Новости

Наши светионици у свету

Датум: 15. Septembar 2023 13:04 Категорија: Новости

Данас је у трећем разреду гимназије гост била Милица Костић, наша некадашња гимназијалка, касније студент политичких наука у Београду.
Милица је мастер студије друштвених наука завршила у НемачкојТечно говори немачки, енглески и шпански језик, а започела је и учење кинеског језика. Тренутно живи и ради у Немачкој. Партиципант је на различитим пројектима из области друштвених наука и члан различитих удружења за културну сарадњу.
Ова веома успешна млада девојка истакла је значај средње школе, односно ваннаставних активности, за њен будући развој и напредак.
Посебно се, са великом радошћу подсетила секције радио аматера, драмске секције и бројних активности у Ученичком парламенту. Охрабрила је ученике да се осмеле и закораче у истраживачки рад ван школске клупе јер се на тај начин осамостаљују, стичу самопоудање и разне вештине потребне у будућем друштвеном и професионалном животу.
Са Милицом ћемо се поново дружити путем видеа 26. септембра када обележавамо Међународни дан језика. Поносни смо што јој је наша школа била прва степеница на путу ка успеху.

Прочитај

ЗАПЕСНИЧИМО

Датум: 01. Jun 2023 12:47 Категорија: Новости

И ове школске године наша библиотека покренула је песнички конкурс "Запесничимо" где су се надметали ученици основних и средњих школа са територије целе републике за најбољу ауторску песму. Примљено је укупно 205 радова од 114 учесника, 78 старијих основаца са 128 радова и 36 средњошколаца са 77 радова.
Многи учесници који су се у песничењу опробали прошле године, ни ове године нису изостали. Једна од учесница – Искра Ђуришић, ОШ «Јован Јоцвановић Змај», прошлодишња добитница прве награде у категорији основци од 5. до 8. разреда, ове године освојила је 2. место, а обрадовала нас је и својом првом песничком збирком из које нам је на онлајн песничком сусрету читала песме. Немало по објављивању резултата конкурса, јавила нам се и мајка првонаграђеног основца - Станка Вићановића из ОШ «Бановић Страхиња», који је за исту песму освојио прву награду и на песничком конкурсу Змајеве библиотеке, а његова песничка збирка је у припреми. Урош Павловић, ОШ "Др Арчибалд Рајс" трећенаграђени основац обрадовао нас је и песмом посебно посвећеном нашем песничком конкурсу којом смо и отворили песнички сусрет. Катарина Миликић из Филолошке гимназије, добитница трећег места у категорији средњошколци, за своје песме компонује и музику и изводи је на клавиру.  Нажалост, нису сви награђени ученици били у прилици да присуствују песничком сусрету тако да не можемо рећи нешто више о њима. Посебно похваљујемо ученице наше школе Невену Недељковић, добитницу друге награде и Марију Јовановић, чији је рад уврштен међу истакнуте. Такође истичемо, Нину Марић из Филолошке гимназије (прво место), Јанка Дубљанина из IV гимназије у Београду  (друго место) и Анастасију Василић и Саобраћајно техничке школе "12. фебруар" (треће место) код средњошколаца и Михаила Филиповића, добитника треће награде, из ОШ "Петар Лековић".
Сви награђени ученици биће даровани дипломом, поклон-пакетом из Спортско-туристичког центра, и са по две књиге: "Из ризнице наших писаца" и песничком збирком "Лом", нашег младог песника - Димитрија Поповића, првонаграђеног на конкурсу "Бранкова похвала свету" у организацији породице Бранка Миљковића. Ученици чији су радови истакнути добиће захваланице.
Поносни смо што смо отворили врата младим песничким талантима и што многи од њих већ сада граде себи стазу ка књижевном успеху. Верујемо да ће конкурс "Запесничимо", постати традиционалан и да ће наставити да окупља све више песника и да ће њихови радови још више узнапредовати у квалитету; а изнад свега радујемо се што нас и даље има тако пуно који пишемо срцем и који чувамо у себи саосећајност и разумевање, прихватамо другога и умемо да волимо и делимо.
 
ЗАПЕСНИЧИМО!

Видео снимак са песничког сусрета можете погледати овде.


Прочитај

Радо нам се враћају

Датум: 26. April 2023 09:57 Категорија: Новости

Поносни смо што можемо да се похвалимо великим бројем ученика који су уписали факултете, стекли висока звања и врло су стручни у областима којима се баве, а још поноснији што се радо сете наше школе и што јој се увек враћају. 

Ова недеља априла већ на самом почетку донела је пријатно освежење. Сара Симеуновић, ученица генерације школске 2021/22. године - до јуче у школској клупи, данас права млада научница, студент прве године на смеру Прехрамбене технологије и "Aгриф Aмбасадор" на Пољопривредном факултету у Београду, ову последњу недељу априла изабрала је да матурантима и будућим матурантима представи свој факултет, детаљно описавши све смерове, као и занимања којима се свршени студент може бавити. Говорила је и о лепотама студентског живота, размени студента, и свему што факултет нуди и ван наставе.
Истакла је колико је значајно да студент буде укључен од првог дана, и да се тада започиње каријерни развој, а не након завршеног студирања. Њена узорност и тежње биле су препознатљиве још у школској клупи.
Од свег срца јој желимо да, пре свега, буде срећна, ма где била, а у успех који ће постићи нема сумње. 

Уколико и ви желите да се придружите Сари на Пољопривредном факултету, информишите се о условима уписа и пријемном испиту путем линка:  https://agrif.bg.ac.rs/sr/upis

Прочитај

Ревија манекена

Датум: 24. April 2023 10:42 Категорија: Новости

У петак - 21. априла у текстилној радионици одржана је ревија манекена где је од пет учесница изабране две: Ивона Петровић и Анђела Стефановић, које ће наступати у ревијалном делу на Републичком такмичењу текстилних школа које се одржава у Новом Пазару од 18. до 20. маја.

Прочитај

За љубитеље црквене историје

Датум: 20. April 2023 12:00 Категорија: Новости

Школска библиотека на својим полицама садржи и ову живописну монографију Хиландара аутора Слободана Милеуснића, познатог у круговима српских историчара и историчара уметности по радовима који се односе на српску црквену историју и уметност. Монографија "Хиландар" издата је 1998. године поводом осам векова од оснивања српског манастира на Светој гори. Повест манастира испричана је у двадест осам мањих поглавља, а поред строгих научних чињеница из често бурне историје Хиландара описано је уметничко благо које чувају манастирске зидине, исприповедане су легенде везане за њега, и узети су литерарни извори савременика о животу Светог Саве, о чудотворној икони Богородице Тројеручице и њеном приспећу у манастир, о знаменитом библиотекару Чеху Сави Хиландарцу,дочаран је живот калуђера у прошлости и садашњост у монашкој заједници итд.
Добродошли у нашу библиотеку!

Прочитај

Богатство библиотеке

Датум: 19. April 2023 11:09 Категорија: Новости

За љубитеље историје и историје уметности, заговорнике истине и поштоваоце српског културног наслеђа у школској библиотеци можете прелистати странице књиге "Стара Србија - драма једне цивилизације". 

Плодне и густо насељене области Старе Србије биле су вековима главна средишта српског привредног, културног и друштвеног живота. Ни једна друга земља српскога народа као Стара Србија не илуструје тако уверљиво судбину Срба током последњих векова. Сва искушења српске историје новијег времена - геополитичка, војностратегијска, друштвена, културна, цивилизацијска, религиозна, и све то у ширем балканском и европском контексту, одјекивала су још снажније и драматичније на простору старе Србије. Старосрпско историјско наслеђе - државно, културно и духовно - чини темељ српског народног идентитета током векова. У старосрпским областима налаза се спрске краљевске и царске престонице, главне духовне светиње, седиште српске Патријаршије, највећи домети средњовековне уметности, најважнији рударски центри и тргови.
Данас Стара Србија чами у "гвозденом загрљају" светског панисламизма и милитантног албанског панилиризма под окриљем новог америчког и западноевропског "продора на Исток".

Прочитај

Нови број

Датум: 12. April 2023 11:32 Категорија: Новости

У школску библиотеку стигао је први овогодишњи број научног магазина "Нова Галаксија", најбољег научног часописа на Западном Балкану према мишљењу високообразованих читалаца и сарадника. 
Такође, можете изнајмити све претходне бројеве од почетка 2018. године, па надаље. 
"Нова Галаксија" је, као и претходна, најпоузданији и најзанимљивији водич кроз свет научно-технолошких збивања
За "Нову Галаксију" пише више од 150 научника - академика, универзитетких професора, доктора наука, магистара наука и осталих стручњака - из матице и расејања, и неколико иностраних.

Прочитај

Посета Народном музеју и Народном позоришту у Београду

Датум: 10. April 2023 09:31 Категорија: Новости

 

Ученици гимназијских одељења СШ "Свети Ахилије" заједно са одељењским старешинама, у суботу, 8. априла, посетили су Народни музеј и Народно позориште у Београду. Они су имали прилику да у Народном музеју виде сталну поставку која обухвата период од далеког палеолита до уметности 20. века. Након пријатног поподнева проведеног у Београду, ученици су у Народном позоришту гледали Пучинијеву  оперу "Боеми". У основи опере смештена је потресна прича о младим и сиромашним париским уметницима који не губе веру у љубав. Поред сјајних оперских певача, велику пажњу привукао је ансамбл опере коју је водио диригент Ђорђе Павловић. Осим арија Родолфа, Мизете и Мими, ученици ће ову оперу памтити и по сценографији и лепим костимима који су својим колоритом дочарали Париз прве половине 20. века.
Ученици и њихови наставници носе позитивне утиске са овог догађаја и радују се новим посетама позориштима и новим представама.

Прочитај

Предавање о безбедности у саобраћају

Датум: 10. April 2023 09:20 Категорија: Новости

Представници Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије, заједно са Удружењем параплегичара Златиборског округа и Удружењем "И ми смо људи" у оквиру пројекта Академија "Још увек возим" одржали су предавање о безбедности у саобраћају у Средњој школи "Свети Ахилије".
Ученици и запослени имали су прилику да чују која су најчешћа ризична понашања младих, као и грешке и последице грешака по безбедност, здравље и живот свих учесника у саобраћају. Поражавајуће статистике говоре да све више младих седа за волан под дејством алкохола, али и да се саобраћајни прописи веома мало поштују. Циљна група предавања су управо ученици средњошколског узраста који тек постају активни возачи.

Прочитај

Примењене науке 2

Датум: 07. April 2023 12:12 Категорија: Новости

У оквиру активности обавезног изборног предмета Примењене науке 2, ученици имали задатак да примене технике које су имали прилику да науче на претходној радионици у студију Charlie-B и израде добре фотографије у свом делу пројектног рада. Тема је била Фотографија из примењених наука: физике, биологије, хемије, астрономије и сл.
Као круну свог рада ученици су у холу школе сачинили пано на коме су изложене фотографије које су израдили.

Прочитај