Посета Југословенском драмском позоришту у Београду

Датум: 06. April 2023 10:04 Категорија: Новости

Матуранти и неколико професора Средње школе „Свети Ахилије“  посетили су у среду, 5. априла Београд, а у њему Југословенско драмско позориште, у коме је изведена представа Ујка Вања, рађена по драми Антона Павловича Чехова.
Режију и адаптацију потписује Егон Савин, који каже да му је Чехов послужио као надахнуће јер се јунаци овог дела питају може ли се промашено пренебрећи, а протекло надокнадити. Ученицима је комад добро познат (у програму је за трећи разред средње школе), те су с лакоћом могли да повежу све што су видели на сцени са прочитаним, и да у гледању представе потврде све оно што су и на часовима лепо проценили: да ће увек бити људи који ће бити несрећни из разлога које ниједно друштво није у стању да отклони зато што ти разлози нису политички, ни социјални, већ егзистенцијални.
У препуној сали публика је уживала у глуми Ненада Јездића (Астров), Бранислава Лечића (УЈка Вања), Марије Вицковић (Јелена Андрејевна), Дубравка Јовановића (Телегин), Марка Баћовића (Серебрјаков), Милице Гојковић (Соња) и Александре Николић (Марина). Лепо је уживо посматрати наше познате глумце, већини препознатљиве на основу одгледаних серија или филмова, колико и уживати у сугестивности њихових улога.
         Надамо се да ће убудуће посете професора и ђака наше школе позориштима широм Србије, не само у Београду, бити чешће, јер се на тај начин наше душе и те како хране, а одгледано и доживљено се чува од непамћења и нестајања.

Весна Аћимовић