Илустровани речник из ариљског краја

Датум: 10. Oktobar 2024 13:33 Категорија: Новости

Дана 10. октобра у оквиру дечије недеље у НБ "Добрило Ненадић" представљен је Илустровани речник речи и израза из ариљског краја.

Речник је резултат рада на пројекту у који су уметничке снаге и знања уложили ученици средње школе "Свети Ахилије" Ариље, координатор Библиотечке секције — Ана Кратовац и наставници српског језика: Јелена Коризма, Славка Петровић и Весна Аћимовић, наставник математике — Борка Бркић, ученици основне школе "Стеван Чоловић", наставница ликовног Марија Ђорђевић, и предшколске установе у Ариљу, група Мире Никитовић и Зорице Дукић, запослени у НБ "Добрило Ненадић", библиотекар Ивана Стјепановић и директор Сања Софијанић.

На промоцију је поред теоретског дела о речима, развоју језика и формирању речника за посетиоце уприличена и радионица у којој су фигурирали појмови и илустрације из Речника.

Сусрету се преко видеа прикључила и Јована Шћеповић, др филолошких наука, запослена у Институту за српски језик САНУ. Она је похвалила учеснике пројекта, посебно оне најмлађе и подстакла их да и даље наставе раде и истражују, оставивши им за краја три речи типичне за наше крајеве да им пронађу значење.

Овај пројекат је од посебног значаја јер негује сарадњу у локалној заједници и подстиче нас да свој језик и идентитет чувамо од заборава.