Писцу у походе

Датум: 08. Jun 2022 08:16 Категорија: Новости

Међу првим посетиоцима новоотвореног легата прослављеног писца Добрила Ненадића били су ученици наше школе. Првог јуна 2022. год. одељење I3 у пратњи одељењског старешине - проф. српског језика и књижевности Славке Петровић посетило је Туристички савез Ариља у чијем простору се налази поменута заоставштина.
О мање познатим детаљима из живота нашег уметника говорила је госпођа Славица Јовашевић. За сада, једини почасни грађанин Ариља, задужио је свој град, народ и земљу својим књижевним радом као и постигнућима у области агрономије да ће, ако је неке божје правде, његово дело и успомена на њега живети док је и нас самих.

Руководећи се чувеном Андрићевом мисли: ,,Сви ми умиремо само једном, а велики људи по два пута: једном када их нестане са земље, а други пут кад пропадне њихова задужбина";, враћамо дуг књижевнику, свом језику и својој култури чувањем овог легата, те читањем његових романа.

Гледајући пишчев писаћи сто, фотографије, писаћу машину, те бројне личне предмете, као да нас походи Добрилов дух.

Његов роман првенац ,,Доротеј"; већ је напунио 45 година, али је дело вечно младо чим му се стално враћамо, од пре неколико година уврштено је и у редовну средњошколску лектиру.

Дружење са овим делом и посредно са писцем настављено је на часу у природи, уз свест да ће лепота тј. култура, спасити овај свет.