Вест

Утисци са Крфа

Датум: 12. Jun 2024 09:42 Категорија: Новости

Наше ученице Валентина Филиповић (први разред економске школе) и Тијана Божић (први разред гимназије) у оквиру пожешког фолклорног друштва 25. и 26. маја ове године узеле су учешће у обележавању манифестације „Дани српства на Крфу“, која је на њих оставила неизбрисив траг, па су стога пожелеле да своје утиске и фотографије поделе са нама.
Поред наступа у Грчком селу, који је одушевио мештане, посетиле су острво Видо. Свету архијерејску литургију на острву Видо служио је Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва  г. Нектарије уз саслужење Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара, и свештеника и ђакона из Србије, Црне Горе и Грчке. Ово је прва архијерејска Литургија која је служена крај „Плаве гробнице“, месту великог страдања српске војске након албанске голготе пре 108. година. Са благословом Митрополита Нектарија и уз подршку Манастира Хиландара, сваке наредне године ће се служити Литургија на Виду, где почивају јунаци страдали на Крфу након што су пешке прешли Албанију у Првом светском рату.Фолклорци су на острву одали почаст српским војницима заједно певајући песму „Тамо далеко“.
Главни наступ оставио је и српску и грчку публику без даха. Сплет српских народних игара из Шумадије, Гњилана, Ниша, Босилеградског крајишта и Врањског поморавља код већине, па и ког игумана, изазвао је сузе.
Играчи су још увек запањени Крфом, општи утисак је: Нисам ни могла да замислим колико једно место може да промени човека док нисам посетила Крф и острво Видо. Тек тада схватили смо тежину коју то место носи у себи. Схватили смо да тамо нисмо отишли само да обучемо ношњу, одиграмо кореографију и отпевамо понешто. Нисмо представљали само свој куд, град, школе, представљали смо целу Србију и српску културу. Огромна је част присуствовати оваквој манифестацији, сарађивати са оваквим људима, заиграти пред оваквом публиком.Захвални смо на моћном осећају национализма који нас је прожео. Захвални смо на тузи која допирала до најдубље сржи наших бића и катарзично прочистила наш ум. Захвални смо на прилици да одамо пошту нашим прадедовима и чукундедовима. Захвални смо на људима који су упловили у наш свет. Захвални смо што су са нама на Cветој литургији, раме уз раме, стајали хероји са Кошара који су такође одавали почаст предцима. Крф је у нашем срцу заузео посебно место и једва чекамо да му се вратимо, заједно се помолимо, ухватимо за појасеве и укрстимо кораке.

Прочитај

Распоред полагања

Датум: 06. Jun 2024 12:11 Категорија: Испити

Распоред полагања испита за ванредне ученике у јунском испитном року























Прочитај

Распоред дежурства на матурским испитима

Датум: 05. Jun 2024 12:47 Категорија: Обавештења

Прочитај

План одбране матурских радова - гимназија

Датум: 05. Jun 2024 11:16 Категорија: Обавештења

Прочитај

Планови активности за матурске и завршне испите

Датум: 30. Maj 2024 17:39 Категорија: Обавештења


Одељење IV-2 - финансијски администратор
Одељење IV-3 - гимназија
Одељење IV-6 - електротехничар енергетике
Одељење III-5 - аутомеханичар
Одељење III-5 - модни кројач

Прочитај

НИС-олимпијада

Датум: 30. Maj 2024 10:20 Категорија: Достигнућа

У суботу, 25.5.2024,  ученица наше средње школе "Свети Ахилије" Ариље, Лана Вукоје,  учествовала је на завршном такмичењу НИС-олимпијаде из руског језика, на које се пласирала као најбоља у својој категорији у нашој школи.
Такође, на исто такмичење се пласирла и ученица истог ментора, Марине Бенке, и наша будућа ученица , Теодора Симеуновић (ОШ "Стеван Чоловић").
Такмичење, које се убраја у међународна,  одржано је у Нишу на Филозофском факултету.
Ученице су показале завидан ниво знања из руског језика и решене су да наредних година освоје дато такмичење.
Ученице су заједно са својим ментором похваљене од стране организатора датог такмичења. Све честитке и нека им се жеље поводом Олимпијаде у наредним годинама остваре.

Прочитај

Пријава ванредних испита

Датум: 30. Maj 2024 08:12 Категорија: Испити

Пријаве за полагање ванредних испита у јунском испитном року примаће се од 03. до 05. јуна 2024. године. Од 8 до 14 часова у школској библиотеци. Распоред полагања испита биће објављен након истека рока за примање испитних пријава.

Прочитај

Стручна посета АТБ Север Суботица

Датум: 27. Maj 2024 09:46 Категорија: Новости

У петак, 24. 05. 2024. године, одељење IV6 Електротехничари енергетике посетили су фабрику генератора и мотора АТБ СЕВЕР у Суботици у пратњи наставника Радичевић Раденка.
Упознали су са начином израде генератора и мотора, њиховим деловима као и самом конструкцијом, чиме су употпунили знања из предмета Електричне машине, такође упознали су се са начином ремонтовања истих.

 

Прочитај

АТЛЕТИКА

Датум: 20. Maj 2024 11:10 Категорија: Достигнућа

На Међуокружном такмичењу из атлетике, које је одржано у Прибоју 16. маја, наши ученици Милица Стојковић (800m) и Марко Пећинар (1000m), освојили су ТРЕЋЕ и ЧЕТВРТО место.

Прочитај

Спортски успеси

Датум: 13. Maj 2024 09:39 Категорија: Достигнућа

На Окружном такмичењу из aтлетике које је одржано у Бајиној Башти, ученици наше школе остварили су одличан успех:

  • Милица Стојковић  (800m)  ̶ ПРВО МЕСТО и пласман на Међуокружно такмичење;
  • Марко Пећинар (1000m)  ̶ ПРВО МЕСТО и пласман на Међуокружно такмичење и
  • Лана Вукоје у дисциплини бацање кугле остварила је одлично ТРЕЋЕ МЕСТО.


Све честитке за наше изванредне спортисте и њиховог ментора Ранка Давидовића!

Прочитај