Посади свој хлад

Датум: 05. Maj 2021 13:49 Категорија: Новости

Наша школа подржала је пројекат  „Посади свој хлад“ који спроводи невладина организација  Зелени развојни центар, иначе званични партнер Међународног еколошког покрета "Let's do it! World". У оквиру пројекта друштвено одговорне компаније обезбеђују саднице белог јасена које се потом, у току пролећне и јесење садње, бесплатно деле грађанима и општинама по пријави за учешће. Овај пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом  (European New Deal)  у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција. Саднице белог јасена су обезбеђене на иницијативу професорке Невене Матовић.

У циљу промовисања чистог и здравог окружења, као и у оквиру друштвено – корисног рада, садњу су реализовали ученици машинског смера другог разреда (одељење II7). Уз подршку директора и разредног старешине саднице белог јасена су посађене у дворишту школе. Свака садница садржи везицу са логом спонзора као и QR код преко којег може да се региструје и прате упутства за њен даљи развој. Друга страна везице је остављена за име и датум садње.
Јасен долази из породице маслина. Познат је од давнина за лечење већег броја болести, а најпознатија лековита дејства односе се на лист и кору. Стара веровања у Србији задржана све до данашњих дана, говоре о великој спасоносној снази јасена. Зато је поштован као свето дрво.
Поред еколошког, ова акција има и здравствену функцију јер је свако дрво јединствени зелени респиратор. Доказано је да близина зелених површина позитивно делује на ублажавање стреса код градског становништва. Како тврде научници, у тренуцима туге, нерасположења и лоших мисли, највећу утеху може да пружи дрво, односно његова раскошна крошња.
Овом приликом позивамо све заинтересоване појединце, али и фирме са територије наше општине да у својим двориштима или слободном простору, направе свој хлад тако што ће на јесен засадити садницу.
Све информације налазе се на интернет страницама:
https://posadisvojhlad.rs/         ;             https://www.facebook.com/posadihlad/
 
Будимо одговорни према себи и другима. Посадимо хлад. Свој хлад.