"Читајмо гласно" - четврти пут

Датум: 26. Februar 2021 12:40 Категорија: Новости

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара, Друштво школских библиотекара Србије позвало је све школске библиотекаре да се укључе у акцију "Читајмо гласно" како би четрвти пут заједнички обележили овај датум.
У акцији је учешће узела и библиотека наше школе "Свети Ахилије" у Ариљу.

Циљ ове заједничке акције јесте подстицање читања, ако и неговање матерњег језика и културе читања, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом, повезивање са установама и удружењима која се баве афирмисањем културе и уметности, ако и промоција рада и сарадње школских библиотекара.
У нашој школи акција је одржана у школској библиотеци, а због специфичне епидемиолошке ситуације и поштовања мера у циљу заштите и безбедности здравља, учешће су узеле само две ученице: Јасмина Димитријевић и Наталија Стојадиновић, обе четврти разред гимназије.
Оне су прво упознате са значајем неговања матерњег језика и културе читања, а затим су наглас читале одломке из романа Чарлса Дикенса "Мартин Чазлвит" и песму Пабла Неруде - "Ода ветру", које је библиотекарка - Ана Кратовац за њих одабрала.
Након тумачења ових текстова и упознавања са занимљивостима из живота писаца и помена екранизације дела, односно филма о песнику, разговор се развио и на сагледавање друштвених и политичких прилика тога времена и повезивање са данашњим, и говор о значају знања и образовања уопште за потпуну духовну слободу човека.