Недеља књиге

Датум: 26. April 2016 09:58 Категорија: Новости

Током претходне недеље, од 18. до 22. априла 2016. године, у СШ „Свети Ахилије“ Ариље реализоване су бројне активности у славу међународног празника књиге који се 23. априла у свету обележава од 1995. године.

   

У сусрет догађају „Недеља књиге“ како смо је сликовито назвали ученице Марија Ђоковић и Александра Савић уз помоћ Марине Бенке, професорке руског језика и Ане Кратовац, школске библиотекарке, израдиле су пано у облику књиге на чијим су страницима исписани историјат прославе празника и редослед активности које ће овим поводом бити реализоване у нашој школи. По ободу „страница“ као обележивачи су пркикачене разнобојне цедуљице са цитатима о књизи, читању и важности знања. Такође, две недеље раније расписан је и конкурс за нејлепшу кратку причу о књизи.
Недеља је започета оригами радионицом „Ружа за друга/другарицу“ која је спроведена захваљујући колегиници Дијани Павловић, наставници  математике у ОШ „Стеван Чоловић“ у Ариљу. Идеја за реализацију ове радионице потекла је из чињенице да се управо почеци слављења празника везују за руже и књиге које момци и девојке једни другима дарују за овај празник. Наиме, први пут је књизи одата слава у Каталонији, захваљујући писцу Винсенту Клавелу који је Званичној комори књижара и издавача Барселоне предложио да се као шпански дан књиге узме један дан у октобру у славу рођења чувеног шпанског писца Сервантеса. Идеја је прихваћена, а датум је преиначен у 23. април четири године касније, поклопивши се са другим важним шпанским празником, који деле са нама – Дијада де Сант Ђорди (Diada de Sant Jordi), тј. Дан Светог Ђорђа или Ђурђевдан. У Каталонији, у средњем веку, на овај дан организовани су турнири приликом којих су племићи девојкама давали руже. Данас, овај обичај и даље живи у оквиру два спојена празника – мушкарци женама поклањају цвеће, а оне њима књиге. Прављењем ружа оригами-техником ученици наше школе придружили су се пролави и освежили простор библиотеке.

      
У уторак, 19. априла ученица првог разреда гимназије – Марија Ђоковић опробала се у улози библиотекарке. Научила је који су начини класификовања књига у библиотечком простору, и по ком правилу су оне смештене у школској библиотеци, шта су то инвентарна књига и књига корисника и како се воде, затим на који начин се књиге задужују и пописују и како кориснику препоручити књигу у складу са његовим индивидуалним способностима и интересовањима.

У четвртак је на паноу у холу школе и у школском листу „Витезови од Списатељског пера“ објављена победничка прича конкурса „Најлепша кратка прича о књизи“. Награђену причу написала је Јана Лалатовић, ученица четвртог разреда гимназије и чланица Новинарске секције.

У петак, 22. априла ученица четвртог разреда гимназије – Милица Јовановић и професорке српског језика Весна Аћимовић и Славка Петровић оживеле се успомену на славне писце: Владимира Набокова, Виљема Шекспира и Мигела де Сервантеса чији се датуми рођења или смрти везују управо за датум 23. април који је проглашен Међународним даним књиге.

Фотографије са предавања погледајте овде.
Видео снимаке са предавања погледајте овде: видео 1, видео 2, видео 3.