Мени

COVID-19

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
ПРЕПОРУКЕ, МАТЕРИЈАЛИ И КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
►►►►►►►►►►►►►►►►►►►


НАСТАВА НА ДАЉИНУ

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
https://www.rasporednastave.gov.rs/
https://rtsplaneta.rs/

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►Анкета

Да ли сте задовољни новим изгледом сајта?

да
не


Резултати

QR code


Календар

Фебруар 2023
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728


Банери


ЗНАЊЕМ ПОБЕЂУЈЕМО!

Администрација


Новости

У лексикографским ципелама

Датум: 10. Oktobar 2022 10:24 Категорија: Новости

У четвртак, 6.10. 2022. гошћа Средње школе "Свети Ахилије" била је некадашња гимназијалка Јована Шћеповић (Димитријевић). Завршила је са великим успехом Филолошки факултет у Београду, а ускоро брани и докторску тезу.
Ради на Институту Српске академије наука и уметности као сарадница, а поводом 75 година постојања те значајне установе приредила је врло лепу и креативну језичку радионицу у одељењу IV4 под називом У лексикографским ципелама (како настаје Речник САНУ).
Уз живописну презентацију и занимљиве задатке Јована је гимназијалцима дочарала атмосферу у којој већ неколико година ради и објаснила им како изгледа израда Речника, од почетних корака до коначног објављивања једног тома. Сазнали су да је до сада је објављен 21 том, а у току је израда 22. тома. Очекује се још најмање 14 томова (чиме ће се укупан број одредница приближити броју од пола милиона). Јована им је открила и податак да је грађа за Речник, по својој природи, врло разноврсна, да је као извор коришћено неколико хиљада дела (књижевних, стручних, популарних), неколико стотина дијалекатских збирки речи, из часописа, новина и других публикација, као и из дела народног стваралаштва, из речника и енциклопедија. Слушали су и занимљиве приче о речима, њиховој необичности, пореклу и вишезначности.
Време од 45 минута било је мало за ученике и Јовану, која је својом непосредношћу и ведрином лако нашла пут до њихових душа, а нас, своје некадашње професоре, испунила је  поносом.

Прочитај

Европски школски спортски дан

Датум: 04. Oktobar 2022 10:57 Категорија: Новости

Поводом обележавања Европског школског спортског дана који су осмислили и организовали Српски савез професора физичког васпитања и спорта у сарадњи са ЕУПЕОМ (European Physical Education Association) у нашој школи је покренут низ спортско-еколошких активности у којима је учествовало око 100 ученика.
 

Теме су биле следеће:
 
  • Вежбам у здравом окружењу
  • Чувам своју околину и школу
  • Екологија кроз спорт, развој еколошке свести
  • Нема васпитања без физичког васпитања
Организацију активности спровели су наставници физичког васпитања Ранко Давидовић и Милан Јаковљевић, а стручну помоћ и подршку пружили су наставници: Славица Ђукић, Славка Петровић, Јелена Коризма, Нада Стевановић, Ненад Срећковић, Сања Софијанић и библиотекар Ана Кратовац.
Прва од активности биле су презентације које су урадили ученици првог и другог разреда гимназије на тему болести зависности и њихове превенције, а неки од наслова били су: Спорт и психоактивне супстанце, Спортски резултати: алкохол и кофеин, Повод и разлози за почетак употребе дувана, Утицај дувана на физичке способности, Како делују психоактивне супстанце на организам младих.
Ученици III3 и IV3 (гимназија: општи тип) узели су учешће у спортском дану једном пријатељском фудбалском утакмицом,а ученици I3, II3 (гимназија: општи тип) и III5 (модни кројач) изабрали су одбојку.

У недељу је наставник физичког васпитања - Ранко Давидовић водио групу од 15  ученика на пешачку туру у Овчар бању.
Поред учења и развијања свести код ученика о штетности психоактивних супстанци, ове лепе активности биле су прилика за дружење, развој тимског духа и показатељ да је здравље нешто највредније што треба да негујемо, да нема брзих и лаких достигнућа, али да она стечена радом вреде труда и дају трајно задовољство.

Прочитај

Европски дан језика

Датум: 27. Septembar 2022 13:26 Категорија: Новости

Поводом Европског дана језика у нашој школи је данас у четвртом разреду гимназије одржан и час шпанског језика за почетнике.
Предавач је била школски библиотекар - Ана Кратовац, по звању наставник шпанског језика и књижевности.
Ученици су научили како да се представе, а затим су кроз радионицу у корелацији са енглеским учили делове тела на шпанском језику.
Ово је још једна од бројних ваннаставних активности које наша школа нуди ученицима подстичући њихов истраживачки дух и жељу за сазнањем.

Прочитај

Европски дан језика

Датум: 26. Septembar 2022 11:40 Категорија: Новости

Данас је у нашој школи обележен Европски дан језика. Организацију дугујемо сарадњи наставника енглеског језика - Јелени Божовић и стручног сарадника библиотекара - Ани Кратовац. Највећи удео у истраживању и презентацији занимљивости везаних за овај дан, имали су ученици, који су након поздравне речи на енглеском и шпанском језику излагали и приказали своје паное и презентације следећим редоследом:
- Татјана Василијевић и Кристина Селаковић IV3 говориле су о томе зашто се обележава Европски дан језика  на енглеском језику, а онда је Кристина представила своју поезију на српском језику. 
- Тијана Недељковић и Данило Пилчевић IVуказали су на разлике у америчком и британском изговору енглеског језика кроз презентацију 
- Софија Ђајић и Тамара Поклопић II3 говориле су о британској краљевској породици и краљици Елизабети
- Николина Радовановић, Александра Симеуновић и Давид Милошевић IIкроз пано су представили дворце, а о истим је говорила Софија Ђајић.
- Василија Симеуновић IIна енглеском језику је говорила о спорту, посебно о Манчестер Јунајтеду
- Павле Поповић и Маша Вуковић приказали су нам латински језик кроз представу римских купатила и занимљив квиз.
- Ленка Бошњаковић, Јана Мијаиловић и Невена Недељковић припремиле су традиционалне енглеске колачиће и чај које су служиле током часа. 
Библиотекарка је позвала ученике да присуствују и часу шпанског језика за почетнике који ће се одржати сутра и дала кратак приказ енцицлопедија Народи света и Државе света, као и Европског дневника који садржи занимљивости о различитим државама, њиховим народима и језику. 

Прочитај

Истраживачи у школама

Датум: 20. Septembar 2022 10:15 Категорија: Новости

У петак, 16. септембра, Средња школа "Свети Ахилије" Ариље била је домаћин активности "Истраживачи у школама" у оквиру пројекта "Ноћ истраживача".
Око 80 ученика првог, другог и трећег разреда гимназије одслушало је три предавања наших гостујућих предавача:

 
Љиљана Јеличић и Мишко Суботић из Института за експерименталну фонетику и патологију говора одржали су предавање "Испитивање електрофизиолошких корелата когнитивних функција", где су ученици могли да чују о електрофизиолошким корелатима когнитивних функција и могућностима примене у вештачкој интелигенцији, третману деце са развојим поремећајима, унапређењу деце типичног развоја и другим областима.
Брана Пантелић из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, одржао је предавање "Бактерије: човеков најмањи и најбољи пријатељ" и упознао ученике са основним појмовима из микробиологије. Ученици су сазнали шта су то корисне бактерије и како нам оне могу помоћи у решавању бројних проблема данашњице. 
 
Дејана Милић из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство одржала је предавање "Мушкатла под стресом - структурна, метаболичка и фотосинтетска студија" . Током овог предавања чули смо на који начин је мушкатла, као представник биљног света, значајна за све нас, зашто може да буде под стресом, шта за њу стрес представља и како се са њим бори.
Ученици су имали махом позитивне утиске, а верујемо да ће имати прилику и да у даљем школовању искористе знања која су им пренели истраживачи.


 

Прочитај

Честитке Бојани Симовић

Датум: 09. Jun 2022 09:39 Категорија: Новости

Међународни центар за податке о дифракцији (ICDD) одликовао је нашу бившу ученицу Бојану Симовићу наградом за најбољи постер "Структурна трансформација од наночестица титаније у нанолистове натријум титаната који показују својства сензора" ("Structural transformation from titania nanoparticles to sodium titanate nanosheets exhibiting sensing properties") на седамнаестој EPDIC17 конефернцији у Шибенику.
Награде Early Career Poster Awards додељују се студентима основних и постдипломских студија на ГСА конференцијама. Награде признају изузетно истраживање студената представљено као постер.
Честитамо Бојани и поносни смо што је била ученик наше школе!

Прочитај

Писцу у походе

Датум: 08. Jun 2022 08:16 Категорија: Новости

Међу првим посетиоцима новоотвореног легата прослављеног писца Добрила Ненадића били су ученици наше школе. Првог јуна 2022. год. одељење I3 у пратњи одељењског старешине - проф. српског језика и књижевности Славке Петровић посетило је Туристички савез Ариља у чијем простору се налази поменута заоставштина.
О мање познатим детаљима из живота нашег уметника говорила је госпођа Славица Јовашевић. За сада, једини почасни грађанин Ариља, задужио је свој град, народ и земљу својим књижевним радом као и постигнућима у области агрономије да ће, ако је неке божје правде, његово дело и успомена на њега живети док је и нас самих.

Руководећи се чувеном Андрићевом мисли: ,,Сви ми умиремо само једном, а велики људи по два пута: једном када их нестане са земље, а други пут кад пропадне њихова задужбина";, враћамо дуг књижевнику, свом језику и својој култури чувањем овог легата, те читањем његових романа.

Гледајући пишчев писаћи сто, фотографије, писаћу машину, те бројне личне предмете, као да нас походи Добрилов дух.

Његов роман првенац ,,Доротеј"; већ је напунио 45 година, али је дело вечно младо чим му се стално враћамо, од пре неколико година уврштено је и у редовну средњошколску лектиру.

Дружење са овим делом и посредно са писцем настављено је на часу у природи, уз свест да ће лепота тј. култура, спасити овај свет.

Прочитај

Знањем мењамо свет!

Датум: 02. Jun 2022 10:41 Категорија: Новости

У понедељак 30.5. 2022. год. посетила нас је наша бивша ученица Александра Гајовић, докторанткиња ФОН-а Универзитета у Београду.
Ова млада, скромна, речита и свестрана дама, из љубави према својој школи, професорима и граду, радо се одазвала позиву своје некадашње проф. српског језика и књижевности Славке Петровић и одржала сјајно предавање ученицима првог раз. гимназије на тему: ЖИВОТНА СРЕДИНА, позиција и допринос младих у јединицама локалних самоуправа.
Тако су ученици, на часу одељењске заједнице , имали прилику да се упознају са појмовима одрживи развој, циркуларна економија, енергетска ефикасност и др. али и што је много важније - како се доприноси очувању животне средине, која су наша права и обавезе, које све институције су укључене, тј . имају надлежност у доношењу прописа и одредби важних за успостављање националног програма заштите животне средине. Проблем није искључиво локалног већ глобалног карактера, али као што се у старој кинеској пословици каже да путовање од хиљаду миља почиње једним кораком, тако и свако од нас треба да у променама које би уследиле и имале значај, пође од себе, своје породице, своје средине и почне да мења навике у куповини, исхрани, одлагању отпада и сл. генерално о подизању свести о томе да и планета има рок трајања, а да је људско здравље највеће богатство које зависи од чистог ваздуха, земљишта и воде. Треба да знамо и шта можемо да искористимо у борби против свих оних појединаца, моћника и корпорација који уништавају на разне начине нашу животну средину и зашто треба да се ова тема тиче свих нас.

Знањем мењамо свет!

Иза овог казивања наше гошће стоји озбиљан научноистарживачки рад , бројни пројекти у којима је учествовала, а многи су препознати и на међународној сцени. Ученици су били инспирисани да постављају питања, указују на пропусте када је реч о екологији у нашем граду, али и да дају конкретне предлоге како се нешто може променити. Подсећања ради, Александра је организовала акцију „Посади свој хлад"; када је у Ариљу посађено 100 садница белог јасена, а на коју су се одазвали Општина Ариље, суграђани и наша школа. Иначе, члан је општинског одбора за унапређење и заштиту животне средине. Будући да ствара поезију, дружење са Александром зачињено је њеним стиховима, за сада је написала две песничке збирке: „Ослобођена I“ и „Ослобођена II“Неке њене песме публика је имала прилику да чује на прошлогодишњем Арлему, као и на хуманитарној вечери поезије од 21. априла ове године одржаног у Соколском дому. Било је право задовољство слушати је и имати је за саговорника. Поносимо се њоме и желимо јој пуно успеха на свим пољима. Са оваквим младим људима наша земља има шансу да опстане и напредује, надаамо се само да ће на време препознати квалитете којима располаже.

Хвала, Александра!

Из њене богате биографије издвајамо:

Образовање:

Средњу школу „Свети Ахилије“ завршила је 2008. године. Основне и мастер студије завршила је на Факултету техничких наука у Чачку , Универзитет у Крагујевцу, 2013. Од 2015. године је млади научни истраживач Министарства просвете и технолошког развоја. Радила у приватном и државном сектору.

Године 2019. уписује докторске студије на Факултету организационих наука Универзитета у Београду где наставља са научноистраживачким радом, трећа је година студија. Написала је бројне радове објављене на домаћим и међународним конференцијама, али и у страним часописима.
 

Област истраживања:

Унапређење и заштита животне средине, утицај дигиталних и ИТ технологија на унапређење знања генерације Y и Z у области заштите животне средине, актвно учешће и едукација младих у одлукама на тему заштите животне средине, унапређење капацитета људских ресурса у јединицама локалних самоуправа у области заштите животне средине, едукције жена из руралних средина о животној средини, циркуларна економија и поновна употреба грађевинског материјала, пројектни менаџмент, јавно здравље и животна средина.

Друге вештине:

Члан је управног одбора „Српске асоцијације за рушење, деконтаминацију и рециклажу грађевинског материјала“. Члан је „Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама“. На програму „Менторство“ Мисије Оебса у Србији, Америчке амбасаде и Европског покрета у Србији, у генерацији 2021. године избрабрана је међу 15 девојака из Србије уз додељену менторку, повереника за заштиту равноправности Бранкицу Јанковић.

Учествовала је у програмирању јавног здравља Републике Србије, у сегменту животне средине, СКГО. Написала је две збирке поезије „Ослобођена I“ и „Ослобођена II“.

Референце:

Експертски је сарадник „Сталне конференције градова и општина“ од када је радила истраживањa у оквиру реализације Програма „Подршка локалним самоуправама на путу придруживања ЕУ: Унапређење квалитета услуга, дијалога заинтересованих страна и ефикасности локалне администрације“ у циљу истраживања локалних потенцијала који се односе на људске ресурсе из области заштите животне средине. Одржала је ауторске семинаре кроз обуку за економско оснаживање жена у оквиру пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица из руралних области” под називом „Жене из руралних средина

и животна средина, допринос и знања жена и девојчица из руралних области унапређењу и очувању животне средине“. Носиоци пројекта су Уједињене нације (UN Woman), Канцеларија повереника за заштиту равноправности Републике Србије, Унапређење безбедности жена у Србији и Амбасада Норвешке.

Прочитај

Отворен легат Добрила Ненадића

Датум: 30. Maj 2022 13:45 Категорија: Новости

Легат нашег књижевника и агронома - Добрила Ненадића, отворен је на Ариљевдан - 28. маја у туристичком-инфо центру у Ариљу, у присуству Добрилове супруге - Петкане, члана "Адлигата", представника општине и школе, гостију и мештана.
Легат је прошле године књижевникова супруга Петкана поклонила музеју српске књижевности удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", чији је Добрило био члан. У договору са општином Ариље, удружење "Адлигат" одлучило је да легат трајно буде смештен у родном граду књижевника, где је живео и стварао.
Велика 
је част граду што је родно место и трајно одабрано боравиште овог великог српског писца и човека. Вечна му слава и хвала!

Легат ће бити доступан посетиоцима сваког радног дана у периоду од 7 до 15 часова.

Прочитај

Излет ученика другог разреда

Датум: 26. Maj 2022 10:38 Категорија: Новости

После дуже паузе из свима добро познатих разлога, наша школа је успешно реализовала први излет за ову школску годину. У питању су ученици другог разреда из свих наших смерова – гимназије, економије, електро енергетике, текстилства и машинства. Ученици су били у пратњи све четири разредне старешине. Добар одзив ученика, лепо време и сјајна атмосфера су обележили ово путовање. Уживали смо на обронцима Фрушке горе и посетили манастир Крушедол, иначе задужбину деспота Ђорђа и његове мајке Ангелине Бранковић, који датира из XVI века.
Затим смо се 
упутили ка Сремским Карловцима, винском делу Срема, где смо заједно са водичем посетили Патријаршијски двор са Ризницом, музејем Српске православне цркве. Овo импресивно здање потиче из XIX века и комбинација је барокног и псеудоренесансног стила. Ученици су имали прилике да уђу и у Богословију „Свети Арсеније Сремац“ , подигнуту 1799, и Саборну цркву из 1762.године у којој се налазе мошти другог српског архиепископа Св. Арсенија Сремца. Чули смо занимљиву причу о браћи Анђелић – Стевану и спрском патријарху Герману и њиховој задужбини Карловачкој гимназији, најстаријој српској гимназији која је била место школовања многих угледних интелектуалаца са ових простора. На чувеној чесми „Четири лава“ смо се освежили и понадали да ћемо се у Карловце и вратити, баш као што легенда каже. Путовање смо наставили ка Гибралтару на Дунаву- Петроварадинској тврђави- неосвојивој тврђави чија је изградња трајала 88 година. Ова неосвојива тврђава је била дом многим културама и народима а пронађени су трагови који указују на то да су је људи настањивали и пре неколико десетина хиљада година. Некада искључиво војни објекат, данас је културно- туристички објекат са музејима, атељеима, архивом и музичким фестивалом „Еxit“. Излет је настављен посетом Новом Саду где су ученици имали слободно време.

Прочитај