Новости

Обележен Светски дан филозофије

Датум: 15. Novembar 2023 10:42 Категорија: Новости

У сусрет Светском дану филозофије, који се обележава трећег четвртка месеца новембра, Библиотека СШ "Свети Ахилије" Ариље успоставила је сарадњу са Миленом Благојевић, која је мастер студије завршила на Филозофском факултету у Београду и велики је активиста у Завичајном друштву Ариљаца и пријатеља.
 Плод заједничког рада и истраживања јесу два паноа и прелепа презентација коју је Милена израдила.
Загребите мало и иза ове почетне слике коју вам дајемо. По Платоновом мишљењу, идеалном државом, управљаће филозофи.

Прочитај

Промиција уписа на Технички факултет у Чачку

Датум: 06. Novembar 2023 11:09 Категорија: Новости

Данас је нашу школу посетила представница Факултета техничких наука у Чачку, са циљем да у матурантским одељењима изврши промоцију уписа на овај факултет.
Могућност студирања дата је средњошколцима са дипломом четвртог, али и трећег степена, у зависности од тога да ли се ради о академским или струковним студијама. Факултет нуди бесплатну припремну наставу и полагање припремног пријемног испита, а о бенефитима студирања у Чачку сваки од ученика могао се лако информисати једноставним скенирањем кода са флајера који је наша гошћа свима поделила. Као посебну предност истакла је близину факултета родном месту ученика и могућност коришћења студентског дома по веома повољним ценама.
Факултет техничких наука у Чачку има дугогодишњу традицију уписа великог броја студената из Ариља и многе наше колеге чачански су студенту.
Надамо се се да ћемо и убудуће једнако успешно сарађивати.

Прочитај

Обележен Светски дан аудио-визуелне баштине

Датум: 27. Oktobar 2023 10:11 Категорија: Новости

Поводом обележавања Светског дана аудио-визуелне баштине, чланови Библиотечке секције: Невена Недељковић (трећи разред гимназије) и Лана Вукоје и Милица Стојковић (први разред гимназије) изградиле су фотографије које осликавају како оне читају, раде, истражују и друже се у простору школске библиотеке.
Фотографије су изложене на паноу у холу испред библиотеке.
Светски дан аудио-визуелне баштине установљен је 27. октобра 2006. године на предлог Чешке републике, а Генерална конференција УНЕСКО је 1980. године усвојила “Препоруке о чувању и заштити покретних слика”, чиме је први пут званично скренута пажња на културну и историјску важност телевизијских и филмских снимака. 

Прочитај

Предавање о безбедности у саобраћају

Датум: 27. Oktobar 2023 08:30 Категорија: Новости

У уторак - 25. октобра у посету су нам долазили Представници Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије, заједно са Удружењем параплегичара Златиборског округа и Удружењем "И ми смо људи" у оквиру пројекта Академија "Још увек возим" и поновили предавање о безбедности у саобраћају које су први пут одржали у априлу месецу, са циљем да што више младих упознају о последицама несавесне вожње и тиме дају свој допринос како би се број саобраћајних незгода и повређених у истим континуирано смањивао.
Циљна група предавања управо стога и јесу ученици средњошколског узраста који тек постају активни возачи.
Увод
је направила Жана Рајковић, наша ведра и харизматична Ариљка, некада успешна рукометашица којој је ујед крпеља променио живот, али Жана није посустала, и даље се бави спортом и увек гледа напред. Она је оснивач удружења "И ми смо људи" особа са инвалидитетом, које има за циљ побољшање квалитета живота тих људи и организције како дружења, тако и спортских такмичења и др.
Жана је упознала присутне са осталим предавачима, а затим је Кристина Грбовић испричала своју потресну и емотивну животну причу, како је услед непжње доспела до инвалидских колица. Приказан је и видео снимак о момку који је због пребрзе вожње мотором дошао у исто стање,а своју причу изнео је и најмлађи члан удружења, двадесетогодишњи Вељко. Уз помоћ посебних наочара изведена је симулација вожње у алкохолисаном стању и вожње под десјтвом наркотика. 
Предавачи су оставили снажну поруку да одјекује у глави свакога ко крене да вози:
Чувај се и вози опрезно, јер неко те воли!

Прочитај

Посета Министра културе Кубе

Датум: 25. Oktobar 2023 09:46 Категорија: Новости

У петак - 20. октобра, библиотекарка СШ "Свети Ахилије" Ариље — Ана Кратовац имала је част и привилегију да буде позвана на пријем у амбасаду Републике Кубе у Београду поводом посете Министра културе Кубе. Господин Алпидио Алонсо Грау, и сам песник и, као и сви Кубанци, следбеник идеја Хосеа Мартија и његових идеја револуције, са одушевљењем је примио књигу "Слободни Стихови" Хосеа Мартија коју је Ана препевала.

Недавно је амбасадор Републике Кубе у Београду — Лејде Ернесто Родригес Ернандес Ани проследио званичан позив са Кубе да узме учешће у дебати на VI Међународној конференцији ЗА СТАБИЛНОСТ СВЕТА са свима и за добробит свих, која ће се одржати од 28. до 31. јануара 2025. године у Хавани. 

Пријему су поред амбасадора и Министара Културе присуствовали и чланови Друштва српско-кубанског пријатељства и пријатељи Кубе. 

Прочитај

Срнино уздарје

Датум: 24. Oktobar 2023 11:08 Категорија: Новости

Танана и дубока збирка прича, пуна љубави и пријатне сете, одраз душе наше драге колегице Весне Аћимовић.

 У свему је пронашла оно најлепше и најнежније, и оно најболније и преточила у причу, нежност да појача, лепотом да узвиси, а бол да ублажи.

 У свему томе, њена милост, није се огледала само у бележењу онога што се збило, већ се протегла и на данас и на свако сутра и то не само речју која ће трајати, већ и у њеној несебичној жртви да сав новац прикупљен од продаје књига поклони двема ариљским породицама које су остале без главе куће.

Веснину "Срнино уздарје" књигу можете купити у школској библиотеци по цени од 500 динара

Прочитај

Обележен Светски дан пешачења

Датум: 12. Oktobar 2023 10:36 Категорија: Новости

У оквиру наставе Здравље и спорт и Планинарске секције, двадесет наших ученика је заједно са предетним наставником и координатором секције - Ранком Давидовићем, обележило Светски дан пешачења одласком на пешачку туру на Голију

Прочитај

Европски школски спортски дан

Датум: 03. Oktobar 2023 10:36 Категорија: Новости

У петак 29.септембра у школама се обележава Европски школски спортски дан под слоганом Уживај у спорту и физичком вежбању. Реч је о Европској иницијативи и активности коју је подржало и наше Министарства просвете.

Наша школа се у обележавање овог дана укључила тако што је позивала све ученике и наставнике да у 10.15 часова изађу на спортски терен и учествују у вежбању према инструкцијама нашин ученика који су се за то већ припремили, и тако дају свој допринос у обележавању овог дана.  

Након тога, на спортским теренима су организовани турнири у: кошарци, баскету, одбојци, пикаду, склековима, у којиима су учествовале већ пријављене екипе. 

Ученички парламент је овом приликом реализовао хуманитарну акцију прикупљања средстава за наше ученике слабијег материјалног стања. 

И акцији је учешће узело укупно 270 ученика и наставника, од којих је 20 ученика основне школе који су нам се прикључили. 

И здравом телу, здрав дух! 

Прочитај

Европски дан језика

Датум: 26. Septembar 2023 10:12 Категорија: Новости

И ове године септембар смо обележили низом активности у славу величанствености, богатства и значаја језика за постојање идентитета једног народа, поштовање различитости и неговање културних вредности.
Заједничким радом ученици, наставници матерњег и страних језика, и библиотекар прикључила су се прослави обележавања Европског дана језика и показали одакле потичу, истакли посебност свог језика, али су упознали и друге језике и културе. Чули смо како звуче разни језици, препоручивали књиге и музику на енглеском језику, издвајали цитате великих умова, говорили о пореклу разних језика, и све зачинили симулацијом енглеске чајанке и колачићима са ђумбиром.

У активностима су поред наставника: Јелене Божовић и Славке Петровић, библиотекара - Ане Кратовац, учествовали следећи ученици: Богдан Чекеревац, као водитељ програма; Никола Каљевић (о дану језика), Василија Симеуновић (о књизи Сенка ветра), Тамара Поклопић, Нађа Василић и Надежда Симеуновић (о музици која их надахњује), Љиљана Борисављевић (прича о чају), Лана Вукоје и Милица Стојковић (рецепт за колаче), Софија Ђајић и Огњен Петровић (асоцијације), Тијана Пјевовић (квиз о језицима), Тамара Милијановић и Сара Кувеља (о градовима), Александра Симеуновић и Николина Радовановић (помоћ у организацији). 

Догађају се прикључила и наша бивша ученица Милица Костић, која је за ову прилику снимила посебан видео где на немачком језику говори о нашој школи и импулсу који јој је даровала да оде на мастер студије у Немачку и тамо оствари високе успехе.

Колико језика говориш, толико људи вредиш! (латинска изрека)

Прочитај

Награде за песнике

Датум: 25. Septembar 2023 11:40 Категорија: Новости

На песничком конкурсу "Запесничимо" наша Невена Недељковић освојила је друго место.

Посебно истичемо њену песму насловљену римским II. Такође похваљујемо Марију Јовановић чија је песма уврштена међу истакнуте радове.
Охрабрујемо ове изузетне девојке да наставе да се баве писањем и да и убудуће песниче са нама!
Кликом на фотографију послушајте Невенину песму.


Прочитај