Мени

COVID-19

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
ПРЕПОРУКЕ, МАТЕРИЈАЛИ И КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
►►►►►►►►►►►►►►►►►►►


НАСТАВА НА ДАЉИНУ

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
https://www.rasporednastave.gov.rs/
https://rtsplaneta.rs/

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►Анкета

Да ли сте задовољни новим изгледом сајта?

да
не


Резултати

QR code


Календар

Фебруар 2023
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728


Банери


ЗНАЊЕМ ПОБЕЂУЈЕМО!

Администрација


Новости

Савиндан 2023.

Датум: 30. Januar 2023 08:18 Категорија: Новости

Прослава Савиндана уприличена је и у нашој школи. Домаћини су били ученици електро струке, одељење IV6 са својим разредним старешином Душком Богићевићем.
После химне, освећења и резања славског колача, те поздравних речи дирктора школе, изведен је рецитал који је са својим ученицама Саром Зимоњић и Емилијом Иконић припремила проф. српског језика и књижевности Весна Аћимовић. У тишини и свечаном миру, у сјајној интерпретацији наших матуранткиња , одзвањале су и гађале нас речи младог књижевника Милана Ружића који позива на оданост писму, језику и наслеђу, а то је уједно Савин и мора бити и наш пут.
Уследило је уручење награда у виду ваучера ученицима који су учествовали на Светосавском конкурсу. Награђене су ученице првог разреда гимназије - Андреа Милошевић и Ана Ђунисијевић за израду најбољих мултимедијалних презентација на тему ,,Мој крај у великом свету“. У категорији оплемењивања школског простора награду је добило више ученика: Татјана Радовић III3, Тамара Поклопић II3, Софија Ђајић II3 и Исидора Симеуновић I3.
Славски колач за следећу годину преузели су ученици гимназије, одељење III3 са разредним старешином Надом Стевановић.
Са жељом да у бројнијем саставу врлине гајимо, знање градимо и слогу стварамо - идемо у сусрет следећем Савиндану.

Славка Петровић

Прочитај

Речи из ариљског краја

Датум: 25. Januar 2023 13:16 Категорија: Новости

Библиотечка секција у сарадњи са наставницима српског језика и књижевности спровела је пројекат прикупљања речи из ариљског краја.

На идеју су дошли ученици на једном од заједничких часова наставника српског језика и библиотекара о врстама и употреби речника. На овом часу приказан је и речник речи и израза из ариљског краја "Виђело нашег језика" нашег суграђана Петра Вучићевића, наставника српског језика у пензији. Иако је Петар уложио вишедеценијски рад у овај речник, сасвим случајно, ученици су увидели, присећајући се неких речи својих старих, и тражећи их у овом речнику, да је Петар изоставио многе од њих. Тако су дошли на идеју да у оквиру секције започну овај пројекат.

На сликама је само део онога што је урађено и што је у плану да се уради. Речи које су до сада прикупљене изложене су на паноу у холу школе, а на друштвеним мрежама биће континуирано објављиване.

Позивамо све заинтересоване ученике и наставнике да се придруже нашем пројекту! Чувајмо и негујмо завичајне вредности!

Прочитај

Новогодишња радионица

Датум: 27. Decembar 2022 13:34 Категорија: Новости

Одељење првог разреда текстилне струке заједно са својим предметним наставницима: Снежаном Авакумовић и Славицом Ђокић, и библиотекаром Аном Кратовац реализовало је једну необичну новогодишњу радионицу: јелку израђену од лепеза од старих новина украсили су накитима-шаблонима одевних предмета и употпунили другим накитима од разних текстилних материјала.
У радионици су учествовали и ученици који похађају наставу по инклузивном програму чиме се активно укључују у живот заједнице, развијају своје креативне способности и оспособљавају се за целоживотно учење.
Свима желимо срећне празнике и плодоносну нову 2023. годину!

Прочитај

Посета Агрономског факултета

Датум: 22. Decembar 2022 09:16 Категорија: Новости

Двадест првог децембарског дана у посети нашој школи биле су представнице Агрономског факултета у Чачку Универзитета у Крагујевцу: Мирјана Радовановић, предавач на предметима технологија уља и технологија шећера; и Весна Ђуровић, предавач на микробиологији.
Врло енергично и језгровото представиле су програме: прехрамбена технологија, воћарство, виноградарство и зоотехника, од којих сви трају четири године осим зоотехнике, где су студије три године. Након свих завршених програма, могуће је уписати и мастер студије на истом факултету.
Предност студирања у Чачку су мањи трошкови становања, мање групе на вежбама и самим тим садржајнији рад и већа комуникација са ментором, а сам Агрономски факултет, поред тога што за све бруцоше обезбеђује буџетско место (а самим тим и могућност коришћења студенатског кредита), садржајна предавања и изванредно опремљене лабораторије за вежбе, а нуди и бесплатну припремну наставу уживо или онлајн од маја месеца сваке суботе, при чему вас не обавезује на упис овог факултета, даје примере пријемних испита на свом сајту, а уколико се одлучите да баш тамо студирате бићете презадовољни са пуно практичног рада у лабораторији и на терену: у чипсари Чачак, Swisslion Такову, Будимци у Позеги и др. где се после завршених студија студенти махом и запошљавају. Поред тога Агрономски факултет има врло активан Студентски парламент, па се редовно организују агрономијада, хуманитарне и спортске акције; има добру сарадњу са другим факултетима у земљи и иностранству и нуди могућност размене студената преко Erasmus Mundus програма, те наши студентима могу једну годину провести и у иностранству и стећи бројна корисна искуства. Факултет је и домаћин међународне конференције студената сваке друге године, што је врло значајно јер ретко који факултет нуди конференције за студенте, углавном је то за професоре. 
Здравствено безбедна храна је будућност, поручиле су наше гошће. Било је задовољство бити њихов домаћин. Верујемо да ћемо и убудуће имати врло лепу сарадњу, посебно јер је један наш Ариљац - др Милан Николић, професор на горепоменутом факултету.

Прочитај

Заједно смо јачи

Датум: 16. Decembar 2022 13:37 Категорија: Новости

Наша школа примила је донацију Спортског савеза општине Ариље у виду петнаест дресова нашим ученицима, тако да ће од сада на такмичењима наступати једнообразно обучени. Сваки дрес на мајици има и препознатљиви грб школе са ликом Светог Ахилија што даје додатну ноту да наши такмичари остану запамћени.
Свесрдно се захваљујемо Спортском савезу и радујемо се будућој сарадњи!

Прочитај

Поштујмо различитости!

Датум: 16. Decembar 2022 09:33 Категорија: Новости

Драгана Стопић - наставник рачунарства и информатике заједно са ученицима првог разреда текстилне струке обележила је Дан људских права - 10. децембар израдом паноа на коме су ученици представили дечија права свак откуцавши по једно на длану шаке коју је претходно исцртао на парчету хартије у боји. Средиште паноа симболично су украсили цртежом деце која плешу у колу око планете земље.
Ово је врло значајна активност због ученика који раде по индивидуалном образовном програму и њихово укључивање у ваннаставне активности где могу да искажу своју креативност и тако поделе важну поруку о уважавању једнакости и дечијих и људских права.

Прочитај

Студије у Русији

Датум: 15. Decembar 2022 08:37 Категорија: Новости

Представник Руског дома - господин Воислав Илић у четвртак и петак - 8. и 9. децембра, говорио је у матурантским одељењима о могућностима бесплатног студирања у Русији за наше држављане за које Руски дом нуди могућност годинама уназад.

Овај конкурс сваке године објављују Министарство науке и високог образовања Русије и Росотрудничество за држављане Републике Србије, Босне и Херцеговине, Републике Црне Горе, Републике Северне Македоније, Републике Словеније, Републике Хрватске и сународника са сталним боравком на територији наведених држава, а важи за високообразовне установе у Руској Федерацији о трошку федералног буџета.

 

Студенти имају могућност да:

 

  • Наставе школовање одмах након завршетка претходног степена образовања (средња школа, гимназија, виша школа, факултет)

  • Студирају бесплатно

  • Добијају стипендију без обзира на академски успех

  • Буду смештени у студентском дому

 

Страни држављани који не владају добро руским језиком имају право и на обуку на припремним одељењима или припремним факултетима државних образовних институција.

Ово је још једна од низа могућности за које се ученици могу одлучити након средњошколског образовања и корисно је да знају буду упућени какве све опције постоје у складу са њиховим жељама и могућностима.
Врата средње школе "Свети Ахилије" отворена су за сарадњу са свим високообразовним институцијама, што и показује годинама уназад, а колико је ученик који одавде изађе оформљена личност и колико је савладао вештине самосталног учења и истраживања - најбоље показују њихови резултати.

Прочитај

Знањем до звезда

Датум: 13. Decembar 2022 11:07 Категорија: Новости

Сара Симеуновић, ученица генерације СШ "Свети Ахилије" Ариље академске 2021-22. године одабрана је за учешће у програму “Агриф Амбасадори” на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду, који је уписала без полагања пријемног испита, на основу постигнутих резултата током средњошколског образовања и освојеног првог места на Републичком такмичењу из биологије. "Агриф Амбасадори" представља једногодишњи програм интензивног каријерног развоја и усавршавања “меких” вештина студената Пољопривредног факултета Универзитета у Београду. Број пријављених студената надмашио је сва очекивања, те су процесом селекције одабрани најбољи кандидати – њих 33. У овом програму студенти ће имати прилику да присуствују радионицама у Центру за каријерни развој студената Агриф-а, које су креирани према њиховим потребама, као и да учествују у раду самог факултета, у виду представљања факултета матурантима средњих школа, као и учешћем на конгресима, научним скуповима и другим догађајима на којима факултет узима учешће.
“Агриф Амбасадори” је први програм ове врсте на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду и координаторке Вања Ковачевић и Анђела Марчетић истичу да су поносне на све полазнике и њихову велику амбицију и мотивацију.
Након празника планирају и посету нашој школи, а са њима ће доћи и наша Сара да садашњим матурантима представи свој факултет и све предности и прилике које пружа својим студентима.
Ускоро ћемо имати прилику и да гледамо Сару на телевизији “BrainzTV” која редовно проналази и истиче младе таленте у свету науке.
Ми смо мала школа, али образујемо велике људе. Саро, поносни смо на тебе!

Прочитај

Негујмо српски језик

Датум: 06. Decembar 2022 08:50 Категорија: Новости

Неговање матерњег језика веома је битно - реченица је која се свакодневно провлачи кроз медије док у тим истим изјавама, објавама, текстовима, затичемо обиље англицизама и мање других речи страног порекла које имају синонимну реч у српском језику која притом нимало није архаична, али је слабо ко користи. Парадоксално, чак и образовани људи и борци за очување тог истог српског језика, врло лако и несвесно упадају у замке модерног говора и служе се речима страног порекла уопште се не сетивши адекватног синонима у српском језику.
А како се борити против тога? Како ми сами можемо дати допринос очувању и неговању свог језика и језичке културе?
Један од могућих одговора јуче су понудили библиотекар у нашој школи - Ана Кратовац и одељење другог разреда економске школе са својим предметним наставником српског језика и књижевности - Весном Аћимовић. Шта су то реченици и приручници за учење језика, пре свега српског језика, кроз представљање садржаја школске библиотеке и практичне примере ученици су чули од библиотекара. Затим су се и њихов предметни наставник и они сами укључили наводећи примере из живота. Ученицима су представљени Речник страних речи и израза Милана Вујаклије, Речник српскога језика Матице српске, Шипкин Правописни речник српског језика и неизоставни Вуков Српски рјечник, а такође су поменути речници које библиотека не поседује, али се изводи из њих могу пронаћи на интернету у оквиру различитих пројеката, као што је нпр. Wiktionary: речник синонима, фразеолошки речник, речник књижевних термина. Од приручника библиотекар је посебно истакла Речник језичких недоумица Ивана Клајна, затим Шипкине Приче о речима, Занимљиву граматику и Зашто се каже?, по којој је пре пар година библиотека започела пројекат под истим називом, а подразумевао је истицање порекла одређеног израза једном недељно у огласном простору у холу испред кабинета српског језика.
На крају је представљен речник мање познатих речи са примерима, пословице изреке и народне песме из нашег ариљског краја - Виђело нашег језика који је израдио наш суграђанин Петар Вучићевић, иначе професор српског језика и књижевности у пензији и оснивач културно-уметничког друштва Прво зрно сунцокрета. Поведени тим примерима ученици су заједно са својим предметним наставником и библиотекаром дошли на идеју да започну акцију прикупљања речи из наших крајева које Петар није уврстио у свој речник. Већ у току часа досетили су се близу десет примера присећајући се изјава својих бака и дедова.
Заједнички чувамо српски језик, учимо се сарадњи и истраживању.

Прочитај

Стогодишњица рођења Душана Радовића

Датум: 05. Decembar 2022 11:08 Категорија: Новости

У петак, 2. децембра, иницијативом библиотекара - Ане Кратовац, а у сарадњи са наставницима српског језика и књижевности: Славком Петровић, Јеленом Коризмом и Весном Аћимовић; и наставником ликовне културе - Сањом Софијанић, у нашој школи обележена је стогодишњица рођења Душана Радовића. 
Ученице Невена Недељковић и Исидора Симеуновић урадиле су цртеже писца који ће уз пригодне цитате бити изложени да трајно красе кабинет српског језика и књижевности. 
Татјана Радовић, можда не сасвим случајно презимењакиња великог песника, кроз рецитал и присећање на Душка, одељењу је понудила "Рецепт за срећу", а Марија Јовановић, Хелена Кокотовић, Вања Вићовић, Илија Котлајић, Ђурђина Ненадић, Ана Ђунисијевић, Нађа Јовичић, Андреа Милошевић, Валентина Василијевић израдили су презентације и приказали занимљивости из биографије овог изразито скромног, а толико у једноставности узвишеног писца.
Цело одељење првог разреда гимназије и гости из другог разреда учествовали су у радионици "Душков афоризам на длану" где је свако имао задатак да исцрта своју шаку на хартији у боји и на длан напише омиљени афоризам Душка Радовића. Копија Исидориног и Невениног цртежа заједно са радовима насталим у радионици изложени су у холу школе у огласном простору испред библиотеке.
Ово је наша мала захвалност за сво поштовање које је Душко деци за живота дао.

Прочитај