Мени

COVID-19

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
ПРЕПОРУКЕ, МАТЕРИЈАЛИ И КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
►►►►►►►►►►►►►►►►►►►


НАСТАВА НА ДАЉИНУ

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
https://www.rasporednastave.gov.rs/
https://rtsplaneta.rs/

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►Анкета

Да ли сте задовољни новим изгледом сајта?

да
не


Резултати

QR code


Календар

Фебруар 2023
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728


Банери


ЗНАЊЕМ ПОБЕЂУЈЕМО!

Администрација


Негујмо српски језик

Датум: 06. Decembar 2022 08:50 Категорија: Новости

Неговање матерњег језика веома је битно - реченица је која се свакодневно провлачи кроз медије док у тим истим изјавама, објавама, текстовима, затичемо обиље англицизама и мање других речи страног порекла које имају синонимну реч у српском језику која притом нимало није архаична, али је слабо ко користи. Парадоксално, чак и образовани људи и борци за очување тог истог српског језика, врло лако и несвесно упадају у замке модерног говора и служе се речима страног порекла уопште се не сетивши адекватног синонима у српском језику.
А како се борити против тога? Како ми сами можемо дати допринос очувању и неговању свог језика и језичке културе?
Један од могућих одговора јуче су понудили библиотекар у нашој школи - Ана Кратовац и одељење другог разреда економске школе са својим предметним наставником српског језика и књижевности - Весном Аћимовић. Шта су то реченици и приручници за учење језика, пре свега српског језика, кроз представљање садржаја школске библиотеке и практичне примере ученици су чули од библиотекара. Затим су се и њихов предметни наставник и они сами укључили наводећи примере из живота. Ученицима су представљени Речник страних речи и израза Милана Вујаклије, Речник српскога језика Матице српске, Шипкин Правописни речник српског језика и неизоставни Вуков Српски рјечник, а такође су поменути речници које библиотека не поседује, али се изводи из њих могу пронаћи на интернету у оквиру различитих пројеката, као што је нпр. Wiktionary: речник синонима, фразеолошки речник, речник књижевних термина. Од приручника библиотекар је посебно истакла Речник језичких недоумица Ивана Клајна, затим Шипкине Приче о речима, Занимљиву граматику и Зашто се каже?, по којој је пре пар година библиотека започела пројекат под истим називом, а подразумевао је истицање порекла одређеног израза једном недељно у огласном простору у холу испред кабинета српског језика.
На крају је представљен речник мање познатих речи са примерима, пословице изреке и народне песме из нашег ариљског краја - Виђело нашег језика који је израдио наш суграђанин Петар Вучићевић, иначе професор српског језика и књижевности у пензији и оснивач културно-уметничког друштва Прво зрно сунцокрета. Поведени тим примерима ученици су заједно са својим предметним наставником и библиотекаром дошли на идеју да започну акцију прикупљања речи из наших крајева које Петар није уврстио у свој речник. Већ у току часа досетили су се близу десет примера присећајући се изјава својих бака и дедова.
Заједнички чувамо српски језик, учимо се сарадњи и истраживању.