Песничка радионица

Датум: 14. Decembar 2023 10:16 Категорија: Новости

У понедељак 11. децембра нашу школу  посетила је чувена песникиња Радмила Петровић. У организацији Културног центра Ариље, а уз сагласност директора школе, одржала је две радионице у гимназијским одељењима  треће и друге године. Радионици трећег разреда  присуствовала је и неколицина ученика из  четвртог разреда. У плану су још две које ће реализовати у договору са предметним наставницима уз учешће ученика из  других образовних профила. Циљ радионице је подстицање на размишљање,  трагање за начинима како речима превести оно исконско што у сваком од нас постоји, стварање оригиналног израза.

Ово је била  прилика да се ученици ближе упознају  и са стваралаштвом савремених песникиња из региона. Тако су читали песме Тање Ступар Трифуновић, Монике Херцег, Катарине Митровић, Маше Томановић и др.

Најзанимљивији део радионице састојао се у стварању необичних метафора, надоградњи и расту песама увођењем нових, некада потпуно неочекиваних мотива. Ауторка  сад већ  култне збирке ,,Моја мама зна шта се дешава у градовима" истакла је важност читања у развоју личности,  значај трагања за ширим и другачијим  темама која нису нужно део школске лектире. Они пред којима се свет отвара и они који том свету треба себе да представе, морају се припремити за судар са тим истим светом.

Надамо се да ћемо по завршетку радионица неке од тих  радова моћи и да прикажемо.