Истраживачи у школама

Датум: 20. Septembar 2022 10:15 Категорија: Новости

У петак, 16. септембра, Средња школа "Свети Ахилије" Ариље била је домаћин активности "Истраживачи у школама" у оквиру пројекта "Ноћ истраживача".
Око 80 ученика првог, другог и трећег разреда гимназије одслушало је три предавања наших гостујућих предавача:

 
Љиљана Јеличић и Мишко Суботић из Института за експерименталну фонетику и патологију говора одржали су предавање "Испитивање електрофизиолошких корелата когнитивних функција", где су ученици могли да чују о електрофизиолошким корелатима когнитивних функција и могућностима примене у вештачкој интелигенцији, третману деце са развојим поремећајима, унапређењу деце типичног развоја и другим областима.
Брана Пантелић из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, одржао је предавање "Бактерије: човеков најмањи и најбољи пријатељ" и упознао ученике са основним појмовима из микробиологије. Ученици су сазнали шта су то корисне бактерије и како нам оне могу помоћи у решавању бројних проблема данашњице. 
 
Дејана Милић из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство одржала је предавање "Мушкатла под стресом - структурна, метаболичка и фотосинтетска студија" . Током овог предавања чули смо на који начин је мушкатла, као представник биљног света, значајна за све нас, зашто може да буде под стресом, шта за њу стрес представља и како се са њим бори.
Ученици су имали махом позитивне утиске, а верујемо да ће имати прилику и да у даљем школовању искористе знања која су им пренели истраживачи.