Новости

Аматерско сликарство у пуном сјају

Датум: 20. Jun 2024 08:35 Категорија: Новости

Одељење другог разреда гимназије заједно са својим разредним старешином, Јеленом Коризмом и уз подршку и помоћ проф. Милије Стругаревића и ученика првог разреда машинске школе, осмислили су пројекат на тему аматерско сликарство, а у оквиру предмета Језик, медији и култура.
Осликане су две клупе које красе школски простор и истичу домишљатост и стваралачки потенцијал наших ученика. Активност су употпунили и израдом краћег видео записа који морате да погледате.
Овим пројектом изнете су невероватне  ликовне замисли, оживљени омиљени цртани јунаци, симболи који за сваког од њих нешто посебно значе, али најважније је дружење и време које су они провели заједно у креативном стваралаштву. Коначан производ има и естетску функцију и корисну примену.
Ово је само почетак занимљивих и лепих пројеката који ће пратити ову и наредне генерације. 

Прочитај

Утисци са Крфа

Датум: 12. Jun 2024 09:42 Категорија: Новости

Наше ученице Валентина Филиповић (први разред економске школе) и Тијана Божић (први разред гимназије) у оквиру пожешког фолклорног друштва 25. и 26. маја ове године узеле су учешће у обележавању манифестације „Дани српства на Крфу“, која је на њих оставила неизбрисив траг, па су стога пожелеле да своје утиске и фотографије поделе са нама.
Поред наступа у Грчком селу, који је одушевио мештане, посетиле су острво Видо. Свету архијерејску литургију на острву Видо служио је Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва  г. Нектарије уз саслужење Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара, и свештеника и ђакона из Србије, Црне Горе и Грчке. Ово је прва архијерејска Литургија која је служена крај „Плаве гробнице“, месту великог страдања српске војске након албанске голготе пре 108. година. Са благословом Митрополита Нектарија и уз подршку Манастира Хиландара, сваке наредне године ће се служити Литургија на Виду, где почивају јунаци страдали на Крфу након што су пешке прешли Албанију у Првом светском рату.Фолклорци су на острву одали почаст српским војницима заједно певајући песму „Тамо далеко“.
Главни наступ оставио је и српску и грчку публику без даха. Сплет српских народних игара из Шумадије, Гњилана, Ниша, Босилеградског крајишта и Врањског поморавља код већине, па и ког игумана, изазвао је сузе.
Играчи су још увек запањени Крфом, општи утисак је: Нисам ни могла да замислим колико једно место може да промени човека док нисам посетила Крф и острво Видо. Тек тада схватили смо тежину коју то место носи у себи. Схватили смо да тамо нисмо отишли само да обучемо ношњу, одиграмо кореографију и отпевамо понешто. Нисмо представљали само свој куд, град, школе, представљали смо целу Србију и српску културу. Огромна је част присуствовати оваквој манифестацији, сарађивати са оваквим људима, заиграти пред оваквом публиком.Захвални смо на моћном осећају национализма који нас је прожео. Захвални смо на тузи која допирала до најдубље сржи наших бића и катарзично прочистила наш ум. Захвални смо на прилици да одамо пошту нашим прадедовима и чукундедовима. Захвални смо на људима који су упловили у наш свет. Захвални смо што су са нама на Cветој литургији, раме уз раме, стајали хероји са Кошара који су такође одавали почаст предцима. Крф је у нашем срцу заузео посебно место и једва чекамо да му се вратимо, заједно се помолимо, ухватимо за појасеве и укрстимо кораке.

Прочитај

Стручна посета АТБ Север Суботица

Датум: 27. Maj 2024 09:46 Категорија: Новости

У петак, 24. 05. 2024. године, одељење IV6 Електротехничари енергетике посетили су фабрику генератора и мотора АТБ СЕВЕР у Суботици у пратњи наставника Радичевић Раденка.
Упознали су са начином израде генератора и мотора, њиховим деловима као и самом конструкцијом, чиме су употпунили знања из предмета Електричне машине, такође упознали су се са начином ремонтовања истих.

 

Прочитај

Ученици електро-смера у посети разводном постројењу

Датум: 07. Maj 2024 11:44 Категорија: Новости

У среду 24. априла ученици четвртог разреда Електротехничара енергетике посетили су разводно постројење Ариље 2, 110/35 kV, у пратњи наставника Радичевић Раденка, а у склопу предмета Електроенергетска постројења.
Елементе као и начин рада и улогу датог постројења, мере заштите на раду објаснили су им инжињери који раде у ЕПС-у.
Ученици су ову посету означили као корисно искуство у даљем учењу и раду.

Прочитај

Светски дан књиге

Датум: 24. April 2024 09:58 Категорија: Новости

Библиотеке су светионици знања, а Светски дан књиге повод библиотекарима да ту светлост интензивирају и усмере.

Зачудност библиотечким штивом не јењава када је само једном радознало дечије око спозна.

На Светски дан књиге ту искру оснажили су ученици ОШ "Стеван Чоловић" и СШ "Свети Ахилије" Ариље: Магдалена Теофиловић и Јана Јовановић (8. разред) и Иван Жунић, Милан Радосављевић, Велимир Вељовић и Јована Дмитровић (3. разред економске школе), заједно са својим библиотекарима Анђелком Ковачевић и Аном Кратовац.

Пуну библиотеку публике у основној школи увели смо у свет настанка и развоја библиотека у нашој земљи и у свет светских музеја књиге. Од манастирских библиотека, преко читалишта и књижара, настале су велике библиотеке као што је Народна библиотека Србије, Библиотека града Београда, Универзитета библиотека, али и мање библиотеке, као што су војна библиотека и друге библиотеке у саставу бројних установа као што су школе, болнице, научни институти и др. Отворили смо виртуелна врата музеја дечје књиге у Хагу, музеја минијатурне књиге у Бакуу у Азербејџану и јединог музеја књиге и путовања на свету Адлигата са седиштем у Београду, чији је огранак легат нашег прослављеног писца, почасног грађанина Ариља — Добрила Ненадића.

Библиотекари су зачинили излагање ученика причом о пореклу празника књиге, о занимљивостима везаним за предмете који се налазе у Адлигату, о правим српским штампаријама и бази мреже библиотека Србије и њеном значају за кориснике библиотека.

Знање и стваралачки рад увек проналази свој пут. Живеле библиотеке! Живеле књиге! 

Прочитај

Дај ми реч да је насликам

Датум: 18. April 2024 10:12 Категорија: Новости

На прошлогодишњем ликовном конкурсу ОШ „Свети Сава“ Шабац „Дај ми реч да је насликам“ за ученике који се образују по ИОП-у, учешће су узели наши ученици Михајло Шојић, Драгана Ивановић, Сара Врањевац и Нина Тановић. Ових дана у школу пристигле су мајице и захвалнице за њихов рад, а захвалница је додељена и библиотекару за допринос у реализацији конурса.
 
Овај конкурс је први пут покренут 2021. године када га је подржала Јасминка Петровић чије приче су ученицима послужиле као мотив за сликање. Призната књижевница је отворила изложбу дечијих радова у Библиотеци шабачкој 02. априла на Међународни дан особа са аутизмом и Светски дан дечије књиге. Тада је на конкурс пристигло 228 радова, а већ наредне, 2022. године, скоро 300 учесника када је конкурс подржао дечији признати писац Дејан Алексић. Претходне године мотив за сликање деца су пронашла у причи Душка Радовића "Крокодокодил" која је постављена као позоришна представа, што је допринело да се на изложби нађе рекордних 365 дечијих радова.
 
Позивамо све ученике наше школе који наставу похађају по ИОП-у да и ове године узму учешће на конкурсу и донесу у библиотеку своје ликовне радове на тему "Плава планета на крају света" чији текст је посебно написан за овај конкурс.  Ова драмска игра учи нас безусловној љубави и прихватању различитости, а један од главних ликова је невербални дечак Симеон који има аутизам.


Прочитај

Пружање прве помоћи

Датум: 17. April 2024 13:26 Категорија: Новости

У среду 17. априла 2024. године у одељењу II-3 одржана је радионица o пружању прве помоћи. Ученици су научили како поступати са повређеним особама у бесвесном стању, како да санирају лакше телесне повреде, а имали су прилику и да научено примене, испробавши компресије и вeнтилације на лутки за вежбање реанимације.
Хвала сарадницима Црвеног крста Ариље на дивној сарадњи!

Прочитај

Стручна посета одељења економије

Датум: 16. April 2024 11:23 Категорија: Новости

У петак, 12. априла 2024. године, организована је стручна посета Народној скупштини Републике Србије и Народном музеју у Београду за одељења економске струке.
У пратњи стручног водича ученици су обишли најзначајније просторије Дома Народне скупштине - велику и малу пленарну салу, централни хол, библиотеку и дипломатски салон. Имали су прилику да доживе какав је осећај бити за посланичком клупом и говорницом.
У Народном музеју, ученици су са стручним водичем обишли археолошке збирке које обухватају хронолошки распон од палеолита до античке грчке и доминантне римске културе и уметности, као и нумизматичку збирку.
Ученици су веома задовољни оствареном посетом и носе позитивне утиске.

Прочитај

"Креативна Европа" у нашој школи

Датум: 28. Mart 2024 09:45 Категорија: Новости

Средња школа „Свети Ахилије“ је на дан 25.03.2024. била једна од поносних домаћина другог издања Дана европских аутора, иницијативе која је у истом дану обележена у чак 40 земаља широм Европе, у оквиру програма „Креативна Европа“, а која има за циљ промовисање читања књижевних текстова међу младима.
Са истим циљем, од краја новембра прошле године, у школи се спроводи и акционо истраживање студента на Мастер студијама Лидерство у образовању, са Педагошког факултета у Јагодини (у сарадњи са професорком Славком Петровић и библиотекаром Аном Кратовац). С тим у вези, као једна од мера за промовисање читања, изабрана је и сарадња са Редакцијом школског програма РТС-а, која је реализована баш на Дан еврпских аутора. Ученици су присуствовали и учествовали (кроз личне драматизације текста и одговоре на претходно постављене истраживачке задатке) у огледним часовима, на којима су коришћени скечеви из серијала Лектизер, након чега су дали своју оцену оваквом приступу.
Тог дана, потрага за универзалном лепотом која ће спасити свет од утрнелости, баналности, отуђености и подвојености, своје полазиште је пронашла у гласу једног од наших највећих писаца – Милоша Црњанског. Његова експресија израза и ритмички дотерана реченица, који су избрисали границе међу жанровима, зближили прозу и стих, роман и лирику, указали су на могућност превазилажења ограничења и у нашој свакодневици, подсећајући нас, кроз своје суматраистичке визије, на јединствену истину о универзалности вечних тежњи које нас чине једнакима, било где и било кад. Бавећи се националним и универзалним у роману Сеобе, уз занимљиве и хумористичне скечеве из „Лектизера“, ученици су препознали значај очувања личног идентитета у модерном свету бездане празнине, пуном моралних баруштина и мочвара.
Оставили смо их њиховом бескрајном плавом кругу, у нади да ће пронаћи своју звезду и да ће им читање у томе  помоћи.

 

Прочитај

Из Ариља у Европу

Датум: 25. Mart 2024 09:25 Категорија: Новости

Поетски глас најдаље се чује и сав свет га разуме јер греје душу, а многе руке, многи гласи кад се сложе, све се може, стихови се множе.

Март као месец поезије, месец када се обележава Светски дан поезије, али и Дан европских аутора, ученици ОШ "Стеван Чоловић" и СШ "Свети Ахилије" Ариље зачинили су својим песничким стваралаштвом кроз дражесну симфонију међ полицама пуним књига школске библиотеке средње школе. Библиотекари Анђелка Ковачевић и Ана Кратовац заједно са наставником српског језика и књижевности — Славком Петровић осмелиле су ученике на овај узвишени подвиг и откриле им тајне лепоте читања поезије и стихотворења.

Своју ауторску поезију казивали су основношколци Магдалена Теофиловић и Јован Милутиновић уз подршку својих вршњака Лане Тодоровић и Јоване Станишић, и средњошколци: Марија Јовановић и Невена Недељковић, док нам је доживљај песништва Немање Ђорђевића пренео његов друг из разреда — Стефан Антовић.

Наставник Славка Петровић и библиотекари Ана Кратовац и Анђелка Ковачевић отворили су ово угодно песничко путовање казивајући своје и преузете мисли о поезији, песницима и песништву, а сусрет је забележен у низу фотографија и видео снимака захваљујући Ђурђи Петровић, увек вредном и спремном стручном сараднику у СШ "Свети Ахилије" Ариље.

Видео снимке са сусрета погледајте овде: видео 1, видео 2, видео 3видео 4, видео 5видео 6

Прочитај