У лексикографским ципелама

Датум: 10. Oktobar 2022 10:24 Категорија: Новости

У четвртак, 6.10. 2022. гошћа Средње школе "Свети Ахилије" била је некадашња гимназијалка Јована Шћеповић (Димитријевић). Завршила је са великим успехом Филолошки факултет у Београду, а ускоро брани и докторску тезу.
Ради на Институту Српске академије наука и уметности као сарадница, а поводом 75 година постојања те значајне установе приредила је врло лепу и креативну језичку радионицу у одељењу IV4 под називом У лексикографским ципелама (како настаје Речник САНУ).
Уз живописну презентацију и занимљиве задатке Јована је гимназијалцима дочарала атмосферу у којој већ неколико година ради и објаснила им како изгледа израда Речника, од почетних корака до коначног објављивања једног тома. Сазнали су да је до сада је објављен 21 том, а у току је израда 22. тома. Очекује се још најмање 14 томова (чиме ће се укупан број одредница приближити броју од пола милиона). Јована им је открила и податак да је грађа за Речник, по својој природи, врло разноврсна, да је као извор коришћено неколико хиљада дела (књижевних, стручних, популарних), неколико стотина дијалекатских збирки речи, из часописа, новина и других публикација, као и из дела народног стваралаштва, из речника и енциклопедија. Слушали су и занимљиве приче о речима, њиховој необичности, пореклу и вишезначности.
Време од 45 минута било је мало за ученике и Јовану, која је својом непосредношћу и ведрином лако нашла пут до њихових душа, а нас, своје некадашње професоре, испунила је  поносом.