Светски дан књиге

Датум: 24. April 2024 09:58 Категорија: Новости

Библиотеке су светионици знања, а Светски дан књиге повод библиотекарима да ту светлост интензивирају и усмере.

Зачудност библиотечким штивом не јењава када је само једном радознало дечије око спозна.

На Светски дан књиге ту искру оснажили су ученици ОШ "Стеван Чоловић" и СШ "Свети Ахилије" Ариље: Магдалена Теофиловић и Јана Јовановић (8. разред) и Иван Жунић, Милан Радосављевић, Велимир Вељовић и Јована Дмитровић (3. разред економске школе), заједно са својим библиотекарима Анђелком Ковачевић и Аном Кратовац.

Пуну библиотеку публике у основној школи увели смо у свет настанка и развоја библиотека у нашој земљи и у свет светских музеја књиге. Од манастирских библиотека, преко читалишта и књижара, настале су велике библиотеке као што је Народна библиотека Србије, Библиотека града Београда, Универзитета библиотека, али и мање библиотеке, као што су војна библиотека и друге библиотеке у саставу бројних установа као што су школе, болнице, научни институти и др. Отворили смо виртуелна врата музеја дечје књиге у Хагу, музеја минијатурне књиге у Бакуу у Азербејџану и јединог музеја књиге и путовања на свету Адлигата са седиштем у Београду, чији је огранак легат нашег прослављеног писца, почасног грађанина Ариља — Добрила Ненадића.

Библиотекари су зачинили излагање ученика причом о пореклу празника књиге, о занимљивостима везаним за предмете који се налазе у Адлигату, о правим српским штампаријама и бази мреже библиотека Србије и њеном значају за кориснике библиотека.

Знање и стваралачки рад увек проналази свој пут. Живеле библиотеке! Живеле књиге!