Мени

COVID-19

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
ПРЕПОРУКЕ, МАТЕРИЈАЛИ И КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
►►►►►►►►►►►►►►►►►►►


НАСТАВА НА ДАЉИНУ

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
https://www.rasporednastave.gov.rs/
https://rtsplaneta.rs/

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►Анкета

Да ли сте задовољни новим изгледом сајта?

да
не


Резултати

QR code


Календар

Јануар 2022
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


Банери


ЗНАЊЕМ ПОБЕЂУЈЕМО!

Администрација


Новости

Путем уметности и културе

Датум: 30. Decembar 2021 08:40 Категорија: Новости

У петак 24. децембра ученици СШ "Свети Ахилије", у пратњи предметних наставника: Јелене Коризме, Славке Петровић, Наде Стевановић и Сање Софијанић, посетили су храм Светог Саве и Музеј савремене уметности у Београду. Имали су прилику да виде изложбу Владимира Величковића, уметника чије је присуство незабиолазно на домаћој и европској уметничкој сцени. Кроз десет тематско-проблемских целина обухваћен је сложен уметнички опус Величковића.
"Оно што се на мојим сликама види је све што је човек у стању да уради истом том човеку." (Величковић)
Ученици носе позитивне утиске, а свакако и нова, корисна сазнања.

Прочитај

Посета позоришту

Датум: 10. Decembar 2021 11:10 Категорија: Новости


           У уторак 30. 11. 2021. год. ученици из пет гимназијских одељења наше школе,  у пратњи својих професора српског језика и књижевности као и разредних старешина, посетили су  Народно позориште у Ужицу. Присуствовали су извођењу комедије  D  Pig   у режији Бранка Поповића, а која представља адаптацију три Нушићеве једночинке  – Свиња, Дугме, Кијавица.
        То је била прилика  да се учионица замени  другачијим амбијентом,  да се нешто ново научи  и да се потврде и покажу на делу  оне чувене Шекспирове речи у којима се истиче:  „Циљ глуме јесте да буде огледало природе, да  врлини покаже њено рођено лице, пороку његову рођену слику, а самом времену и бићу света његов  лик и отисак.“
        Глумци су награђени  пажњом и дугим аплаузом, а вече је протекло у  ведром  духу и пријатној атмосфери.  Надамо се да ће овакви и слични сусрети са културом  постати  учесталији.

 

Прочитај

1. децембар

Датум: 10. Decembar 2021 10:57 Категорија: Новости


Поводом Светског дана борбе против сиде, ученица наше школе, Сара Симеуновић, одржала је предавање ученицима прве године гимназије и економске струке.
Ученици су имали прилику да дебатују о стигматизацији и дискриминацији особа које живе са ХИВ-ом, као и да у краткој анкети провере своје знање о сиди и ХИВ-у.
Поред предавања, Сара Симеуновић и Михаило Поповић, у сарадњи са наставницом биологије Славицом Ђукић Радојевић, израдили су презентацију на ову тему.

 

Прочитај

Интервју са Радованом Поклопићем

Датум: 18. Novembar 2021 13:04 Категорија: Новости

Радован Поклопић био је ученик гимназије у СШ "Свети Ахилије" и кандидат за ученика генерације школске 2020/21. године. Сада је успешан студент на Математичком факултету у Београду, а како је средња школа утицала на њега и какве успомене из ње носи, прочитајте у следећем интервјуу.

Прочитај

Чекај ме и вратићу се

Датум: 06. Oktobar 2021 11:18 Категорија: Новости

У понедељак, 4. октобра у нашој школи сниман је филм "Чекај ме и вратићу се", режисера Борка Брајовића са легендарним Станојем (Предраг Васић) из "Монтевидеа". У филму су као статисти играли и наши ученици: Давид Милић, Ђорђе Бојовић, Иван Гојковић,  Андреј Мијушковић, Вељко Илић, Борис Цветић, Анђела Стевановић, Милан Стојадиновић (трећи разред економске струке) и Влатко Цветић, Невена Стјепановић, Јована Стјепановић, Матија Николић, Николина Пушица и Сара Новитовић (четврти разред економске струке).
Жељно ишчекујемо пројекцију филма у марту наредне године.
Мирјана Максимовић, глумица која у филму игра професорку најавила је и промоцију своје књиге "Окренута страна" која ће се у наредном периоду одржати у нашој школи.

Прочитај

Европски дан језика

Датум: 27. Septembar 2021 13:51 Категорија: Новости

У СШ «Свети Ахилије» Ариље обележен је Европски дан језика који се у Европи слави 26. септембра почев од 2001. године.
Заслугу за целокупну организацију носи наставник енглеског језика - Јелена Божовић, која је све осмислила уз малу помоћ колега Весне Аћимовић, наставника српског језика и књижевности, Ане Кратовац, школског библиотекара, Марине Бенке, наставника руског језика и Вере Бошковић, наставника енглеског језика.

Програм су, након уводне речи Јелене Божовић, отворили Михаило Бјековић, водитељ (трећи разред гимназије), и група ученика: Михаило Тодоровић, Наталија Недељковић, Тијана Недељковић (трећи разред) и Невена Недељковић (први разред гимназије), који су уз звуке гитаре и песму на енглеском и српском језику чинили програм још живљим и динамичнијим.
Поред информативног излагања о прослави дана језика у Европи и занимљивих чињеница о језицима уопште (Емилија Иконић, трећи и Јелена Лукић и Катарина Рајевић, четврти разред гимназије), били смо у прилици да играмо и интересантан квиз који су осмислиле ученице - Јелена Лукић и Катарина Рајевић. О српском језику реч је дала Весна Аћимовић, наставник српског језика и књижевности. Слушали смо и сјајну изведбу Иване Вујовић (други разред текстилне струке), која је својом гласом освојила публику представљајући српски језик кроз песму. Данило Пилчевић (трећи разред гимназије), нам је драмски надахнуто изнео бројне занимљивости о језицима, међу којима је, на пример, да постоји 46 језика који имају само једног говорника. Ања Николић 
 (други разред гимназије) говорила је о старо-енглеском и о томе како се језик мењао. Душица Велимировић и Татјана Радовић (други разред гимназије) причале су нам о знаковном језику, а о руском језику излагали су Дарко Радовановић и Лазар Симовић (такође трећи разред гимназије). О шпанском језику и највећем кубанском песнику и револуционару Хосеу Мартију чули смо од библиотекара Ане Кратовац, која је прошле године превела и збирку песама овог поете.


Занимљиве плакате на тему језика израдили су ученици првог разреда гимназије: Василија Симеуновић, Леонтина Џелебџић, Давид Милошевић, Александра Симеуновић и Николина Радовановић.
Целу причу на крају је зачинио Влатко Цветић, ученик четвртог разреда економске струке, који је изрецитовао једну од својих песама. Његову самосталну збирку, очекујемо ускоро.
Ово је још један пример добре праксе у нашој школи. Имамо изванредне ученике и наставнике којима се поносимо.

Још фотографија погледајте овде.

Прочитај

Народни музеј на часу историје

Датум: 04. Jun 2021 11:41 Категорија: Новости

Онлајн образовни програм НАРОДНИ МУЗЕЈ НА ЧАСУ реализован је путем Зум апликације у школи за ученике гимназије I3, II3, II4 и IV3 одељења.
У складу са образовном мисијом и потенцијалом музеја овај програм је прилагођен трајању школског часа од 30 минута и реализован је као огледни час.
Осмишљен је за измењене околности условљене пандемијом, са циљем да се омогући организовано упознавање ученика са културном баштином коју наш највећи и најстарији музеј чува.
Матуранти су учествовали у активности „Музеј из школске клупе“  са темом Српска историја кроз уметност 19. века која је изведена помоћу Power Point презентације са репродукцијама и фотографијама уз усмена објашњења кустоса који је ученике водио кроз причу. Уз двосмерну комуникацију у реалном времену ученици су могли да постављају додатна питања. Посматрајући одабрана дела српског сликарства 19. века они су имали прилику да виде портрете истакнутих личности 19. века, као и историјске композиције које су одговарале духу времена.
Ученици другог разреда су детаљније упознати са темом о Улози мушкарца и жене у средњем веку. Уз подршку кустоса, могли су да анализирају сачуване илустрације, предмете и сликарство овог историјског периода. Такође, могли су да сазнају и какви су били односи између ова два пола током средњег века и колико су се мењали до данас.
Кроз презентацију којом руководи кустос ученици првог разреда (А група) су се детаљније упознали са Староегипатским божанствима. Ученици су могли да виде део сталне поставке Народног музеја, староегипатску збирку. Посебна пажња је усмерена на божанства која су се поштовала у старом Египту. Такође је представљена и једина египатска мумија коју музеј чува, а ученици су на тај начин имали увид у свакодневни живот старих Египћана. С обзиром да је кустос и археолог, могли су да сазнају и детаље, као и историјску позадину сваког представљеног предмета.
Ученици првог разреда (Б група) имали су прилику да се ближе упознају са Религијом у римском царству, римским синкретизмом,  у периоду пре и након 313. године. Посматрајући предмете са сталне поставке музеја, видели су које су све религије постојале у Царству и какву промену је донео Милански едикт. Такође, имали су прилику да и сами уоче какав је утицај религија имала на свакодневни живот човека, али и мотиве које је хришћанство преузело, а који су и данас актуелни.
У нашој школи, овај програм је реализован уз сарадњу кустоса Дене Бабајић, Јане Тошковић и Иване Минић испред Народног музеја и професорке историје Невене Матовић.Прочитај

Активност ученика у пројекту локалне самоуправе

Датум: 04. Jun 2021 11:25 Категорија: Новости


У циљу очувања природе и смањења загађења општина Ариље је кроз пројекат „Посади свој хлад“
од Министарства заштите животне средине добила саднице аутохтоних врста дрвећа.
Акцији пошумљавања свој допринос су дали и ученици одељења II7 са разредним старешином Невеном Матовић.
Уз сарадњу са еколошком инспекторком на јавним површинама у улици Војводе Мишића посађене су саднице липе.Прочитај

Посади свој хлад

Датум: 05. Maj 2021 13:49 Категорија: Новости

Наша школа подржала је пројекат  „Посади свој хлад“ који спроводи невладина организација  Зелени развојни центар, иначе званични партнер Међународног еколошког покрета "Let's do it! World". У оквиру пројекта друштвено одговорне компаније обезбеђују саднице белог јасена које се потом, у току пролећне и јесење садње, бесплатно деле грађанима и општинама по пријави за учешће. Овај пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом  (European New Deal)  у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција. Саднице белог јасена су обезбеђене на иницијативу професорке Невене Матовић.

Прочитај

"Галаксија" у школској библиотеци

Датум: 06. April 2021 12:33 Категорија: Новости

Најбољи научнопопуларни часопис у земљама бивше СФРЈ и један од најугледнијих у Европи од данас можете изнајмити у школској библиотеци!

 Данас за „Нову Галаксију” пише више од 120 научника –академика, универзитетских професора, доктора наука, магистара наука и осталих стручњака – из матице и расејања, и покоји инострани. „Галаксија” је поново постала најпоузданији и најзанимљивији водич кроз свет научно-технолошких збивања, због чега је на интернету већ достигла 135.000 читалаца, од тога је 32 одсто изван Србије. Сада као научни магазин, „Нова Галаксија” излази четири пута годишње на 132 странице у боји и у врхунској штампи.

Прочитај