена Божовић, заслужују све честитке за рад, труд и резултате, нарочито када знамо да је Сара претходног дана полагала пробни пријемни за свој будући факултет у Новом Саду.
Браво и за толику конструктивну енергију!

Прочитај