Наше школе лист, бриљирала са докторском дисертацијом на Пољопривредном факултету

Датум: 24. Maj 2021 11:07 Категорија: Достигнућа

 

Ана Салевић, бивши ученик СШ „Свети Ахилије“ Ариље, докторирала је на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду. За средњу школу вежу је лепе успомене, својим професорима дубоко је захвална на пренетом знању и смерницама за даље учење:
„Свим мојим професорима из средње школе бих желела да изразим велику захвалност за све што су ме научили и смерницама које су ми давали.“
Будућим генерацијама саветује да буду упорни у реализацији својих жеља: „Ученицима бих поручила да прате своје снове и циљеве, и да никада не одустају“, поручила је.

О почецима студирања, изазовима, потешкоћама, надахнућима и успесима каже:
„Омиљени предмет током основне и средње школе била ми је хемија. Љубав према хемији сам желела да применим у некој области, а како је Ариље познато по малинама при избору занимања одлучила сам да упишем студијски програм Прехрамбена технологија на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду.
Овај студијски програм пружа широко знање и разне могућности, а мене је највише заинтересовао научно-истраживачки рад. Током основних студија сам остварила високу просечну оцену што ми је омогућило да испуним своју жељу и започнем да се бавим научно-истраживачким радом. Тако сам током мастер студија добила прилику да радим на научним истраживањима, као и да успоставим прве међународне контакте и учествујем у научним пројектима, што је за мене било веома инспиративно.
Како сам и мастер студије завршила са највишим оценама указана ми је прилика на наставим даље усавршавање на факултету и у потпуности се посветим истраживачком раду, услед чега сам уписала докторске студије. Истраживачки рад омогућава бављење иновативним и креативним темама, мотивише за непрекидним стицањем нових знања и поставља разне изазове учећи нас да смо ми ти који постављамо своје границе.
Докторске студије су ми донеле незаборавна искуства и дивне успомене. Омогућиле су ми да путујем Европом и упознам друге културе, учествујем на међународним научним конференцијама, као и да са колегама представљам Србију на европском такмичењу студената у креирању екоиновативних прехрамбених производа. Такође, рад на докторској дисертацији ми је омогућио да се усавршавам, учим и сарађујем са великим стручњацима и дивним људима, како у Србији, тако и у иностранству.
Тема докторске дисертације била је усмерена на развој активне амбалаже намењене за паковање прехрамбених производа. Овај концепт подразумева развој и коришћење биоразградивих полимерних материјала уз додатак активних конституената који ће имати способност да спрече реакције оксидације и раст микроорганизама у прехрамбеним производима, односно да продуже трајност намирница и истовремено буду еколошки прихватљиви. Докторску дисертацију урадила сам у сарадњи са Технолошко-металуршким факултетом Универзитета у Београду и Институтом за агрохемију и прехрамбену технологију Шпанског националног савета за истраживања.“
Честитамо Ани на изванредном успеху и желимо јој још много њих у низу! Поносни да је наша школа изнедрила једну тако успешну, амбициозну девојку и верујемо да ће и други наши ученици следити њен пример.