Читајмо гласно, шести пут

Датум: 24. Februar 2023 08:36 Категорија: Новости

Ове године читали смо гласно за наш завичај и за наше велике људе, јер докле сеже глас дотле постојиш. Туђе поштуј, али чувај своје, и узвикуј га на сва звона, не дозволи да ти одузму корене и да се туђим перјем китиш, то је била донекле крилатица којом смо се водили; а српску реч и реч нашег краја осветлили смо - како друго до - сећањем на нашег најзнаманитијег завичајца – Добрила Ненадића, почасног грађанина Ариља, човека који је заслужан што је овај крај надалеко чувен по малинарству, писца романа „Доротеј“ који је био најчитанији роман према анкети Народне библиотеке Србије 1978. године и према коме је четири године касније урађен филм, а сада га изучавамао у првом разреду гомназије.
Погледали смо делове емисије посвећене нашем Добрилу - „Лични космос“ која је неколико дана пре емитована на другом програму радио телевизије Србије, а затим смо читали делове из његових романа и записе његових савременика из зборника „Добрило – живот испуњен стваралаштвом“. Посебно упечатљив утисак оставила је песма коју му је посветио Љубивоје Ршумовић, а која је део зборника.
Обележавањем Националног дана читања неколико дана раније имали смо намеру да га повежемо са недавно протеклим Даном матерњег језика и на тај начин повежемо књигу и читање са важношћу неговања завичајних вредности.
У активности су, поред библиотекара Ане Кратовац, учешће узели ученици другог разреда гимназије са својом предметном наставницом – Славком Петровић.
Ово је наше подсећање на вредност читања и уједно омаж нашем Добрилу кога ћемо вечно памтити и већно му бити захвални.