Новости

Светски дан менталног здравља

Датум: 10. Oktobar 2022 12:53 Категорија: Новости

Средња школа "Свети Ахилије" Ариље обележила је 10. октобар - светски дан менталног здравља. Светски дан менталног здравља представља најважнију годишњу глобалну кампању намењену подизању свести о значају менталног здравља.
Током ове недеље, на паноу у холу школе, ученици ће моћи да се упознају са чињеницама везаним за ментално здравље и психолошке проблеме у периоду адолесценције, да провере своје знање о начинима очувања менталног здравља и да, уколико то желе, на симболичан начин поделе своје тешкоће и проблеме у кутији поверења. Ученицима ће бити на располагању и стручна литература из школске библиотеке о различитим психолошким поремећајима.

Прочитај

У лексикографским ципелама

Датум: 10. Oktobar 2022 10:24 Категорија: Новости

У четвртак, 6.10. 2022. гошћа Средње школе "Свети Ахилије" била је некадашња гимназијалка Јована Шћеповић (Димитријевић). Завршила је са великим успехом Филолошки факултет у Београду, а ускоро брани и докторску тезу.
Ради на Институту Српске академије наука и уметности као сарадница, а поводом 75 година постојања те значајне установе приредила је врло лепу и креативну језичку радионицу у одељењу IV4 под називом У лексикографским ципелама (како настаје Речник САНУ).
Уз живописну презентацију и занимљиве задатке Јована је гимназијалцима дочарала атмосферу у којој већ неколико година ради и објаснила им како изгледа израда Речника, од почетних корака до коначног објављивања једног тома. Сазнали су да је до сада је објављен 21 том, а у току је израда 22. тома. Очекује се још најмање 14 томова (чиме ће се укупан број одредница приближити броју од пола милиона). Јована им је открила и податак да је грађа за Речник, по својој природи, врло разноврсна, да је као извор коришћено неколико хиљада дела (књижевних, стручних, популарних), неколико стотина дијалекатских збирки речи, из часописа, новина и других публикација, као и из дела народног стваралаштва, из речника и енциклопедија. Слушали су и занимљиве приче о речима, њиховој необичности, пореклу и вишезначности.
Време од 45 минута било је мало за ученике и Јовану, која је својом непосредношћу и ведрином лако нашла пут до њихових душа, а нас, своје некадашње професоре, испунила је  поносом.

Прочитај

Европски школски спортски дан

Датум: 04. Oktobar 2022 10:57 Категорија: Новости

Поводом обележавања Европског школског спортског дана који су осмислили и организовали Српски савез професора физичког васпитања и спорта у сарадњи са ЕУПЕОМ (European Physical Education Association) у нашој школи је покренут низ спортско-еколошких активности у којима је учествовало око 100 ученика.
 

Теме су биле следеће:
 
  • Вежбам у здравом окружењу
  • Чувам своју околину и школу
  • Екологија кроз спорт, развој еколошке свести
  • Нема васпитања без физичког васпитања
Организацију активности спровели су наставници физичког васпитања Ранко Давидовић и Милан Јаковљевић, а стручну помоћ и подршку пружили су наставници: Славица Ђукић, Славка Петровић, Јелена Коризма, Нада Стевановић, Ненад Срећковић, Сања Софијанић и библиотекар Ана Кратовац.
Прва од активности биле су презентације које су урадили ученици првог и другог разреда гимназије на тему болести зависности и њихове превенције, а неки од наслова били су: Спорт и психоактивне супстанце, Спортски резултати: алкохол и кофеин, Повод и разлози за почетак употребе дувана, Утицај дувана на физичке способности, Како делују психоактивне супстанце на организам младих.
Ученици III3 и IV3 (гимназија: општи тип) узели су учешће у спортском дану једном пријатељском фудбалском утакмицом,а ученици I3, II3 (гимназија: општи тип) и III5 (модни кројач) изабрали су одбојку.

У недељу је наставник физичког васпитања - Ранко Давидовић водио групу од 15  ученика на пешачку туру у Овчар бању.
Поред учења и развијања свести код ученика о штетности психоактивних супстанци, ове лепе активности биле су прилика за дружење, развој тимског духа и показатељ да је здравље нешто највредније што треба да негујемо, да нема брзих и лаких достигнућа, али да она стечена радом вреде труда и дају трајно задовољство.

Прочитај

Европски дан језика

Датум: 27. Septembar 2022 13:26 Категорија: Новости

Поводом Европског дана језика у нашој школи је данас у четвртом разреду гимназије одржан и час шпанског језика за почетнике.
Предавач је била школски библиотекар - Ана Кратовац, по звању наставник шпанског језика и књижевности.
Ученици су научили како да се представе, а затим су кроз радионицу у корелацији са енглеским учили делове тела на шпанском језику.
Ово је још једна од бројних ваннаставних активности које наша школа нуди ученицима подстичући њихов истраживачки дух и жељу за сазнањем.

Прочитај

Европски дан језика

Датум: 26. Septembar 2022 11:40 Категорија: Новости

Данас је у нашој школи обележен Европски дан језика. Организацију дугујемо сарадњи наставника енглеског језика - Јелени Божовић и стручног сарадника библиотекара - Ани Кратовац. Највећи удео у истраживању и презентацији занимљивости везаних за овај дан, имали су ученици, који су након поздравне речи на енглеском и шпанском језику излагали и приказали своје паное и презентације следећим редоследом:
- Татјана Василијевић и Кристина Селаковић IV3 говориле су о томе зашто се обележава Европски дан језика  на енглеском језику, а онда је Кристина представила своју поезију на српском језику. 
- Тијана Недељковић и Данило Пилчевић IVуказали су на разлике у америчком и британском изговору енглеског језика кроз презентацију 
- Софија Ђајић и Тамара Поклопић II3 говориле су о британској краљевској породици и краљици Елизабети
- Николина Радовановић, Александра Симеуновић и Давид Милошевић IIкроз пано су представили дворце, а о истим је говорила Софија Ђајић.
- Василија Симеуновић IIна енглеском језику је говорила о спорту, посебно о Манчестер Јунајтеду
- Павле Поповић и Маша Вуковић приказали су нам латински језик кроз представу римских купатила и занимљив квиз.
- Ленка Бошњаковић, Јана Мијаиловић и Невена Недељковић припремиле су традиционалне енглеске колачиће и чај које су служиле током часа. 
Библиотекарка је позвала ученике да присуствују и часу шпанског језика за почетнике који ће се одржати сутра и дала кратак приказ енцицлопедија Народи света и Државе света, као и Европског дневника који садржи занимљивости о различитим државама, њиховим народима и језику. 

Прочитај

Истраживачи у школама

Датум: 20. Septembar 2022 10:15 Категорија: Новости

У петак, 16. септембра, Средња школа "Свети Ахилије" Ариље била је домаћин активности "Истраживачи у школама" у оквиру пројекта "Ноћ истраживача".
Око 80 ученика првог, другог и трећег разреда гимназије одслушало је три предавања наших гостујућих предавача:

 
Љиљана Јеличић и Мишко Суботић из Института за експерименталну фонетику и патологију говора одржали су предавање "Испитивање електрофизиолошких корелата когнитивних функција", где су ученици могли да чују о електрофизиолошким корелатима когнитивних функција и могућностима примене у вештачкој интелигенцији, третману деце са развојим поремећајима, унапређењу деце типичног развоја и другим областима.
Брана Пантелић из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, одржао је предавање "Бактерије: човеков најмањи и најбољи пријатељ" и упознао ученике са основним појмовима из микробиологије. Ученици су сазнали шта су то корисне бактерије и како нам оне могу помоћи у решавању бројних проблема данашњице. 
 
Дејана Милић из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство одржала је предавање "Мушкатла под стресом - структурна, метаболичка и фотосинтетска студија" . Током овог предавања чули смо на који начин је мушкатла, као представник биљног света, значајна за све нас, зашто може да буде под стресом, шта за њу стрес представља и како се са њим бори.
Ученици су имали махом позитивне утиске, а верујемо да ће имати прилику и да у даљем школовању искористе знања која су им пренели истраживачи.


 

Прочитај

Честитке Бојани Симовић

Датум: 09. Jun 2022 09:39 Категорија: Новости

Међународни центар за податке о дифракцији (ICDD) одликовао је нашу бившу ученицу Бојану Симовићу наградом за најбољи постер "Структурна трансформација од наночестица титаније у нанолистове натријум титаната који показују својства сензора" ("Structural transformation from titania nanoparticles to sodium titanate nanosheets exhibiting sensing properties") на седамнаестој EPDIC17 конефернцији у Шибенику.
Награде Early Career Poster Awards додељују се студентима основних и постдипломских студија на ГСА конференцијама. Награде признају изузетно истраживање студената представљено као постер.
Честитамо Бојани и поносни смо што је била ученик наше школе!

Прочитај

Писцу у походе

Датум: 08. Jun 2022 08:16 Категорија: Новости

Међу првим посетиоцима новоотвореног легата прослављеног писца Добрила Ненадића били су ученици наше школе. Првог јуна 2022. год. одељење I3 у пратњи одељењског старешине - проф. српског језика и књижевности Славке Петровић посетило је Туристички савез Ариља у чијем простору се налази поменута заоставштина.
О мање познатим детаљима из живота нашег уметника говорила је госпођа Славица Јовашевић. За сада, једини почасни грађанин Ариља, задужио је свој град, народ и земљу својим књижевним радом као и постигнућима у области агрономије да ће, ако је неке божје правде, његово дело и успомена на њега живети док је и нас самих.

Руководећи се чувеном Андрићевом мисли: ,,Сви ми умиремо само једном, а велики људи по два пута: једном када их нестане са земље, а други пут кад пропадне њихова задужбина";, враћамо дуг књижевнику, свом језику и својој култури чувањем овог легата, те читањем његових романа.

Гледајући пишчев писаћи сто, фотографије, писаћу машину, те бројне личне предмете, као да нас походи Добрилов дух.

Његов роман првенац ,,Доротеј"; већ је напунио 45 година, али је дело вечно младо чим му се стално враћамо, од пре неколико година уврштено је и у редовну средњошколску лектиру.

Дружење са овим делом и посредно са писцем настављено је на часу у природи, уз свест да ће лепота тј. култура, спасити овај свет.

Прочитај

Знањем мењамо свет!

Датум: 02. Jun 2022 10:41 Категорија: Новости

У понедељак 30.5. 2022. год. посетила нас је наша бивша ученица Александра Гајовић, докторанткиња ФОН-а Универзитета у Београду.
Ова млада, скромна, речита и свестрана дама, из љубави према својој школи, професорима и граду, радо се одазвала позиву своје некадашње проф. српског језика и књижевности Славке Петровић и одржала сјајно предавање ученицима првог раз. гимназије на тему: ЖИВОТНА СРЕДИНА, позиција и допринос младих у јединицама локалних самоуправа.
Тако су ученици, на часу одељењске заједнице , имали прилику да се упознају са појмовима одрживи развој, циркуларна економија, енергетска ефикасност и др. али и што је много важније - како се доприноси очувању животне средине, која су наша права и обавезе, које све институције су укључене, тј . имају надлежност у доношењу прописа и одредби важних за успостављање националног програма заштите животне средине. Проблем није искључиво локалног већ глобалног карактера, али као што се у старој кинеској пословици каже да путовање од хиљаду миља почиње једним кораком, тако и свако од нас треба да у променама које би уследиле и имале значај, пође од себе, своје породице, своје средине и почне да мења навике у куповини, исхрани, одлагању отпада и сл. генерално о подизању свести о томе да и планета има рок трајања, а да је људско здравље највеће богатство које зависи од чистог ваздуха, земљишта и воде. Треба да знамо и шта можемо да искористимо у борби против свих оних појединаца, моћника и корпорација који уништавају на разне начине нашу животну средину и зашто треба да се ова тема тиче свих нас.

Знањем мењамо свет!

Иза овог казивања наше гошће стоји озбиљан научноистарживачки рад , бројни пројекти у којима је учествовала, а многи су препознати и на међународној сцени. Ученици су били инспирисани да постављају питања, указују на пропусте када је реч о екологији у нашем граду, али и да дају конкретне предлоге како се нешто може променити. Подсећања ради, Александра је организовала акцију „Посади свој хлад"; када је у Ариљу посађено 100 садница белог јасена, а на коју су се одазвали Општина Ариље, суграђани и наша школа. Иначе, члан је општинског одбора за унапређење и заштиту животне средине. Будући да ствара поезију, дружење са Александром зачињено је њеним стиховима, за сада је написала две песничке збирке: „Ослобођена I“ и „Ослобођена II“Неке њене песме публика је имала прилику да чује на прошлогодишњем Арлему, као и на хуманитарној вечери поезије од 21. априла ове године одржаног у Соколском дому. Било је право задовољство слушати је и имати је за саговорника. Поносимо се њоме и желимо јој пуно успеха на свим пољима. Са оваквим младим људима наша земља има шансу да опстане и напредује, надаамо се само да ће на време препознати квалитете којима располаже.

Хвала, Александра!

Из њене богате биографије издвајамо:

Образовање:

Средњу школу „Свети Ахилије“ завршила је 2008. године. Основне и мастер студије завршила је на Факултету техничких наука у Чачку , Универзитет у Крагујевцу, 2013. Од 2015. године је млади научни истраживач Министарства просвете и технолошког развоја. Радила у приватном и државном сектору.

Године 2019. уписује докторске студије на Факултету организационих наука Универзитета у Београду где наставља са научноистраживачким радом, трећа је година студија. Написала је бројне радове објављене на домаћим и међународним конференцијама, али и у страним часописима.
 

Област истраживања:

Унапређење и заштита животне средине, утицај дигиталних и ИТ технологија на унапређење знања генерације Y и Z у области заштите животне средине, актвно учешће и едукација младих у одлукама на тему заштите животне средине, унапређење капацитета људских ресурса у јединицама локалних самоуправа у области заштите животне средине, едукције жена из руралних средина о животној средини, циркуларна економија и поновна употреба грађевинског материјала, пројектни менаџмент, јавно здравље и животна средина.

Друге вештине:

Члан је управног одбора „Српске асоцијације за рушење, деконтаминацију и рециклажу грађевинског материјала“. Члан је „Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама“. На програму „Менторство“ Мисије Оебса у Србији, Америчке амбасаде и Европског покрета у Србији, у генерацији 2021. године избрабрана је међу 15 девојака из Србије уз додељену менторку, повереника за заштиту равноправности Бранкицу Јанковић.

Учествовала је у програмирању јавног здравља Републике Србије, у сегменту животне средине, СКГО. Написала је две збирке поезије „Ослобођена I“ и „Ослобођена II“.

Референце:

Експертски је сарадник „Сталне конференције градова и општина“ од када је радила истраживањa у оквиру реализације Програма „Подршка локалним самоуправама на путу придруживања ЕУ: Унапређење квалитета услуга, дијалога заинтересованих страна и ефикасности локалне администрације“ у циљу истраживања локалних потенцијала који се односе на људске ресурсе из области заштите животне средине. Одржала је ауторске семинаре кроз обуку за економско оснаживање жена у оквиру пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица из руралних области” под називом „Жене из руралних средина

и животна средина, допринос и знања жена и девојчица из руралних области унапређењу и очувању животне средине“. Носиоци пројекта су Уједињене нације (UN Woman), Канцеларија повереника за заштиту равноправности Републике Србије, Унапређење безбедности жена у Србији и Амбасада Норвешке.

Прочитај

Отворен легат Добрила Ненадића

Датум: 30. Maj 2022 13:45 Категорија: Новости

Легат нашег књижевника и агронома - Добрила Ненадића, отворен је на Ариљевдан - 28. маја у туристичком-инфо центру у Ариљу, у присуству Добрилове супруге - Петкане, члана "Адлигата", представника општине и школе, гостију и мештана.
Легат је прошле године књижевникова супруга Петкана поклонила музеју српске књижевности удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", чији је Добрило био члан. У договору са општином Ариље, удружење "Адлигат" одлучило је да легат трајно буде смештен у родном граду књижевника, где је живео и стварао.
Велика 
је част граду што је родно место и трајно одабрано боравиште овог великог српског писца и човека. Вечна му слава и хвала!

Легат ће бити доступан посетиоцима сваког радног дана у периоду од 7 до 15 часова.

Прочитај