Никола Тесла из другог угла

Датум: 07. Decembar 2022 13:30 Категорија: Достигнућа

У понедељак, 5. децембра у нашој школи у послеподневним сатима матуранти једног гимназијског одељења и одељења електро струке имали су прилику да послушају занимљиво предавање о Николи Тесли и смеровима електроенергетика и мехатроника на Факултету техничких наука у Чачку.

Ова активност реализована је на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи наше школе и Факултета техничких наука у Чачку. Ученике је у причу увео наставник групе предмета електро струке - Раденко Радичевић, а предавачи су били професори на горепоменутом факултету - Иван Милићевић и Мирослав Бјекић. О Тесли су говорили хронолошки, али са сасвим другачијим приступом, употпунивши причу занимљивим исечцима из филмова и серија о овом научнику. Ученицима је остављен и линк лабораторије где могу пронаћи свих тринаест епизода серије снимане осамдесетих година прошлог века, а ту су и вежбе и симулације које су професори радили и за које је приступ такође слободан за све заинтересоване ученике. 

Сарадња са чачанским факултетом се наставља и наши матуранти имаће прилику да тамо присуствују предавањима из електричних машина и на тај начин се стекну бољи увид шта све факултет нуди, али и чиме би могли да се баве након завршетка истог, као и која средњошколска знања би требало да усаврше да би положили квалификациони испит за упис на неки од смерова - електроенергетика и мехатроника.