Утисци са Крфа

Датум: 12. Jun 2024 09:42 Категорија: Новости

Наше ученице Валентина Филиповић (први разред економске школе) и Тијана Божић (први разред гимназије) у оквиру пожешког фолклорног друштва 25. и 26. маја ове године узеле су учешће у обележавању манифестације „Дани српства на Крфу“, која је на њих оставила неизбрисив траг, па су стога пожелеле да своје утиске и фотографије поделе са нама.
Поред наступа у Грчком селу, који је одушевио мештане, посетиле су острво Видо. Свету архијерејску литургију на острву Видо служио је Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва  г. Нектарије уз саслужење Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара, и свештеника и ђакона из Србије, Црне Горе и Грчке. Ово је прва архијерејска Литургија која је служена крај „Плаве гробнице“, месту великог страдања српске војске након албанске голготе пре 108. година. Са благословом Митрополита Нектарија и уз подршку Манастира Хиландара, сваке наредне године ће се служити Литургија на Виду, где почивају јунаци страдали на Крфу након што су пешке прешли Албанију у Првом светском рату.Фолклорци су на острву одали почаст српским војницима заједно певајући песму „Тамо далеко“.
Главни наступ оставио је и српску и грчку публику без даха. Сплет српских народних игара из Шумадије, Гњилана, Ниша, Босилеградског крајишта и Врањског поморавља код већине, па и ког игумана, изазвао је сузе.
Играчи су још увек запањени Крфом, општи утисак је: Нисам ни могла да замислим колико једно место може да промени човека док нисам посетила Крф и острво Видо. Тек тада схватили смо тежину коју то место носи у себи. Схватили смо да тамо нисмо отишли само да обучемо ношњу, одиграмо кореографију и отпевамо понешто. Нисмо представљали само свој куд, град, школе, представљали смо целу Србију и српску културу. Огромна је част присуствовати оваквој манифестацији, сарађивати са оваквим људима, заиграти пред оваквом публиком.Захвални смо на моћном осећају национализма који нас је прожео. Захвални смо на тузи која допирала до најдубље сржи наших бића и катарзично прочистила наш ум. Захвални смо на прилици да одамо пошту нашим прадедовима и чукундедовима. Захвални смо на људима који су упловили у наш свет. Захвални смо што су са нама на Cветој литургији, раме уз раме, стајали хероји са Кошара који су такође одавали почаст предцима. Крф је у нашем срцу заузео посебно место и једва чекамо да му се вратимо, заједно се помолимо, ухватимо за појасеве и укрстимо кораке.