Мени

COVID-19

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
ПРЕПОРУКЕ, МАТЕРИЈАЛИ И КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
►►►►►►►►►►►►►►►►►►►


НАСТАВА НА ДАЉИНУ

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
https://www.rasporednastave.gov.rs/
https://rtsplaneta.rs/

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►Анкета

Да ли сте задовољни новим изгледом сајта?

да
не


Резултати

QR code


Календар

Фебруар 2023
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728


Банери


ЗНАЊЕМ ПОБЕЂУЈЕМО!

Администрација


Новости

1. децембар - Светски дан борбе против сиде

Датум: 05. Decembar 2022 10:29 Категорија: Новости

Поводом Светског AIDS дана, 1. децембра, UNAIDS (Програм Уједињених нација) позива да размотримо неједнакости које коче напредак у окончању пандемије AIDS-а. Слоган овогодишње кампање – "Изједначимо" је позив да заједничким деловањем омогућимо решавање неједнакости и помогнемо у окончању ове пандемије, са циљем да се до 2030. године оконча AIDS као глобална претња по здравље, наводи Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".
 
Светски дан борбе против сиде се од 1988. године сваке године облежава 1. децембра.
 
Пандемија узрокована ХИВ-ом је и даље главни јавноздравствени глобални изазов, која је до краја 2021. године преме проценама UNAIDS-а однела више од 40 милиона живота, док је више од 84 милиона људи било инфицирано ХИВ-ом.

Бивши ученици школе Сара Симеуновић и Михаило Поповић су у сарадњи са наставницом биологије Славицом Ђукић Радојевић израдили презентацију са циљем да вршњацима прикажу колико су едукација, борба против предрасуда и подизање свести важни у борби против ХИВ-а/сиде.

Прочитај

Посета Факултету техничких наука у Чачку

Датум: 01. Decembar 2022 10:35 Категорија: Новости

Ученици одељења IVу пратњи предметног наставника - Драгане Радивојевић Ђунисијевић посетили су Факултет техничких наука у Чачку у оквиру стручне посете, а у складу са садржајем изборних програма које ученици похађају: Савремене технологије и Примењене науке 2. .

Ученици су имали прилику да виде:

  • у холу факултета Теслино обртно магнетно поље и музику (студентску химну) коју свирају 4 програмирана корачна мотора

  • нову макету факултета направљену на 3Д штампачу.

Професори су ученике провели лабораторијским павиљоном: за електрична мерења, електричне машине, аутоматику, мехатронику, процесну технику и електричне инсталације.

Овом стручном посетом пружена им је и прилика:

  • да присуствују радионици 3Д-штампа  и да одштампају знак свог одељења IV4  са  професорм Урошом Пешовићем

  • 3Д скенирање и моделовање (професор Недељко Дучић)

  • приказ робота (професор Иван Милићевић)

  • термовизијска камера (професор Небојша Митровић).

Прочитај

Запошљавање особа са инвалидитетом кроз позитивне примере

Датум: 01. Decembar 2022 10:03 Категорија: Новости

У уторак - 29. новембра у просторијама Занатског дома у Ариљу, одржано је предавање "Позитивна пракса запошљавања особа са инвалидитетом". Предавању су поред представника Националне службе за запошљавање, представника Центра за Социјални рад, Удружења слепих и слабовидих особа и Друштва за подршку особа са инвалидитетом "Импулс" присуствовали и представници наше школе - стручни сарадници: Ђурђа Петровић, психолог и Ана Кратовац, библиотекар.
Предавање је одржано у оквиру пројекта "Импулс 2022" горепоменутог ариљског друштва, а у сарадњи са Радованом Радуловићем, директором удружења "Воља за животом". Тема предавања била је запошљавање особа са инвалидитетом кроз позитивне примере и социјално предузетништво које је господин Радуловић изнео кроз изврсну и детаљну презентацију рада свог удружења у Великој Плани. Након презентације у разговор су се укључили и представници осталих установа и удружења са идејама како се та позитивна пракса може огледати и применити у нашем граду притом износећи реалне проблеме са којима се особе са инвалидитетом свакодневно сусрећу.
Закључак је да у граду пре свега треба да се ради на подизању свести како особа са инвалидитетом, тако и осталих грађана о томе која права све ове особе могу да искористе и како да учествују и доприносе сопственом и животу заједнице, да буду што више самостални, а да притом не губе помоћ и подршку која им по закону припада.

Прочитај

Представљена "Песникова реч"

Датум: 07. Novembar 2022 09:53 Категорија: Новости

Четврти новембарски дан у нашем граду у предвечерје у градској галерији добио је посебан печат песникове речи, чисте емоције младог песника који се у свет књижевности пробио као "цвеће из бетона", како и носи име трећи део његове песничке збирке у коме се већ осећа зрелост и сјајан квалитет.
Влатко Цветић био је ученик економске школе у Ариљу, и као заокружење свог школовања у издању народне библиотеке "Добрило Ненадић" Ариље подарио нам је своју прву песничку збирку "Песникова реч". Колико је та реч јака "као благослов, као љубав и као једно велико амин", како је збирку најавила модератор програма Ана Кратовац, запослена у библиотеци СШ "Свети Ахилије" Ариље, аутор збирке је показао пуном душом и међ посетиоцима програма изазвао одушевљење, нежност и понеку сузу.
Прва се за реч јавила Петкана Ненадић, супруга нашег прослављеног писца Добрила Ненадића, и Влаткову поезију повезала са једним цитатом из Добриловог романа "Киша" о стварању и срећи који некако нажалост једно друго обично искључују. Ово је велико признање за младог песника. Многе речи хвале добио је и од својих наставника Марка Босића и Драгице Стојановић, а он сам посебно је истакао своју бившу наставницу српског језика - Весну Аћимовић која је највише заслужна што је у себи покренуо тај дар и са кривог "скренуо" на прави пут. Признање су му одали и старији полазници литерарне и новинарске секције у нашој школи који су такође пуно стварали у току свог школовања и ободрили га да иде напред, да пише и верује у себе.
Нека живи и нек расте "Песникова реч"! Браво, Влатко!

Прочитај

Награђени најбољи

Датум: 03. Novembar 2022 11:11 Категорија: Новости

Савет за безбедност саобраћаја спроводи низ акција у циљу побољшања базбедности свих учесника у саобраћају било да су они пешаци или не. С тим у вези Савет је донео одлуку да се девет бицикала додели најбољим ученицима средње школе "Свети Ахилије" Ариље
Награђени су следећи ученици:
Михаило Поповић - изузетан резултат на републичким такмичењима из биологије у току целог средњошколског образовања
Ивана Росић - изузетан резултат на републичким такмичењима из историје и директан упис на факултет без полагања пријемног испита
Сара Симеуновић - Ђак генерације и изузетан резултат на републичким такмичењима из биологије и директан упис на факултет без полагања пријемног испита
Лука Деспотовић - један од представника Републике Србије на међународној радионици Млади Европе у Бриселу.
Јован Длачић - најбољи ученик у подручју рада електротехника у школској 2021/22.години
Лука Богдановић - најбољи ученик у подручју рада машинство у школској 2021/22.години
Нађа Митровић - најбољи ученик у подручју рада економија у школској 2021/22.години
Николина Поповић - Вуковац у Средњој школи, ученица подручја рада економија, право и администрација
Тамара Мијушковић - најбоља ученица из подручја рада текстилство у школској 2021/22.години
Председник општине изразио је наде да ће се ова традиција наставити и наредних година. Честитамо награђенима, а остале ученике бодримо да постизању високих резултата у наставним и ванаставним активностима.

Прочитај

Час историје у легату Добрила Ненадића

Датум: 27. Oktobar 2022 09:51 Категорија: Новости

Дана 26. октобра, са идејом повезивања градива историје, књижевности и неговања завичајних вредности, наставник историје - Душко Богићевић и библиотекар - Ана Кратовац изместили су један час историје у одељењу другог разреда економске школе у легат Добрила Ненадића и музеј малине где их је гостољубиво дочекала Славица Јовашевић, запослена у туристичком центру Ариље.
Она је уз демонстрацију предмета, фотографија, књига, слика и записа изложених у легату и музеју ученицима одржала занимљиво предавање о животном путу, препрекама, борби, достигнућима и успесима нашег прослављеног агронома и писца Добрила Ненадића, коме Ариље дугује вечну захвалност не само за књижевну заоставштину која је уједно и једно сведочанство времена у коме је писац живео, већ и за истраживања и упутства у гајењу малине, захваљујући којим ова воћка код нас има знатно већи принос, него пре Добрилових проналазака, и захваљујући којим је овај крај надалеко познат.
Посета легату на неком од часова историје биће организована и у другим одељењима у наредном периоду. Ово је врло корисна активност која подстиче истраживачки дух ученика и припрема их за целоживотно учење.

Прочитај

Светски дан аудиовизуелне баштине

Датум: 26. Oktobar 2022 11:02 Категорија: Новости

У сусрет Светском дану аудиовизуелне баштине Библиотечка секција СШ "Свети Ахилије" Ариље: Нађа Врањевац, Иван Жунић и Вера Лазовић (други разред економске школе) и Ана Кратовац, руководилац секције, заједно са Душком Богићевићем, наставником историје и Сањом Софијанић, наставником ликовне културе у холу школе организовали су изложбу уређаја за репродукцију слике и звука и израдили пано који представља значајне информације везане за овај дан и презентацију о настанку и развоју филма. У прикупању материјала за изложбу укључио се и наставник физичке културе – Ранко Давидовић, а наставник економске групе предмета – Милун Вукотић на часовима је одржао кратка предавања ученицима о занимљивостима везаним за овај дан.
Изложба ће бити отворена до краја октобра и сви заинтересовани могу доћи да је посете сваким радним даном у периоду од 8 до 14 часова.
Сарадњом са народном библиотеком "Добрило Ненадић" Ариље наши ученици: Ана Ђунисијевић, Андреа Милошевић, Анђела Ђорђевић и Ђурђина Ненадић (први разред гимназије),  припремили су пригодан програм који ће бити приказан у Соколском дому са почетком у 16.30.
Након презентација на ову тему биће приказан филм „Сезона мира у Паризу“ (продуцент Бранко Вукајловић, рођени Ариљац).
Овом нашом акцијом прикључујемо се и обележавању Добрилових дана у знак сећања на нашег прослављеног писаца Добрила Ненадића.
Више фотографија погледајте овде.

Прочитај

Светски дан хране

Датум: 18. Oktobar 2022 10:00 Категорија: Новости

Светски дан хране обележава се сваке године 16. октобра. Средња школа "Свети Ахилије" Ариље придружила се обележавању овог важног датума реализовањем активности "Здрава исхрана - доступна и приступачна свима". У понедељак, 17.10.2022. године, Стефан Антовић, ученик трећег разреда гимназије, одржао је предавање на тему здраве исхране ученицима другог разреда. Циљ реализоване активности је промовисање здравих навика са акцентом на физичкој активности која значајно утиче на квалитет нашег живота.

Прочитај

Наш гимназијалац - нови Принц песника

Датум: 11. Oktobar 2022 12:26 Категорија: Новости

У петак, 7. октобра 2022. године Средњу школу "Свети Ахилије" походио је њен некадашњи гимназијалац и ђак генерације, Димитрије Поповић.
Он је врло успешан студент књижевности на Филолошком факултету, поета (објавио је у гимназијским данима своју прву збирку Љубав и обест човечија, а пре неколико месеци и збирку Лом), музичар, носилац прве награде на конкурсу поезије Бранкова похвала свету, а изнад свега, диван млади човек широке душе, спреман да, како сам тврди, "донесе ново пролеће у уметности".
Гимназијалци су уживали у лепом преплету звукова Димитријеве гитаре (имали су прилику да чују музичке обраде песама из поменутих збирки) и изговорених стихова и слушали о томе како је  ВОЛИМ ТЕ најлепши поетски исказ, као и шта значи бити пријатељ, сањар, доследан ратник у борби за своје снове.
Причао им је о својим школским данима у Ариљу, саветујући им да буду упорни у борби за то што желе, одговорни и вредни, али и да нађу места у сваком свом дану за лепоту. Својом топлином, непосредношћу и срдачношћу Димитрије је лако нашао пут до њихових срца и надахнуо их да унесу поезију у све што раде.

Прочитај

Светски дан менталног здравља

Датум: 10. Oktobar 2022 12:53 Категорија: Новости

Средња школа "Свети Ахилије" Ариље обележила је 10. октобар - светски дан менталног здравља. Светски дан менталног здравља представља најважнију годишњу глобалну кампању намењену подизању свести о значају менталног здравља.
Током ове недеље, на паноу у холу школе, ученици ће моћи да се упознају са чињеницама везаним за ментално здравље и психолошке проблеме у периоду адолесценције, да провере своје знање о начинима очувања менталног здравља и да, уколико то желе, на симболичан начин поделе своје тешкоће и проблеме у кутији поверења. Ученицима ће бити на располагању и стручна литература из школске библиотеке о различитим психолошким поремећајима.

Прочитај