Нашем бившем гимназијалцу уручен први ECDL сертификат

Датум: 19. Oktobar 2015 13:28 Категорија: Достигнућа

У Средњој школи "Свети Ахилије" у Ариљу нашем бившем гимназијалцу је уручен први ECDL сертификат

У свим типовима гимназија и средњих стручних школа у којима се предмет рачунарство и информатика изучава 4 године, наставни план и програм се поклапа са програмом ЕCDL Core. У складу са овом одлуком, која је ступила на снагу 2014. године, сви наши ученици који су имали 4 или 5 из предмета рачунарство и информатика, имају право на одговарајући ЕCDL сертификат
Битно је нагласити да и сви остали који су  заинтересовани могу добити online-обуку за добијање ЕCDL  сертификата, а све потребне у нашој школи.

У 21. веку информатичка писменост је подједнако важна као и језичка. Она прожима наш свакодневни живот, од мобилних телефона, електронског пословања и банкарства, дигиталне медицине, нанотехнологије итд. Другим речима, информатичке вештине и знања више не представљају привилегију неколицине, већ захтев модерног друштва који свако треба да испуни. Овај програм су креирали стручњаци из целог света, а проверен је и одобрен од стране релевантних међународних институција.  Са преко 15 милиона кандидата у 148 земаља ЕCDL стандард представља најраспрострањенији стандард информатичке писмености на свету.

ЕCDL сертификациони програм је међународно признат, заснован на примени високих стандарда квалитета, доступан за различите нивое IKT знања и усклађен са потребама тржишта рада и технолошким напредком.

 

У свим типовима гимназија и средњих стручних школа у којима се предмет рачунарство и информатика изучава 4 године, наставни план и програм се поклапа са програмом ЕCDL Core. У складу са овом одлуком, која је ступила на снагу 2014. године, сви наши ученици који су имали 4 или 5 из предмета рачунарство и информатика у току четворогодишњег школовања , имају право на одговарајући ЕCDL сертификат
 

1. Основе информационих технологија

2. Коришћење рачунара и управљање датотекама

3. Обрада текста

4. Табеларне калкулације

5. Базе података

6. Презентације

7. Информације и комуникације

 

Поседовање ЕCDL сертификата гарантује висок ниво познавања информатичке писмености па је вредан документ на данашњем тржишту рада где послодавци захтевају не само формално образовање већ и вештине које су део садашњице.
Битно је нагласити да сви заинтересовани могу добити online-обуку за добијање ЕCDL  сертификата.