2015/16. Витезови 2

Светосавска академија 2016.


Поводом прославе Светог Саве,  ученици Средње школе "Свети Ахилије" Ариље,  руковођени својом наставницом српског језика Весном Аћимовић,  приредили су Светосавску академију 26. 01. 2016. у 18 часова.
Академија је започета Светосавском химном коју је извела ученица II-4 СШ "Свети Ахилије", Јелена Ћирковић.
Црквенa општинa је  ове године наградила 3 најбоља  учесника Светосавског конкурса "Свети Ахилије - пастир добри и учитељ праве вере" у категоријама: најбоље изговорена беседа, најбоља презентација и најбољи ликовни рад. Новчане награде и пригодне књиге уручио је старешина Цркве Свети Ахилије, протојереј Драган Стевић и то:

Димитрију Поповићу - I-3, за најбоље изговорену беседу; (снимак погледајте овде)
Лазару Стојићу - IV-4, за најбољи ликовни рад;
Новици Павловићу - IV-2, за најбољу презентацију.
Након тога Димитрије Поповић, победник Светосавског конкурса,  изговорио је награђену беседу која се тиче упокојења Светог Ахилија, чудеса од његових моштију, као и сеоба његових земних остатака.
 Средишњи део Академије припао је представи"Срна у изгубљеном рају", ученика СШ "Свети Ахилије", по мотивима истоимене  приче Светог Јустина Поповића. Сценарио за представу је начинила и представу режирала професорка Весна Аћимовић.
Овај сценски приказ је отрежњујућа, болна слика стања српске младежи на почетку 21. века: њених лутања, посрнућа - слика њеног утрнулог духа омамљеног сурогатима љубави: модом, фејсбуком, reality програмима, алкохолом, "бизнисом"... Глас срне је  глас нежности који храбри и позива на борбу за  оно зрно доброте у сваком од нас. На крају комада, ипак, она успева да сједини залутале младе душе!

Публика је  представу поздравила громким аплаузом. 

Савиндан 2016. године


Као и сваке године у Средњој школи "Свети Ахилије" извршен је обред сечења славског колача. То је учинио старешина Цркве Свети Ахилије, отац Драган Стевић заједно са ђаконом Младеном Миливојевићем. У обреду су учествовали директор школе Ранко Давидовић, наставници и ученици школе, пријатељи школе и родитељи ученика.


 

 

На свечаности поводом прославе Светог Саве, школске славе, у СШ "Свети Ахилије" додељене су  и награде најбољим ученицима учесницима Светосавских конкурса. Награде учесницима конкурса су биле свечане дипломе и књиге.

На Светосавском конкурсу за најбољу изговорену беседу на тему "Свети Ахилије - пастир добри и учитељ праве вере", поводом 55 година од настанка СШ "Свети Ахилије",  прво место је освојио ученик  Димитрије Поповић из одељења I-3.

На конкурсу за најбољу презентацију (плакат, апликацију) на  горенаведену тему прво место је освојио Новица Павловић, ученик одељења IV-2,  друго место je освојио Mарко Радуловић из II-2, а треће место Дарко Радуловић, ученик одељења II-2.

На конкурсу за најбољи ликовни рад на тему "Свети Ахилије - пастир добри и учитељ праве вере" прво место je  освојиo ученик Лазар Стојић (IV-4), a друго место  Вуле Стефановићиз одељења IV4.

После доделе награде најбољим учесницима Светосавских конкурса, најбољи беседник Димитрије Поповић изговорио је награђену беседу, одломак из житија Светог Ахилија.
 

Фотографије са прославе погледајте овде.

И твоје лице звучи познато


Ученички парламент Средње школе „Свети Ахилије“  већ традиционално, 29. децембра 2015. године, организовао је хуманитарну акцију под називом И твоје лице звучи познато.

 

 

Наши суграђани имали су прилику да уживају у четрнаест наступа које су приредили наши средњошколци. Наступи су били разнолики. Могли сте да видите и чујете Ејми Вајнхаус, Зорицу Брунцлик, Милана Младеновића, неке филмске наступе попут чувених сцена из Балкан експреса, Зоне Замфирове и филма Ко то тамо пева. Смењивали су се и Беби Дол, Ђуле Ван Гог, Тајчи, Бора Ђорђевић, Цеца, Атомско склониште, Адел... Публика је гласала путем својих улазница и изабрала прва три места;  Мирослав Павловић (прво место), Вукашин Милић и Никола Мирковић (друго место) и Наталија Никетић (треће место).
Да би све изгледало сјајно, као што и јесте те вечери, ученици су се вредно спремали и показали свој таленат. Али поред талента показали су оно најважније, показали су своју хуманост и дали добар пример осталима. Сав новац скупљен продајом улазница биће искоришћен у хуманитарне сврхе. Одзив је био прилично добар и можемо да се похвалимо да смо ове децембарске вечери скупили 199.080 динара и да ћемо тим новцем побољшати и улепшати услове живота деце са посебним потребама у нашем граду.  Највећи део новца добиће одељење за образовање ученика са посебним потребама Основне школе „Стеван Чоловић“. Осим тога помоћи ћемо удружењу особа са посебним потребама „Импулс“ и допринећемо куповини дидактичког материјала предшколској установи.
Осим такмичара, за све ово био је задужен тим организатора из Ученичког парламента, као и велики број редара који су помогли. Такође, велики број спонзора је помогао и изашао у сусрет.
 Желимо да се захвалимо свима који су нас те вечери подржали и да замолимо све оне који су у могућности да помогну и допринесу нечијем осмеху! Помозимо деци и младима са посебним потребама у нашем граду!

 

Будимо хумани! 
 

Прослава Нове године у различитим крајевима света


У зависности од начина рачунања времена Нова година се не прославља у исто време у разчличитим државама света.
Сви који користе лунарно рачунање времена (према кретању Месеца), имају променљив датум доласка Нове године. Из практичних разлога,данас се,у скоро целом свету,слави по Грегоријанском календару.
За нову годину везују се бројне легенде и обичаји као што су кићење јелке и очекивање Деда Мраза који ће испод јелке оставити поклоне. Тврди се да је прву јелку окитио Мартин Лутер Кинг,а прву вештачку јелку направили су Немци од обојених гушчијих пера. Лик Деда Мраза базиран је на лику Светог Николе.
Овом симпатичном декици у црвеном сваке године се пошаље више милиона писама са новогодишњим жељама.

У свету су веома разноврсни начини на које се Нова година прославља:

1. Немачка

Сматра се да бука тера зле духове.Некада се то радило на улицама уз помоћ разних предмета, а данас помоћу ватромета на које се сваке године потроши око 100 милиона евра.
 
 2. Велика Британија 

Становници ове државе верују да ако са поклонима у госте први дође мушкарац, наредна година ће бити срећна,а ако прва дође жена, срећа ће их заобићи.

 3. Јапан

Од раног јутра укућани чисте домове као симбол ослобађања прашине из прошлости.У поноћ се из будистичких храмова чује 108 удараца у звоно што представља број могућих људских грехова. Домови се украшавају стабљикама бамбуса, гранчицама јела и сликама расцветале трешње.

4.Сицилија

Призивање среће једењем лазања.

5.Италија

Бацање старих ствари кроз прозор.

 6.Бразил

Носе се бела одела, бацају се букети цвећа у море и пале се свеће у песку за срећу и богатство.

 7.Шкотска

Пре поноћи на улицама се игра уз виолину и гајде, а мушкарци рецитују поезију.


За Витезове
Јована Стефановић

 

Књижевно вече Недељка Попадића


Захваљујући Културном центру и Народној библиотеци Ариље,у Средњој школи "Свети Ахилије" Ариље , у кабинету број 6, 25. децембра,у 14 часова,одржано је књижевно вече песника Недељка Попадића. Недељко Попадић сматра се једним од најпопуларнијух песника у последњој деценији. Аутор је бројних књига и збирки песама од којих су значајније: "Ко ће кловна да насмеје" , "Тата немој да будеш ловац" , "С нама више нема шале" , "Победа" и др. Најпре је наступио песник  читајући песме из своје три збирке, "Учим да живим без тебе" , "Пошаљи више ту поруку" и "Песме за велику децу", које је и поклонио школској библиотеци. Након Недељка Попадића наступио је афористичар Раде Ђерговић,добитник награде "Афористичар године" за 2015. годину. После  читања одабраних афоризама, Раде Ђерговић нам је представио своју књигу "Српска повратна информација"  која је издата 2014. године.

За Витезове
Јована Стефановић


Свет око нас - писмо Полине из Русије


Драги средњошколци из Србије,

Зовем се Полина. Имам 18 година и идем у средњу школу. Живим у четвртом највећем граду у Русији -  Јекатеринбургу. Мој град је значајан због свог положаја на граници између  Европе и Азије. Такође, у њему је 1918. године убијен последњи руски цар Николај Други и његова породица.
Желим да вам представим најважније празнике у мојој земљи. Има их много, па нисам успела да изаберем само један.
Дан победе прослављамо деветог маја. На овај дан црвена армија Совјетског Савеза поставила је заставу победе на згради Рајхстаг у Берлину. Тада је совјетска војска победила немачку у Великом отаџбинском рату, који је део Другог светског рата. Дан победе прославља се великим војним парадама и ватрометом. Састајемо се са старијим члановима породице, на чије животе је утицао рат. Ми им честитамо и поштујемо успомену на оне који су се борили до смрти за наше право на живот. Познато ми је да је Други светски рат донео много патње и српском народу, и да су се ваше прадеде бориле. Дан победе је уобичајен празник, али се слави другачије у различитим земљама.
Други велики празник у Русији је Нова година. За многе је важнији од Божића зато што нису сви Руси религиозни. Нову годину већина проводи у кругу породице. Укусна храна, новогодишња јелка, снег и совјетске комедије на телевизији су важан део Нове године.
Још један празник је Дан знања. Обележава се првог септембра и означава почетак нове школске године у школама и на факултетима у целој земљи. Ученици се углавном дотерују – облаче посебне школске униформе, и поклањају цвеће својим професорима. На почетку дана одржава се концерт у школама.
Надам се да вам се допало моје писамце и да сте научили нешто ново о свету. Желим вам успешну годину.
Најлепше жеље,
Полина
 
Dear Serbian high school students, 
My name is Polina, I’m 18 years old and I’m a high school student from Russia. I live in the city called Yekaterinburg, which is the 4th largest city in Russia. It is famous for its location exactly on the borderline between Europe and Asia. Also, the last Russian tsar Nicholas the Second was killed in this city with his family in 1918.
I’m going to tell you about the most important holidays in my country. There are so many of them, that didn’t manage to choose just one.
First of all, I should name the Victory day. We celebrate it on the 9th of May. This is the day when the U.S.S.R. Red Army soldiers put the Soviet Banner of Victory on the Reichstag building in Berlin. That day the Soviet Union beat the German Army in the Great Patriotic War, which is a part of World War 2. On the Victory Day we have big military parades and fireworks all over the country. We get together with the older members of our families, the lives of whom were influenced greatly by the war. We congratulate them, and honor the memory of those who fought to the death to give us the right to live. I know that the World War 2 brought a lot of sorrow and pain to the Serbian people too, that your great grandparents also fought, so the Victory Day is our common celebration, although it might be celebrated on different days in our countries.


Интервју са Оливером Авакумовић


Дана 28. новембра 2015. године Оливера и још три ученика наше школе (Жарко Цветић II3, Наталија Бошковић III3 и Маријана Пајовић III3 ) посетили су Ваљевску  гимназију, са којом наша школа сарађује, и конференцију у Петници, на којој је Марија Миливојевић, ученица четвртог разреда гимназије,  презентовала свој пројекат.

Гимназија у Ваљеву тог дана је обележавала Дан школе и приредила свечану академију.
Оливера каже: "Њихова школа је другачија, старија, али је веома уређена, клупе и зидови нису исписани, само једна учионица има пет потписа и за њу кажу да је најисписанија."
Постоје специјална одељења која похађају деца која су се већ у седмом и осмом разреду определили за гимназију природно-математичког смера. Они који су уписали друштвено-језички смер  слушају наставу на француском, немачком и српском језику.
У Петници су ученици могли и да виде Маријин рад.
"Два дана пре тога припремили су представу, а ми смо их позвали да гостују у нашем позоришту.", каже Оливера.

За Витезове
Слађана Бркић 

Пирамида од књига


Библиотечка секција Средње школе „Свети Ахилије“ Ариље новогодишње и божићне празнике ове године обележила је на несвакидашњи начин кроз радионицу Пирамида од књига. 

Пирамида коју су израдили од отписане застареле и оштећене књижне грађе добила је функцију божићног дрвцета, а поклони – графитне оловке са заставицама у виду цитата преузетих из књиге Драгуљи ума академика проф. Др Светомира П. Стожинића ученицима су послали богате духовне поруке.

Ова радионица поред обележавња празника Божића и Нове године, има за циљ промоцију културе читања и развијање навике доласка у библиотеку, као и повећање броја посетилаца и читалачке публике школске библиотеке.

Библиотека загрејала школу још једним књижевним сусретом


Децембарски дани не морају бити увек тмурни и хладни. Једна топла слика од петка – 25. децембра из кабинета број 6 учинила је да живнемо духом и процветамо мислима.
Захваљујући сарадњи са Народном библиотеком Ариље и њиховој активној, ентузијазматичној директорки Јелисавети Вељовић, нашу школу посетио је један од најпопуларнијих српских песника – Недељко Попадић.

Пуних четрдесет и пет минута песник је рецитовао своје стихове тако енергично и жарко да би му и неки од најбољих глумаца позавидели. Учионица је била његова позорница, а ученици који су заузели сва до једног места - публика која је одушевљено пљескала после сваке рецитације.

У пратњи песника био је и афористичар Раде Ђерговић који је ученицима поклонио неке од својих вештих афористичних досетки као зачин на изванредне рецитације песника.
Раде Ђерговић, афористичар и Недељко Попадић песник поклонили су школској библиотеци по један примерак својих књига. Сви који нису били у прилици да присуствују књижевном сусрету или желе да прочитају још нешто од ова два  изванредна аутора, могу се обратити нашој библиотекарки у свако доба.
Фотографије можете погледати овде.

Видео снимке погледајте овде: видео 1видео 2видео 3видео 4

У 2016/17. школској години уписујемо


У среду, 23. децембра 2015. године у средњој школи "Свети Ахилије" Ариље одржан је састанак руководства и представника стручних већа и синдиката наше школе са представницинма школске управе Ужице, представницима локалне самоуправе и градске привреде Ариље. 

Састанак је одржан у циљуквалитетнијег планирања уписа редовних и ванредних ученика у средњу школу, а у складу са Упуством Министарства просвете, неуке и технолошког развоја број: 611-00-02338/14-03 од 09.12.2015. године и на основу искуства у претходном периоду и ради благовремене припреме предлога плана уписа за школску 2016/2017. годину
Састанку су, поред представника руководства школе - господина Ранка Давидовића,директора ове установе и  представника стручних актива и синдиката школе, присуствовали и госпођа Љубинка Крвавац, руководилац школске управе Ужице и господин Јован Дамјановић, просветни саветник; затим господин Зоран Тодоровић, председник општине Ариље и његов заменик - господин Бранко Вукајловић, као и председник скупштине - господин Мићун Василијевић. Испред удружења "Ариљски текстил" био је господин Милутин Стефановић, а испред удружења "Кластер модне и одевне индустрије Србије" (FACTS) - господин Марко Симовић. Удружење "Иновативни кластер ариљске модне индустрије" представљао је господин Видан Каљевић, Фабрику сита и лежаја "Фасил" а.д. Ариље представљао је директор те фирме - господин Драган Павловић и предузеће "Пролетер" а.д. Ариље - гопсодин Милан Николић.

На састанку су разматрана питања потребе привреде и тржишта, као и проналаска најбољег и најучинковитијег плана уписа, како за школу тако и за локалну привреду и ширу друштвену заједницу. На наредном састанку биће одређен коначан предлог плана уписа у школској 2016/17. години.

Промоција употребе ћириличног писма


Ученички парламент наше школе учествовао је ове године на конкурсу Апдејт 2015 који је расписала Унија средњошколаца Србије за подршку пројектима ученичких парламената. Међу свим пристиглим пројектима изабрано је 14 оних који су добили подршку ове организације да буду реализовани. Пројекат нашег Парламента „Промоција употребе ћириличног писма“ један је од њих и ми се поносимо тиме. 

Основна идеја нашег пројекта јесте промоција употребе ћириличног писма као дела нашег националног идентитета који се неоправдано потискује у други план. Пошли смо од општег односа који постоји према националној култури а без кога нема изградње националног ни комплетног личног идентитета. Намера нам је да делујемо систематски и нећемо се ограничити на период трајања овог пројекта нити на ову школску годину. Ово ће постати традиционална активност у наредним школским годинама. Промоција ће се вршити путем радио емисија и видео материјала које ћемо реализовати у сарадњи са локалним медијима. Активности пројекта биће доступне ученицима преко монитора који ће бити инсталиран у холу школе а који ће истовремено служити за промоцију парламента као омладинске организације. Израдили смо промотивни материјал којим ћемо промовисати и појачати наше активности.
Зашто све ово радимо? 
Регистровали смо неке од проблема на овом плану и желимо да дамо допринос њиховом решавању. Ту мислимо на:
-          Неоправдано занемаривање националног идентитета.
-          Потреба изградње личног идентитета на основама националног идентитета.
-          Недовољна информисаност о значају националних вредности.
-          Континуирана информисаност ученика о активностима парламента повећава мотивацију за учешће у раду парламента.
-          Већа доступност и промоција наших активности широј популацији грађана.
-          Активности пројекта доприносе професионалној оријентацији  ученика тј избору будућег занимања.
-          Обогаћујемо садржај и квалитет ваншколских активности.
-          Све ово што радимо је и начин да нешто другачије организујемо школски живот и учинимо га квалитетнијим.
Ко је наша циљна група, са ким ћемо радити?
-          Ученици средње школе кроз реализацију планираних активности.
-          Ученици основне школе кроз радионице на тему промоције ћирилице.
-          Шира популација (суграђани, власници приватних радњи и предузећа, туристичка организација и др.) којој се указује на употребу ћирилице у свакодневном формалном и неформалном писаном комуницирању.
 
Неке од активности које смо већ реализовали или је њихова реализација у току су:
1.      Израда  промотивног материјала (флајери, панои, картице...)
2.      Реализација радио емисија (резултати анкета, историја ћирилице, активности на промоцији, разговори са стручњацима...). Четири радио емисије (по 2 у новембру и децембру). Планира се и реализација по једне емисије у јануару, фебруару, марту и априлу.
3.      Подела  промотивног материјала.
4.      Промоција активности пројекта ученицима основне школе (радионица са представницима ученичког парламента основне школе).
5.      Израда  видео материјала (рад  са ученицима основних школа, резултати анкета...)
6.      Приказивање видео материјала на монитору у холу школе.
7.      Писана  иницијатива локалној самоуправи за измену туристичких путоказа и других натписа на територији општине.
8.      Завршно снимање стања  - пописивање броја објеката (радњи, туристичких путоказа, реклама, билборда, натписа у угоститељским радњама...) на ћирилици и удео у укупном броју  – јун 2016.године.
Планирали смо и да у наредном периоду урадимо једну анкету међу грађанима, да их питамо шта они мисле, зашто је толико присутна латиница у свакодневном животу на штету ћирилице? Верујем да ћемо добити занимљиве одговоре.

Обратили смо се и дописом локалној самоуправи у коме смо изразили очекивање да добијемо и њихову подршку за наше активности. У том смислу предлажили смо да се у оквиру својих формалних овлашћења и неформалних могућности, заложе за поштовање Устава Републике Србије (члан 10) и одредаба Закона о службенј употреби језика и писма. Не само због законских прописа већ и због заједничког настојања да очувамо наш национални а тиме и лични идентитет. Конкретно, чврсто смо убеђени да сваки знак који упућује на туристичке садржаје у нашој општини треба да буде исписан ћирилицом без изузетка. Исто се односи и на истицање назива радњи и угоститељских објеката у нашем граду. Благо речено, контрадикторно је, ако назив неког од националних јела у ресторану не буде исписано ћириличним писмом. Верујемо да они могу пронаћи још много начина којима се употреба нашег писма може промовисати и да ћете се и у том смислу ангажовати.

Упознајмо "Странца" из другог угла


Дејан Јоковић, професор српског језика и књижевности дошао је на идеју да освежи традиционалну наставу и у сарадњи са колегама у одељењу четвртог разреда економске школе организовао је интердисципинарни угледни час са темом Тумачење романаСтранац.

Ученици су подељени у групе и свака група добила је свог ментора у складу са приступом проучавања дела који им је задат.

Једино је прва група делу пришла самостално и то са филолошког становишта. Другој групи, која је делу приступила са социолошког аспекта, ментор је била  професорка Наду Трумбуловић. Ученцима који су за задатак имали да психолошки приступе проучавању дела за ментора је додељен Братислав Ђорђевић, школски психолог.

Профсорка филозофије Зорица Старчевић помогла је групама логички и етичкиоријентисаних у проучавању романа, а групи са теолошким приступом ментор је био Ненад Дукић, професор верске наставе.

Циљеви овог часа били су да се ученици више посвете тимском раду, да истражујуразличите изворе и науче да изложе резултате својих истраживања, као и дамеђусобно дискутују.

Овакав тип часа показао се као врло продуктиван, динамичан и користан за развијање самопоуздања и самосталности ученика у раду.

Видео снимке можете погледати овде: видео 1видео 2видео 3видео 4видео 5видео 6

Хуманост на првом месту


У четвртак 3. децембра обележен је Дан особа са инвалидитетом у друштву за подршку овим лицима Импулс, чији је оснивач Борка Бркић, професорка математике која предаје у нашој школи.


Библиотечка секција подржала је овај догађај рецитацијом песме Зашто је добро бити добарСтефана Симића. Они су и отворили програм, након чега се свим присутнима обратила осниватељка друштва изразивши задовољство и захвалност свима који су овом друштву пружили подршку својим присуством тог дана и помагали током неколико година уназад. Дуња Бркић, ћерка осниватељке друштва и ученица четвртог разреда гимназије, након уводног дела прочитала је текст о значају хуманих осећања и делања.

На крају су волонтерима уручене потврде о раду, а свим присутнима уместо захвалнице поклоњен је по један сувенир у облику срца који су израдили чланови Импулса.
Настваљено је дружење уз разноврсну слатку гозбу и разгледање слика и сувенира које су израдили наши слављеници.
Инвалидитет није препрека за постизање високих резултата у разним областима, била је порука професорке Бркић, у шта смо се и уверили уживајући у дивним уметничким делима чланова друштва.

Снимке са догађаја погледајте овде: видео 1видео 2видео 3видео 4

Школски бенд подржао музичко-поетско вече Међуопштинске организације Савеза слепих Србије Ужице


У четвртак , 26. новембра у Соколском дому Ариље Народна библиотека Ариљеорганизовала је Музичко-поетско вече Међуопштинске организације Савеза слепих Србије Ужице. Као подршка њиховом програму,наступиле су Основне школе из Латвице и Ариља, као и Средња школа Свети Ахилије Ариље.

Чланови Савеза слепих публици су се представили поетским и музичким програмом. Посебно инспиративна била је рецитација Будимке Тошић њене ауторске песме Сунце на прозору. Песникиња нам је овом песмом показала како се, и поред физичког недостатка који би друге можда спутао и изазвао душевно потонуће, радује малим стварима и да није изгубила вољу за животом, и шаље надахнуту поруку: Радујте се јер сви у себи чувамо скривено благо. Срећа је у нама, исто као и несрећа. Ми бирамо коју ћемо дотаћи.

 Доћи ће време када ћеш залуд/ Погледом тражити овај зрак./ Нестаће сунца са твог прозора/ И биће мрак,само мрак.

Својим стиховима поручује да се треба радовати малим стварима док су ту, јер када их више не буде, схватићемо њихову праву вредност.
Поред Будимке Тошић,наступили су и Драган Поповић, Перо Савчић и Љубинка Тошић.

Као представник наше школе, наступио је школски бенд, који је основан 9. априла 2014. године на иницијативу ученика у оквиру Библиотечке секције и редовно прати све наступе у организацији школе.

Чланови бенда: Радош Милићевић, Вуле Стефановић и Ђурђе Ђуковић извели су песму Wicked game, Криса Ајзака, комбинујући звуке гитаре и клавира уз заједничку певачку пратњу.

Догађају је присуствовала и Драгана Дучић, председница Међуопштинске организације Савеза слепих Србије-Ужице, која је основана 28. септембра 1954. године и тренутно окупља 136 чланова из општина Чајетине, Ариља, Пожеге и Ужица.

Циљ овог догађаја био је да схватимо да и особе са физичким недостацима треба да буду део друштва, као и то да и они имају таленте и да могу да учествују у нормалном, свакодневном животу.

За Витезове

Јована Стефановић

Окружно такмичење у одбојци


У уторак, 17. новембра ученици наше школе узели су учешће на окружном такмичењу у одбојци које је одржано у Пријепољу.

У мушкој конкуренцији СШ "Свети Ахилије" Ариље заузела је је треће место. Поред наше на такмичењу су учествовале и школе из Пријепоља, Ужица и Бајине Баште.
У женској конкуренцији наша школа заузела је пето место. У конкуренцији су биле школе из Косјерића, Нове Вароши, Бајине Баште, Ужица, Сјенице и Пожеге.
Честитамо им на уложеном труду и желимо напредак и већи успех наредне године.

Приче из Ариља 


Омладинско удружење Либервил из Ариља подржало је акцију Библиотечке секцијеПомозимо библиотеци да расте донацијом пет књига Приче из Ариља чији су аутори наши мештани.

  

 

 

Књига је настала прикупљањем текстова о Ариљу више аутора у оквиру конкурса које је организовало Омладинско удружење Либервил из Ариља, које је и сачинило избор текстова и објавило их у овој књизи коју су поклонили нашој школској библиотеци. Циљ је чување од заборава успомене на један град, једно време, људе и догађаје.
Хвала Удружењу Либервил, уредници Јасмини Димитријевић и свим ауторима тектова и фотографија захваљујући којима данас имамо у рукама ову књигу!

Фотографије погледајте овде.

Знањем против интернет- предaтора

У четвртак, 19. новембра Центар за едукацију и превенцију социјалне патологије -Доротеј у оквиру пројекта Сто школа за детињство без бола у просторији школске кухиње Основне школе "Стеван Чоловић" у Ариљу организовало је свечану трибину

ЗНАЊЕМ ПРОТИВ ИНТЕРНЕТ ПРЕДАТОРА
 

 

 

 

Трибину је отворила директорка Народне библиотеке Ариље - Јелисавета Вељовић и представивши предавача Владу Арсића, новинара, истраживача, писца и аутора бројних документарних филмова и серијала, који је кроз нис илустративних прича указао на бројне злоупотребе којима млади могу бити изложени на друштвеним мрежама, на потенцијалне опасности, на такозване интернет-предаторе, односно на трговце белим робљем, педофиле и на све остале предаторе који врбују децу путем интернета. Арсић је издао две књиге које обрађују ову тематику -Армагедон и Лопатање ђавола.

Трибину је посетило двадесет осам ученика наше школе гимназијских и електро одељења свих разреда у пратњи стручне сараднице-библиотекарке - Ане Кратовац.Сви остали заинтересовани ученици, наставници, родитељи и грађани Ариља, трибину су могли да послушају истог дана у 16ч у сали Соколског дома. У овом термину предавање је посетило четрдесет ученика другог и трећег разреда економске школе са својим предметним наставницима Иваном Ћирјаковић и Милуном Вукотићем.

Књигу Лопатање ђавола можете изнајмити у школској библиотеци СШ "Свети Ахилије" Ариље. 

Видео снимке са предавања погледајте овде: видео 1видео 2
Фотографије погледајте овде.