Знањем мењамо свет!

Датум: 02. Jun 2022 10:41 Категорија: Новости

У понедељак 30.5. 2022. год. посетила нас је наша бивша ученица Александра Гајовић, докторанткиња ФОН-а Универзитета у Београду.
Ова млада, скромна, речита и свестрана дама, из љубави према својој школи, професорима и граду, радо се одазвала позиву своје некадашње проф. српског језика и књижевности Славке Петровић и одржала сјајно предавање ученицима првог раз. гимназије на тему: ЖИВОТНА СРЕДИНА, позиција и допринос младих у јединицама локалних самоуправа.
Тако су ученици, на часу одељењске заједнице , имали прилику да се упознају са појмовима одрживи развој, циркуларна економија, енергетска ефикасност и др. али и што је много важније - како се доприноси очувању животне средине, која су наша права и обавезе, које све институције су укључене, тј . имају надлежност у доношењу прописа и одредби важних за успостављање националног програма заштите животне средине. Проблем није искључиво локалног већ глобалног карактера, али као што се у старој кинеској пословици каже да путовање од хиљаду миља почиње једним кораком, тако и свако од нас треба да у променама које би уследиле и имале значај, пође од себе, своје породице, своје средине и почне да мења навике у куповини, исхрани, одлагању отпада и сл. генерално о подизању свести о томе да и планета има рок трајања, а да је људско здравље највеће богатство које зависи од чистог ваздуха, земљишта и воде. Треба да знамо и шта можемо да искористимо у борби против свих оних појединаца, моћника и корпорација који уништавају на разне начине нашу животну средину и зашто треба да се ова тема тиче свих нас.

Знањем мењамо свет!

Иза овог казивања наше гошће стоји озбиљан научноистарживачки рад , бројни пројекти у којима је учествовала, а многи су препознати и на међународној сцени. Ученици су били инспирисани да постављају питања, указују на пропусте када је реч о екологији у нашем граду, али и да дају конкретне предлоге како се нешто може променити. Подсећања ради, Александра је организовала акцију „Посади свој хлад"; када је у Ариљу посађено 100 садница белог јасена, а на коју су се одазвали Општина Ариље, суграђани и наша школа. Иначе, члан је општинског одбора за унапређење и заштиту животне средине. Будући да ствара поезију, дружење са Александром зачињено је њеним стиховима, за сада је написала две песничке збирке: „Ослобођена I“ и „Ослобођена II“Неке њене песме публика је имала прилику да чује на прошлогодишњем Арлему, као и на хуманитарној вечери поезије од 21. априла ове године одржаног у Соколском дому. Било је право задовољство слушати је и имати је за саговорника. Поносимо се њоме и желимо јој пуно успеха на свим пољима. Са оваквим младим људима наша земља има шансу да опстане и напредује, надаамо се само да ће на време препознати квалитете којима располаже.

Хвала, Александра!

Из њене богате биографије издвајамо:

Образовање:

Средњу школу „Свети Ахилије“ завршила је 2008. године. Основне и мастер студије завршила је на Факултету техничких наука у Чачку , Универзитет у Крагујевцу, 2013. Од 2015. године је млади научни истраживач Министарства просвете и технолошког развоја. Радила у приватном и државном сектору.

Године 2019. уписује докторске студије на Факултету организационих наука Универзитета у Београду где наставља са научноистраживачким радом, трећа је година студија. Написала је бројне радове објављене на домаћим и међународним конференцијама, али и у страним часописима.
 

Област истраживања:

Унапређење и заштита животне средине, утицај дигиталних и ИТ технологија на унапређење знања генерације Y и Z у области заштите животне средине, актвно учешће и едукација младих у одлукама на тему заштите животне средине, унапређење капацитета људских ресурса у јединицама локалних самоуправа у области заштите животне средине, едукције жена из руралних средина о животној средини, циркуларна економија и поновна употреба грађевинског материјала, пројектни менаџмент, јавно здравље и животна средина.

Друге вештине:

Члан је управног одбора „Српске асоцијације за рушење, деконтаминацију и рециклажу грађевинског материјала“. Члан је „Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама“. На програму „Менторство“ Мисије Оебса у Србији, Америчке амбасаде и Европског покрета у Србији, у генерацији 2021. године избрабрана је међу 15 девојака из Србије уз додељену менторку, повереника за заштиту равноправности Бранкицу Јанковић.

Учествовала је у програмирању јавног здравља Републике Србије, у сегменту животне средине, СКГО. Написала је две збирке поезије „Ослобођена I“ и „Ослобођена II“.

Референце:

Експертски је сарадник „Сталне конференције градова и општина“ од када је радила истраживањa у оквиру реализације Програма „Подршка локалним самоуправама на путу придруживања ЕУ: Унапређење квалитета услуга, дијалога заинтересованих страна и ефикасности локалне администрације“ у циљу истраживања локалних потенцијала који се односе на људске ресурсе из области заштите животне средине. Одржала је ауторске семинаре кроз обуку за економско оснаживање жена у оквиру пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица из руралних области” под називом „Жене из руралних средина

и животна средина, допринос и знања жена и девојчица из руралних области унапређењу и очувању животне средине“. Носиоци пројекта су Уједињене нације (UN Woman), Канцеларија повереника за заштиту равноправности Републике Србије, Унапређење безбедности жена у Србији и Амбасада Норвешке.