ИТЛЗП 2016

Датум: 31. Decembar 2016 01:53 Категорија: Новости

Ученички парламент Средње школе „Свети Ахилије“ Ариље је 29.12.2016.године у Спортској хали у Ариљу организовао хуманитарну акцију „И твоје лице звучи познато“. Акција је била намењена прикупљању помоћи за операцију Марице Пајовић, девојке оболеле од церебралне парализе.

 

Продато је нешто преко 600 улазница на основу чега је прикупљено 184.000 динара. Ово није коначан износ јер су се ученици ангажовали и кроз посете локалним предузетницима и појединцима који су новац за помоћ Марици уплаћивали директно на наменски текући рачун. У наредним данима знаће се укупна прикупљена сума али, процењује се да ће бити довољна за интервенцију која је Марици неопходна како би се степен њене самосталности увећао. Наиме, потребно је извршити операцију шака и лактова како би након тога могла да обавља елементарно самопослуживање и смањи ниво зависности од околине која је сада скоро потпуна.  
Највећи део организационих активности реализовали су ученици којима су велику помоћ пружили наставници са којима су сарађивали, локална самоуправа, представници туристичке организације, локални предузетници који су им обезбедили нека од неопходних средстава или услуга (плакати, улазнице, шминка, фризуре) како би што боље представили жељене извођаче. Ученички парламент ће се свима њима захвалити прикладним захвалницама. Ученици су захвални свим својим вршњацима и грађанима који су дошли и подржали њихову акцију и на тај начин сви помогли Марици.
Оваква акција вредна је пажње за ширу јавност из више разлога. Група младих кроз своју акцију промовише хуманистичке и конструктивне вредности а вршњачки примери имају јак утицај на понашање младих. Искуства и вештине које стичу на овај начин остају у репертоару њихових компетенција чиме постају опремљенији за будући живот. Кроз све то неспоран је и васпитни утицај школе нарочито када се узме у обзир чињеница да су овакве и сличне акције већ традиционалне у Средњој школи у Ариљу.