Европски дан језика

Датум: 27. Septembar 2021 13:51 Категорија: Новости

У СШ «Свети Ахилије» Ариље обележен је Европски дан језика који се у Европи слави 26. септембра почев од 2001. године.
Заслугу за целокупну организацију носи наставник енглеског језика - Јелена Божовић, која је све осмислила уз малу помоћ колега Весне Аћимовић, наставника српског језика и књижевности, Ане Кратовац, школског библиотекара, Марине Бенке, наставника руског језика и Вере Бошковић, наставника енглеског језика.

Програм су, након уводне речи Јелене Божовић, отворили Михаило Бјековић, водитељ (трећи разред гимназије), и група ученика: Михаило Тодоровић, Наталија Недељковић, Тијана Недељковић (трећи разред) и Невена Недељковић (први разред гимназије), који су уз звуке гитаре и песму на енглеском и српском језику чинили програм још живљим и динамичнијим.
Поред информативног излагања о прослави дана језика у Европи и занимљивих чињеница о језицима уопште (Емилија Иконић, трећи и Јелена Лукић и Катарина Рајевић, четврти разред гимназије), били смо у прилици да играмо и интересантан квиз који су осмислиле ученице - Јелена Лукић и Катарина Рајевић. О српском језику реч је дала Весна Аћимовић, наставник српског језика и књижевности. Слушали смо и сјајну изведбу Иване Вујовић (други разред текстилне струке), која је својом гласом освојила публику представљајући српски језик кроз песму. Данило Пилчевић (трећи разред гимназије), нам је драмски надахнуто изнео бројне занимљивости о језицима, међу којима је, на пример, да постоји 46 језика који имају само једног говорника. Ања Николић 
 (други разред гимназије) говорила је о старо-енглеском и о томе како се језик мењао. Душица Велимировић и Татјана Радовић (други разред гимназије) причале су нам о знаковном језику, а о руском језику излагали су Дарко Радовановић и Лазар Симовић (такође трећи разред гимназије). О шпанском језику и највећем кубанском песнику и револуционару Хосеу Мартију чули смо од библиотекара Ане Кратовац, која је прошле године превела и збирку песама овог поете.


Занимљиве плакате на тему језика израдили су ученици првог разреда гимназије: Василија Симеуновић, Леонтина Џелебџић, Давид Милошевић, Александра Симеуновић и Николина Радовановић.
Целу причу на крају је зачинио Влатко Цветић, ученик четвртог разреда економске струке, који је изрецитовао једну од својих песама. Његову самосталну збирку, очекујемо ускоро.
Ово је још један пример добре праксе у нашој школи. Имамо изванредне ученике и наставнике којима се поносимо.

Још фотографија погледајте овде.