Европски школски спортски дан

Датум: 04. Oktobar 2022 10:57 Категорија: Новости

Поводом обележавања Европског школског спортског дана који су осмислили и организовали Српски савез професора физичког васпитања и спорта у сарадњи са ЕУПЕОМ (European Physical Education Association) у нашој школи је покренут низ спортско-еколошких активности у којима је учествовало око 100 ученика.
 

Теме су биле следеће:
 
  • Вежбам у здравом окружењу
  • Чувам своју околину и школу
  • Екологија кроз спорт, развој еколошке свести
  • Нема васпитања без физичког васпитања
Организацију активности спровели су наставници физичког васпитања Ранко Давидовић и Милан Јаковљевић, а стручну помоћ и подршку пружили су наставници: Славица Ђукић, Славка Петровић, Јелена Коризма, Нада Стевановић, Ненад Срећковић, Сања Софијанић и библиотекар Ана Кратовац.
Прва од активности биле су презентације које су урадили ученици првог и другог разреда гимназије на тему болести зависности и њихове превенције, а неки од наслова били су: Спорт и психоактивне супстанце, Спортски резултати: алкохол и кофеин, Повод и разлози за почетак употребе дувана, Утицај дувана на физичке способности, Како делују психоактивне супстанце на организам младих.
Ученици III3 и IV3 (гимназија: општи тип) узели су учешће у спортском дану једном пријатељском фудбалском утакмицом,а ученици I3, II3 (гимназија: општи тип) и III5 (модни кројач) изабрали су одбојку.

У недељу је наставник физичког васпитања - Ранко Давидовић водио групу од 15  ученика на пешачку туру у Овчар бању.
Поред учења и развијања свести код ученика о штетности психоактивних супстанци, ове лепе активности биле су прилика за дружење, развој тимског духа и показатељ да је здравље нешто највредније што треба да негујемо, да нема брзих и лаких достигнућа, али да она стечена радом вреде труда и дају трајно задовољство.