Мени

COVID-19

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
ПРЕПОРУКЕ, МАТЕРИЈАЛИ И КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
►►►►►►►►►►►►►►►►►►►


НАСТАВА НА ДАЉИНУ

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
https://www.rasporednastave.gov.rs/
https://rtsplaneta.rs/

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►Анкета

Да ли сте задовољни новим изгледом сајта?

да
не


Резултати

QR code


Календар

Фебруар 2023
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728


Банери


ЗНАЊЕМ ПОБЕЂУЈЕМО!

Администрација


Новости

Све наше нежне године

Датум: 25. Maj 2022 21:31 Категорија: Новости

У оквиру Мајских дана културе, у Градској галерији, 24. маја 2022. године одржана је промоција романа наше колегинице  Весне Аћимовић. О роману Све наше нежне године са ауторком је разговарала Ивана Бркић, библиотекарка из Народне библиотеке "Добрило Ненадић". 

Како је настајао роман, да ли постоје ритуали у писању, одрастање некада и сада, однос према религији, према природи, према култури и читању ... само су нека од питања која су покренута и на које  је ауторка имала сјајне, занимљиве, упечатљиве одговоре.  

Рецензију романа потписује Славка Петровић, професор српског језика и књижевности у нашој школи. Говорила је о лепоти и смислу уметности у Веснином роману. Истакла је да су љубaв и уметност категорије за које важи неписано правило да се од њих не живи, али да се кроз њих и за њих једино живи. Уметност једнако љубав!

Топлу атмосферу употпуниле су ученице Сара Зимоњић и Емилија Иконић које су читале одабране делове из романа  уз музичку потку Михаила Тодоровића и Емилије Миловановић. Сви ученици су из одељења III4

Вече је протекло у опуштеној, пријатној атмосфери. Велики број колега, грађана и ученика дошао је да ужива у лепоти говора и писаној речи.

Надамо се да је ово почетак једне богате списатељске каријере и да ће оваквих сусрета бити више!

Прочитај

Посета сајму науке

Датум: 25. Maj 2022 08:05 Категорија: Новости

Стручно веће електротехнике организовало је стручну посету Сајму науке и технике и Музеју Николе Тесле у Београду.
У обиласку су учествовала одељења друге, треће и четврте године електротехнике наше школе.
Ученици, али и родитељи, исказали су задовољство посетом и изразили жељу за организацијом нових сличних посета.


 

Прочитај

Захвалница професорима из средње школе

Датум: 22. Maj 2022 18:12 Категорија: Новости

Бојана Симовић, чини се тек недавно изашла из гимназијске клупе и опростила се са својом разредном Надом Трумбуловић, а данас ево већ доктор је наука на државном факултету Универзитета у Београду (Технолошко-металуршки факултет, смер Инжењерство материјала). Овај њен изванредан успех био је повод да урадимо са њом интервју за школски сајт. Бојана се радо одазвала нашем позиву, емоције су се пробудиле и сама је пожелела да вест насловимо "Захвалница професорима из средње школе", што смо ми са задовољством прихватили.

 • У вези са чим је твоја докторска теза? Зашто си баш то одабрала?

- Докторска теза је пре свега била базирана на добијању наноматеријала као фотокатализатора који би се користили за разградњу претежно текстилних боја и пестицида уз помоћ сунчевог зрачења. 

Пошто ме је одувек интересовала екологија и заштита природе, један од главних мотива и разлога моје докторске тезе били су чести призори испуштања отпадних вода директно у реку Моравицу (слика доле) без третмана пречишћавања воде. 

 • Ко је посебно из средње школе утицао на развој твог образовања? Шта посебно памтиш?

Из Опште Гимназије у Ариљу највише су ме мотивисали професори попут:

1. Вере Плазинчић - од ње сам научила да радим свој посао сваким даном са великим еланом. 

2. Моја разредна Нада Трумбуловић, чести заменик моје маме, ме је научила раду, реду и дисциплини.

3. Професор ликовног Аца, који је у свима нама знао да пронађе уметничку страну.

4. Ацо Мићић, Раденко Сарић, Стојна Матовић и многи други професори који су ме неуморно подсећали на одређене квалитете које имам.

5. Верица Рајeвић, која се упорно трудила да научим и заволимо хемију иако ми је предавала само две године, изгледа да је успела у томе. Иако сам јој рекла да више нећу учити хемију, очито сам погазила реч, и даље је учим, и хвала јој на томе. 

Било је и неколико строгих, али правичних професора, који су ме с друге стане научили да у животу  све више мораш сам себе да мотивишеш и покрећеш, јер људи око нас све мање то раде. 
 

Хвала и свим другим професорима, учитељима и мојим драгим људима који су ме, свесно или несвесно, такође обликовали и изградили.
 

 • И за крај - порука нашим ученицима. Чему да теже, које вредности да негују?

Ученицима бих поручила: Изазова је пуно, али колико год да је потешкоћа, труд се на крају увек исплати. Будите стрпљиви и истрајни, живот такве увек награди. Такви људи су увек ведрији, задовољнији и испуњенији - истински срећни. Не одустајте од својих циљева, колико год да су некад далеко. Када их остварите, осећај је изванредан. Иако је данас све инстант, упркос томе негујте знање и квалитет, јер једино то траје! Све остало је пролазно. Будите своји и поставите нам боље стандарде него што данас јесу. И за крај, не и најмање битно, будите поносни на своју школу, на свој град и крај, и увек му се враћајте било кроз ваша дела или друге могућности. Не заборавите да вас је "он" обликовао и изградио. Иако се у њега можда никад потпуно не вратим, сваки пут му се радо враћам. Тренутно је мој тим покренуо и стартап компанију B-FRESH Technologies (http://b-fresh.rs/) баш у нашем Ариљу. Ко зна можда "му" се некад и одужим! У Ариљу је отворен производни погон, а недавно су обезбеђена средства за набавку пилот постројења за производњу њихове биополимерне емулзије, односно Б-Фресх спреја за продужење рока трајања свежег воћа и поврћа. Више о томе можете пронаћи на следећем линку:

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom! (netokracija.rs) 

Бојана Симовић (кратка биографија)

Институт за мултидисциплинарна истраживања-oдсек за науку о материјалима, Универзитет у Београду.

Образовање

 • 17.05.2022. године одбранила докторску дисертацију под насловом „Синтеза и карактеризација наноструктурних материјала на бази цинк-оксида, титан-диоксида и церијум-диоксида за примену у фотокатализи“ на Универзитету у Београду на Технолошко-
 • -металуршком факултету у Београду и тиме стекла звање доктор наука-технолошко инжењерство-инжењерство материјала.
  2011. Дипломирани инжењер технологије-мастер, Одсек за инжењерство материјала, Технолошко–металуршки факултет, Универзитет у Београду
   

Области научног истраживања

 • Синтеза наноматеријала и нанокомпозита (ZnO, Ag/ZnO, TiO2, TiO2/titanat, CeO2, ZnO/CeO2 …) са фотокаталитичким, антимикробним и адсорпционим својствима који се користе за пречишћавање текстилних отпадних вода
 • Добијање наноматеријала кao сензорa влаге
 • Добијање активног паковања са антиоксидативним и антимикробним својствима за продужетак свежине воћа и поврћа.

 

Друге вештине

 • Чланство: Друштво за керамичке материјале Србије, Српско кристалографско друштво, Српско хемијско дриштво

 • Ангажовање у стартап компанији B-fresh Technologies за производњу и промет активног паковања (http://b-fresh.rs/)

 • Научни сарадник у центру од изузетне важности Центар за зелене технологије.

 

 


Прочитај

Песмом се повезујемо

Датум: 20. Maj 2022 12:30 Категорија: Новости

Бранко Миљковић (1934-1961) – од 1949. до 1953. године био је ученик Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ у Нишу, где је његов песнички дар откривен у школском књижевном друштву „Његош“.
Из ове школе јавила нам се наставник Слободанка Митровић чији су ученици учествовали на нашем песничком конкурсу «Запесничимо». Том приликом Јана Тошић, 3. разред освојила је друго место,  а песма Душана Младеновића, ученика првог разреда остварила је запажено учешће и ушла међу десет најистакнутијих од 93 пристигла рада.
Слободанка је и сама песник и недавно је њену збирку песама «Белосветски бол» објавила Српска књижевна задруга.
Као вид захвалности и жеље за наставком сарадње ова нишка песникиња наредне школске године одражеће промоцију своје збирке песама у нашем граду.
Слободанка Митровић рођена је у Нишу 9. јуна 1982. године. Поезију пише од другог разреда основне школе, а прву збирку је објавила са тринаест година. До сада је објавила збирке песама „И срце има срце“, „На крилима лептира“, „Сајам чуда“, „Пут у Чудо“, „Најсамији, самији, сам“, као и збирке песама за децу “Волим, па шта“, „Осмеси срца“, „Душа васиона“, „Ујакова књига“. Добитница је више књижевних награда. Чланица је Удружења књижевника Србије. Живи и ради у Нишу.
Песмом се повезујемо, песмом бољи свет стварамо и од белосветског бола се избављамо.


Прочитај

Празник књиге

Датум: 26. April 2022 13:50 Категорија: Новости

И ове године празник књиге - 23. април у СШ  "Свети Ахилије" Ариље прослављен је уз серију приказа и излагања тема везаних за културу и историју писане речи.
Поред казивања о генералним чињеницама везаним за празник књиге које је изнела наставник енглеског језика - Јелена Божовић, о прослави овог дана у Шпанији и о музеју књиге у Београду говорила је библиотекар - Ана Кратовац. Уследели су прикази живота и дела Шекспира и Сервантеса која су дали следећи ученици: Лука Каљевић и Снежана Дамљановић IV3; Богдан Станић, Богдан Јанковић, Маријана Анђелић, Јана Грујовић, Маја Бојовић и Михаило Тодоровић III4. Ученици одељења III3 и II2 присуствовали су овом догађају као посматрачи.
Сви су имали прилику и да се упознају са фототипским издањем првог преведеног издања Дон Кихота из 1895. године које наша школска библиотека поседује.
Завршницу је дао Михаило Тодоровић уз звук гитаре и песму.


Прочитај

Учимо се раду и сарадњи

Датум: 26. April 2022 13:46 Категорија: Новости

Анђела Стефановић, Валентина Чакаревић, Валентина Новитовић и Милица Драговић из одељења II5 посадиле су цвеће и улепшале простор школског дворишта.
Негујемо пријатељство, учимо се раду и сарадњи.
Похвале за вредне девојке!


Прочитај

Чувари природе

Датум: 11. April 2022 12:21 Категорија: Новости

Ученици Спасоје Јојић, Лазар Цветић и Ђорђе Радојичић из одељења II5, заједно са разредним старешином - Јеленом Божовић и предметним наставником Марком Босићем осмислили су и у дело спровели акцију "Прихвати изазов". Њихов изазов био је празан простор око текстилне радионице који су желели да на неки начин улепшају и тако допринесу уређењу Школског дворишта и покажу значај друштвено-корисног рада и очувања животне средине. Идеја је била садња воћа. Ученици су предлог изнели директору, који је радо прихватио и одобрио реализацију идеје.

Наставник Марко Босић донео је саднице вишње и јасена, а радна акција спроведена је у суботу - 9. априла. Наши вредни чувари природе упутили су позив и осталим ученицима наше школе да се прикључе акцији. 

Похваљујемо ову лепу иницијативу и радо прихватамо изазов!

Прочитај

Taкмичење из српског језика и књижевности

Датум: 03. Mart 2022 09:42 Категорија: Новости

У протеклом месецу, на општинском нивоу, у нашој школи одржана су два такмичења  из српског језика и књижевности.
Књижевна олимпијада   одржана је  12.2.2022. године. На следећи, окружни, ниво  пласирала су се два ученика:
Сара Зимоњић из одељења III4 (предметни наставник Весна Аћимовић)
и Анђела Веселиновић IV3 (предметни наставник Јелена Коризма).
Општинско такмичење из језика и језичке културе одржано је две недеље касније - 26.2.2022. На  окружни ниво пласирала су се четири ученика: Василија Симеуновић I3, Наташа Брајковић I3, Сара Аћимовић II3 (предметни наставник Славка Петровић) и Анђела Веселиновић IV3 (предметни наставник Јелена Коризма). Честитамо свим ученицима и њиховим наставницима, желимо им пуно среће и успеха у даљем такмичењу.

Прочитај

Читајмо гласно

Датум: 28. Februar 2022 11:49 Категорија: Новости

Сарадњом Јелене Божовић, наставника енглеског језика и Ане Кратовац, школског библиотекара кроз акцију "Читајмо гласно" обележен је Национални дан књиге - 28. фебруар.
Учешће су узела одељења II5 (текстилне и машинске струке) и IV3 и III4 (одељења гимназије), а међу њима су се посебно истакли ученици: Анђела ВеселиновићДанило Пилчевић, Емилија Иконић и Сара Зимоњић.
Уводну реч о Националном дану књиге, првом српском штампару, публицисти и писцу Сретењског устава - Димитрију Давидовићу дала је наставник енглеског језика - Јелена Божовић.
Затим се ученицима обратила библиотекар - Ана Кратовац износећи идеју школских библиотекара Србије о акцији "Читајмо гласно" и преставила тему по на коју је одабрала текстове које су ученици касније читали. Наиме, пошто је приметила да се међу ученицима, али и старијим грађанима врло мало зна о историји и култури Ариља, текстови за читање наглас били су управо на ову тему.
Ученици су сазнали о пореклу имена Ариља и реке Рзав која кроз њега протиче, о првој школи и првој кући у Ариљу, те о зачетку воћарства и текстилне индустрије у нашој варошици. Читаву причу зачинило је поетско казивање Миљковићевиг "Ариљског анђела" у извођењу Саре Зимоњић. Износимо интересантан податак да је Бранко Миљковић ову песму спевао засењен лепотом фреске Плавог анђела која се налази у цркви Светог Ахилија у Ариљу.
Касније се развила прича о споменицима и мониграфијама Ариља, о речницима речи и израза из наших крајева, музеју у Сирогојну и Драгачевској галерији, те о нашем Добрилу Ненадићу, великом српском писцу по коме градска библиотека од недавна носи име.
На крају је Данило Пилчевић читао текст на енглеском, па смо Националном дану књиге дали и једну егзотичну инострану ноту. Тема су били астероиди јер Данило има жељу да се бави астрономијом. Ученици су овом приликом упознати и са научним часописом "Галаксија" чији је библиотека претплатних последње две године.
Анђела Веселиновић читала је песму "Лорелај" Хајнриха Хајнеа на немачком језику.
Овај час био је далеко конструктиван и дао велики утицај не само на развој читалачких способности ученика, већ и за промоцију библиотеке, њеног фонда и услуга; развој међупредметних компетенција, стицање знања и подстрек неговању завичајне историје и културе.

Прочитај

РАСПОРЕД ЧАСОВА ЗА МАРТ

Датум: 26. Februar 2022 19:22 Категорија: Новости


Oдељењски распоред часова - март

Наставнички распоред часова - март

Збирни распоред часова - март

Прочитај