Запесничимо

Датум: 12. Maj 2022 11:06 Категорија: Достигнућа

Месец поезије и месец књиге школарци су ове године доживели на својеврстан начин. Ту посебност отеловљену у прилици да се песнички изразе и најдубље из себе преточе у ауторски рад дугују једној малој средњошколској библиотеци варошице у југозападној Србији.

Са намером да обележи светски дан поезије, на иницијативу свог Школског библиотекара - Ане Кратовац, средња школа "Свети Ахилије" Ариље расписала је поетски конкурс под називом "Запесничимо" за избор најбољег ауторског рада ученика у три категорије: млађи основношколци (1-4. разред), старији основношколци (5-8. разред) и средњошколски узраст.
Поптуно неочекивано, на пријатно изненађење, на адресу електронске поште библиотекара пристигло је чак 350 радова, од којих су 99 у првој категорији, чак 158 у другој и 93 у трећој категорији.
Теме су биле разноврсне, од оних вечитих поетских (љубав, смрт, слобода) до савремених: живот за време пандемије и онлине књига. Код млађих основношколаца чести су били мотиви мајке, баке и природе, док су старији писали о завичају, првим симпатијама, али и о библиотеци и књизи. Средњошколци су разматрали дубље теме и чести мотиви били су страх од пролазности, животних недаћа и борба за бољу будућност.

Комисија коју су поред библиотекара чинили врсни познаваоци језика: Мирјана Божовић, Весна Аћимовић, Јелена Коризма и Славка Петровић, иако дугогодишњи предавачи, предани читаоци и тумачи поезије, неки преводиоци и аутори прозних и поетских дела, пред собом су имали врло изазован и тежак задатак. Сваки од пристиглих радова одише талентом и изврсним надахнућем, а видан је предан рад аутора и залагање њихових ментора. После дугог и подробног прегледања и ишчитавања радова, комисија је донела одлуку о освојена прва три места у свакој категорији и похвалила известан број радова као посебно истакнуте.
У првој категорија првонаграђена је "Наша песма", ауторке Вање Драгичевић (ОШ "Гаврило Принцип" Земун); друго место однела је песма "Слобода", ученика Андрије Митића (ОШ "Стеван Синђелић, Ниш), а треће - "Сурферски живот" Константина Љубисављевића (ОШ" Рада Миљковић", Јагодина).
Друга категорија као најбољи рад означила је једно изразито зрело остварење Искре Ђуришић из ОШ "Јован Јовановић Змај" из Смедерева - "Затвореним очима гледам на свет. Искрина менторка с правом гаји наде да ће девојчица бити будући завичајни песник. Друго место припало је Тари Арсић из ОШ" Краљ Александар И" из Пожаревца за песму са вечном темом љубави - "Ми смо љубав", док је треће место освојила Ена Костић из исте школе за песму "Да ли ми верујете".
У трећој категорији прво и друго место додељено је радовима са изузетно тешким темама. Првонаграђена песма "Опело", Милана Николића из ТШ "Раде Металац" из Лесковца дословно је расплакала комисију у неколико првих читања. Друго место заузела је миљковићевски надахнута Јана Тошић из Прве нишке гимназије "Стеван Сремац" за поетско остварење "Живи мртваци"; а треће место припало је Милици Вељковић из Друге крагујевачке гимназије.
Посебно су запажене школе из Пожаревца, Крагујевца, Обреновца и Ниша које су имале више награђених и истакнутих радова.
За прво, друго и треће место у све три категорије ученицима је на адресу школе послат по комплет књига и диплома, а ауторима чији су радови означени као истакнути - додељена је захвалница и дарована по једна збирка препева поезије кубанског највећег песника - Хосеа Мартија.
Као вид захвалности ауторима и у славу празника књиге и месеца поезије, организован је зоом-састанак на ком су читани награђени и истакнути радови, где су се млади песнички таленти упознали међусобно, а неки, који су се одважили, имали су прилике да изрецитују још неке своје стихове.
Како би истакла све младе поетске наде и дала им полета, библиотека СШ "Свети Ахилије" Ариље осмислила је видео-рубрику "Песнички час" где ће сваке среде бити приказана по три поетска остварења учесника конкурса којима није било уприличено да излажу на званичном зоом-поетском састанку.
Овај догађај доказ је да још се није покорила реч, да живи, бори се и надјачава сав бесмисао и учмалост материјалистичке фото-ере. Један клик може можда много, али не може да отвори и пробуди душу, то место где је стварни живот; та вештина - привилегија је једино поезије и песника.