"Креативна Европа" у нашој школи

Датум: 28. Mart 2024 09:45 Категорија: Новости

Средња школа „Свети Ахилије“ је на дан 25.03.2024. била једна од поносних домаћина другог издања Дана европских аутора, иницијативе која је у истом дану обележена у чак 40 земаља широм Европе, у оквиру програма „Креативна Европа“, а која има за циљ промовисање читања књижевних текстова међу младима.
Са истим циљем, од краја новембра прошле године, у школи се спроводи и акционо истраживање студента на Мастер студијама Лидерство у образовању, са Педагошког факултета у Јагодини (у сарадњи са професорком Славком Петровић и библиотекаром Аном Кратовац). С тим у вези, као једна од мера за промовисање читања, изабрана је и сарадња са Редакцијом школског програма РТС-а, која је реализована баш на Дан еврпских аутора. Ученици су присуствовали и учествовали (кроз личне драматизације текста и одговоре на претходно постављене истраживачке задатке) у огледним часовима, на којима су коришћени скечеви из серијала Лектизер, након чега су дали своју оцену оваквом приступу.
Тог дана, потрага за универзалном лепотом која ће спасити свет од утрнелости, баналности, отуђености и подвојености, своје полазиште је пронашла у гласу једног од наших највећих писаца – Милоша Црњанског. Његова експресија израза и ритмички дотерана реченица, који су избрисали границе међу жанровима, зближили прозу и стих, роман и лирику, указали су на могућност превазилажења ограничења и у нашој свакодневици, подсећајући нас, кроз своје суматраистичке визије, на јединствену истину о универзалности вечних тежњи које нас чине једнакима, било где и било кад. Бавећи се националним и универзалним у роману Сеобе, уз занимљиве и хумористичне скечеве из „Лектизера“, ученици су препознали значај очувања личног идентитета у модерном свету бездане празнине, пуном моралних баруштина и мочвара.
Оставили смо их њиховом бескрајном плавом кругу, у нади да ће пронаћи своју звезду и да ће им читање у томе  помоћи.