ЗАПЕСНИЧИМО

Датум: 01. Jun 2023 12:47 Категорија: Новости

И ове школске године наша библиотека покренула је песнички конкурс "Запесничимо" где су се надметали ученици основних и средњих школа са територије целе републике за најбољу ауторску песму. Примљено је укупно 205 радова од 114 учесника, 78 старијих основаца са 128 радова и 36 средњошколаца са 77 радова.
Многи учесници који су се у песничењу опробали прошле године, ни ове године нису изостали. Једна од учесница – Искра Ђуришић, ОШ «Јован Јоцвановић Змај», прошлодишња добитница прве награде у категорији основци од 5. до 8. разреда, ове године освојила је 2. место, а обрадовала нас је и својом првом песничком збирком из које нам је на онлајн песничком сусрету читала песме. Немало по објављивању резултата конкурса, јавила нам се и мајка првонаграђеног основца - Станка Вићановића из ОШ «Бановић Страхиња», који је за исту песму освојио прву награду и на песничком конкурсу Змајеве библиотеке, а његова песничка збирка је у припреми. Урош Павловић, ОШ "Др Арчибалд Рајс" трећенаграђени основац обрадовао нас је и песмом посебно посвећеном нашем песничком конкурсу којом смо и отворили песнички сусрет. Катарина Миликић из Филолошке гимназије, добитница трећег места у категорији средњошколци, за своје песме компонује и музику и изводи је на клавиру.  Нажалост, нису сви награђени ученици били у прилици да присуствују песничком сусрету тако да не можемо рећи нешто више о њима. Посебно похваљујемо ученице наше школе Невену Недељковић, добитницу друге награде и Марију Јовановић, чији је рад уврштен међу истакнуте. Такође истичемо, Нину Марић из Филолошке гимназије (прво место), Јанка Дубљанина из IV гимназије у Београду  (друго место) и Анастасију Василић и Саобраћајно техничке школе "12. фебруар" (треће место) код средњошколаца и Михаила Филиповића, добитника треће награде, из ОШ "Петар Лековић".
Сви награђени ученици биће даровани дипломом, поклон-пакетом из Спортско-туристичког центра, и са по две књиге: "Из ризнице наших писаца" и песничком збирком "Лом", нашег младог песника - Димитрија Поповића, првонаграђеног на конкурсу "Бранкова похвала свету" у организацији породице Бранка Миљковића. Ученици чији су радови истакнути добиће захваланице.
Поносни смо што смо отворили врата младим песничким талантима и што многи од њих већ сада граде себи стазу ка књижевном успеху. Верујемо да ће конкурс "Запесничимо", постати традиционалан и да ће наставити да окупља све више песника и да ће њихови радови још више узнапредовати у квалитету; а изнад свега радујемо се што нас и даље има тако пуно који пишемо срцем и који чувамо у себи саосећајност и разумевање, прихватамо другога и умемо да волимо и делимо.
 
ЗАПЕСНИЧИМО!

Видео снимак са песничког сусрета можете погледати овде.