Новости

Електротехника у руху модерности

Датум: 06. Mart 2024 09:37 Категорија: Новости

 
У новој школској 2024/25. години СШ "Свети Ахилије" Ариље уписује нови образовни профил у п0одручју рада електротеника: ТЕХНИЧАР ЕЛЕКТРОНИКЕ И АУТОМАТИКЕ. Школа се потпуно снабдела новом опремом и инструментима, а ученике ће у свет електротехнике увести стручни кадар наших наставника који већ годинама изводи успешне генерације у овом подручју рада. У прилог томе говори чињеница да су новозапослени у Електродистрибуцији Ариље управо ученици наше школе.

 

Нови образовни профил ТЕХНИЧАР ЕЛЕКТРОНИКЕ И АУТОМАТИКЕ профил је у четворогодишњем трајању.


Шта можете радити по завршетку истог:
 

- Израда шема електронских склопова, склапање истих и њихово испитивање

- Израда прототипова електронских склопова испитивање њихове функционалности

- Испитивање готових електронских склопова, отклањање кварова, лемљење истих

- Надоградња хардвера и софтвера аутоматизованог система управљања

- Програмирање микроконтролера и ПЛЦ контролера, као и кориговање постојећих програма

 

Опрема која је набављена је у сврху образовања ученика да би постигли горе

наведене циљеве, а то је следећа опрема:

 

- Осцилоскопи који служе за мерење у електроници и испитивање функционалности

- Генератори сигнала за довођење сигнала електронским склоповима

- Лемне станице и потребна пропратна опрема која служи за одржавање и поправку електронске опреме, као и њено склапање

- Електронске компоненте и потребна опрема и алат за израду електронских склопова

- Микроконтролери и ПЛЦ контролери са потребним софтвером и литературом за програмирање истих

- Аналогни и дигитални инструменти неопходни за било какав рад у електротехници

Прочитај

Посета термоелектрани „Никола Тесла“ Обреновац и Музеју науке и технике

Датум: 01. Mart 2024 09:15 Категорија: Новости

Дана 21.фебруара ученици четвртог разреда електро-струке са предметним наставником Радичевић Раденком посетили су термоелектрану "Никола Тесла" у Обреновцу.

По доласку ученици су се прво упознали са мерама безбедности и задужили шлемове. Водич их је прво упознао са историјатом тероелектране, а затим је говорио о њеном техничком капацитету, као и о значају за електроенергетски систем Србије. Ученици су потом обишли један блок термоелектране са командном салом за тај блок.

По завршетку посете термоелектрани, група је посетила Музеј науке и технике у Београду, гду су испратили сталну поставка музеја уз пратњу кустоса.

Утисци су били веома повољни, ученици су задовољни оствареном посетом.

Прочитај

ЧИТАЈМО ГЛАСНО

Датум: 29. Februar 2024 09:23 Категорија: Новости

Дана 28. фебруара звона и прапорци беху утихнути звуком речи књиге, речју оних правих вредности и лепотом завичаја.

Национални дан књиге био је повод да се у сагласју чују основци и средњошколци, и да громко одзвања целом земљом колико је велики наш Дибрило Ненадић. Роман Дивље звезде оживели су Маша Бјекић, Магдалена Теофиловић, Јана Јовановић, Магдалина Несторовић из ОШ "Стеван Чоловић" и

 Иван Жунић, Велимир Вељовић, Јована Дмитровић, Милан Радосављевић и Андреа Милошевић из СШ "Свети Ахилије" Ариље, а потом је настала фузија са врелим шпанским ритмовима коју су средњошколце представили читањем сцене 5 из необјављеног Добриловог Реситала који представља дијалошки приказ песничког стваралаштва генерације '27 којој је припадао један од највећих шпанских песника - Федерико Гарсија Лорка.

 За сав тај велелепни звучни угођај заслужне су библиотекарке основне и средње школе Анђелка Ковачевић и Ана Кратовац, као и наставница српског језика у ОШ "Стеван Чоловић" —Славица Ристивојевић.
Ученица Александра Павловић (СШ "Свети Ахилије" Ариље) потрудила се да те угодне трене и овековечи у виду низа видео записа и фотографија, а читав догађај испратила су одељења шестог и осмог разреда.

Верујемо да ће овакви сусрети постати традиција и да ће се књига успећу и остати високо на месту које заслужује. 

Видео снимке можете погледати овде.

Прочитај

Мали зналци у посети библиотеци

Датум: 21. Februar 2024 11:50 Категорија: Новости

Данас је нашу школу посетила старија вртићка група ПУ Ариље са васпитачицама Данијелом Борисављевић и Јеленом Дмитровић.
У оквиру пројекта "књиготека" мали зналци израдили су пано са цртежима, обогатили искуства музиком и посетама установама културе, међу којима се нашла и библиотека СШ "Свети Ахилије" Ариље. 
Библиотекар Ана Кратовац припремила је за госте кратку презентацију коју је испратила причом о настанку писма, књиге и библиотека. Деца су могла да прегледају садржај наше библиотеке и добију упите о другим активностима које библиотеке нуде поред издавању књига. 
Подстакнута презентацијом деца ће наставити пројекат тако што ће на разним материјалима преносити замисли својих књига, и практично дознати како се некада писало. 

Прочитај

СЛАВА ЉУБАВИ

Датум: 02. Februar 2024 11:57 Категорија: Новости

У следећем видеу можете послушати ауторску песму Немање Ђођевића, ученика четвртог разреда гимназије, која је првонаграђена на Светосавском конкурсу.

https://www.youtube.com/watch?v=PA8GsJ5Quwc


Слику за насловну страну видеа осликала је Невена Недељковић, ученица трећег разреда гимназије.

Видео је израђен уз подршку Библиотечке секције и наставника српског језика и књижевности.

Без имало претеривања Немањину поезију можемо упоредити са Тагорином и са великом Соломоновом "Песмом над песмама", а Невенин сликарски таленат право је залтно зрно.

Дајмо подстерка нашим младим уметницима да разгранају своје версе и ноте, да осликају ону будућност где припадају и где лете!

Прочитај

Савиндан 2023/2024.

Датум: 31. Januar 2024 09:10 Категорија: Новости

И ове године у нашој школи свечано је прослављен Савиндан. Гимназијско одељење матураната (IV3), заједно са својим разредним старешином Надом Стевановић, било је домаћин славе.
После освећења славског колача и поздравних речи директора, уследило је извођење химне уз пропратни програм који је приредила проф. српског језика и књижевности Славка Петровић са одабраним ученицима четвртог и трећег разреда гимназије. Улогу водитеља преузели су матуранти – Ђурђина Миливојевић, Ања Николић, Стефан Антовић, као и ученице трећег разреда Маша Вуковић и Ленка Бошњаковић.
Подсетили смо се кога славимо и зашто га славимо, шта нам ваља чинити како бисмо се и даље звали потомцима Светога Саве, како се треба односити према наслеђу, култури и језику. Прочитана је песма „Слава љубави“ која је представљала окосницу програма, а коју је написао наш ученик четвртог разреда гимназије Немања Ђорђевић.
Уследило је уручење награда у виду ваучера ученицима који су учествовали на Савинданском конкурсу на тему ,,Исечак из школског живота“.
У категорији израде видео-записа, тј. краћег филма, додељене су три награде за рад у групи. Добитници су: Ђурђина Миливојевић и Огњен Луковић из четвртог разреда гимназије; Невена Недељковић, Јана Мојсиловић и Ленка Бошњаковић из трећег разреда; Александра Симеуновић и Николина Радовановић , такође из трећег разреда гимназије.
У категорији најбоље приче , под називом ,,Паника“ награду је добила Тамара Поклопић, ученица трећег разреда гимназије.
Награда је додељена и нашем матуранту Немањи Ђорђевићу за оригиналну песму која је снагом речи и мелодијом која извире из таквог склопа, дубоко тронула сваког од присутних и лепотом подсетила на чувену библијску Песму над песмама.
 
(део из Немањине песме) :
 
….Уколико те хиљаде воле, међу њима сам.
Ако те само једна особа воли, тај сам,
а ако нема ко да те воли, знај да мене нема…
 
Славски колач за наредну годину преузели су ученици гимназије, садашње одељење III3 са раз. старешином Славком Петровић.
 
Видимо се следеће године!

Прочитај

Хуманост са лирском нотом

Датум: 27. Decembar 2023 11:00 Категорија: Новости

Двадесет петог децембарског дан ужички Времеплов је кормило препустио култури, а лирске ноте књижевности уплео је у музичке ритмове и нашој Срни понудио уздарје за њену бескрајну емпатичност и хуманитари рад. 

Заслужено збирка прича Срнино уздарје наше колегинице Весне Аћимовић добила је и свог издавача - Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Ужице, као и каталошки број у Народној библиотеци Србије.
Сав приход од продаје збирке намењен је породици једног нашег ученика.

Прочитај

Сами кројачи своје среће

Датум: 26. Decembar 2023 12:06 Категорија: Новости

Може то и мало другачије. Узели смо кројачке маказе у руке, али смо решили да мало искочимо из шаблона.

Себи смо скројили два школска часа радости и поделили је са другима да нам траје целе Нове 2024. године. Библиотека се креће, информације су свуда, а и лепе радионице. Сложне руке наставница Славице Ђокић и Снежане Авакумовић, и библиотекара Ане Кратовац покренуле су сва три разреда модних кројача и тако последњи уторак ове године прогласили даном новогодишњих украса. 

Остало саме слике говоре, па изволите, удахните новогодишњу еуфорију! 

Прочитај

Песничка радионица

Датум: 14. Decembar 2023 10:16 Категорија: Новости

У понедељак 11. децембра нашу школу  посетила је чувена песникиња Радмила Петровић. У организацији Културног центра Ариље, а уз сагласност директора школе, одржала је две радионице у гимназијским одељењима  треће и друге године. Радионици трећег разреда  присуствовала је и неколицина ученика из  четвртог разреда. У плану су још две које ће реализовати у договору са предметним наставницима уз учешће ученика из  других образовних профила. Циљ радионице је подстицање на размишљање,  трагање за начинима како речима превести оно исконско што у сваком од нас постоји, стварање оригиналног израза.

Ово је била  прилика да се ученици ближе упознају  и са стваралаштвом савремених песникиња из региона. Тако су читали песме Тање Ступар Трифуновић, Монике Херцег, Катарине Митровић, Маше Томановић и др.

Најзанимљивији део радионице састојао се у стварању необичних метафора, надоградњи и расту песама увођењем нових, некада потпуно неочекиваних мотива. Ауторка  сад већ  култне збирке ,,Моја мама зна шта се дешава у градовима" истакла је важност читања у развоју личности,  значај трагања за ширим и другачијим  темама која нису нужно део школске лектире. Они пред којима се свет отвара и они који том свету треба себе да представе, морају се припремити за судар са тим истим светом.

Надамо се да ћемо по завршетку радионица неке од тих  радова моћи и да прикажемо.

Прочитај

Посета хидроелектрани

Датум: 05. Decembar 2023 10:01 Категорија: Новости

Дана 1. децембра ученици трећег разреда електро-струке са предметним наставником Спасојем Радовићем посетили су хидроелектрану "Бајина Башта".
По доласку ученици су се прво упознали са мерама безбедности и задужили шлемове и маскиране прслуке, а потом су пошли у обилазак са стручним водичем.
Водич их је прво упознао са историјатом хидроелектране. Говорио је о типу бране, њеном техничком капацитету, као и о значају за електроенергетски систем Србије. Ученици су силазили до подножја бране где се налазе турбине и где су могли да виде све виталне системе за рад електране у начине управљања и командовања. У реверзибилном делу су се упознали са потпуно другачијим режимима рада и управљања.
Посета је завршена обиласком контролног центра одакле се управља целом електраном.
Утисци су били веома импресивни и већ у повратку, ученици су се распитивали о будућим стручним посетама. 

Прочитај