Из Ариља у Европу

Датум: 10. Maj 2022 09:53 Категорија: Достигнућа

Са великим задовољством вас обавештавамo да је ученик наше школе - Лука Деспотовић изабран као један од шест ученика који ће ићи на међународну радионицу у Брисел на пројекту YOUTH EU који финансира Европска унија.

Тродневно путовање у Брисел ће бити одржано почетком јула 2022. године.

Oвај пројекат представља супротстављање евроскептицизму кроз образовање и оснаживање младих као европских грађана. 
Пошто само 5 ученика, од 15 који су отишли у Београд, иде у Брисел на тродневно путовање, Лука је одлучио да не пропусти такву прилику и да дође спреман и релативно информисан на дискусију у Београду.

Слушао сам разне podcast-ове и гледао емисије на тему ЕУ и уласка Србије у исту. Двадесетак дана је трајала "припрема", сваки дан по једна емисија/пpodcast.

У почетку је било мало нејасноћа, јер се раније нисам бавио овом темом, међутим кроз пар дана сам превазишао све потешкоће.

Кључан дан у Београду, био је други. Тада смо имали састанак са Владимиром Међаком, српским правником и експертом европског права и европских интеграција, менаџером за развој и амбасадором европског покрета у Србији. Састанак се састојао из три сесије. У првој нам је Владимир држао предавање о Европи данас и тренутним приликама. У другој је одговарао на наша питања, а притом смо и ми износили наше мишљење и коментарисали тренутну тему о којој се разговарало. У трећој смо се поделили у три групе и презентовали тему која је нама припала. Моја група је имала тему заштита животне средина и утицај ЕУ на глобално загађивање планете. Из моје групе смо прошли једна девојка из Гуче и ја. 

У Бриселу се Лука састаје са ученицима из Француске, Чешке и Грчке. Тамо наставља дискусију и размену прича о животима и проблемима младих у државама из којих долазимо (наравно све на енглеском). Брисел је последња "станица", тако да не постоји пласман за нешто даље. 

Наставићу да се сремам тамо где сам стао. Пошто сам до сада гледао емисије балканских уредника, сад ћу да мало променим перспективу и видим шта мисле Немци, Французи, Италијани... Погледаћу стране емисије.

Све у свему, до сада су утисци на највишем нивоу и верујем да ће тако да остане и након повратка из Белгије. 

Препоручио бих будућим генерацијама да се опробају у нечему сличном ако буде било, а надам се да хоће, јер су утисци дивни, а искуства и сећања ће остати заувек.