Народни музеј на часу историје

Датум: 04. Jun 2021 11:41 Категорија: Новости

Онлајн образовни програм НАРОДНИ МУЗЕЈ НА ЧАСУ реализован је путем Зум апликације у школи за ученике гимназије I3, II3, II4 и IV3 одељења.
У складу са образовном мисијом и потенцијалом музеја овај програм је прилагођен трајању школског часа од 30 минута и реализован је као огледни час.
Осмишљен је за измењене околности условљене пандемијом, са циљем да се омогући организовано упознавање ученика са културном баштином коју наш највећи и најстарији музеј чува.
Матуранти су учествовали у активности „Музеј из школске клупе“  са темом Српска историја кроз уметност 19. века која је изведена помоћу Power Point презентације са репродукцијама и фотографијама уз усмена објашњења кустоса који је ученике водио кроз причу. Уз двосмерну комуникацију у реалном времену ученици су могли да постављају додатна питања. Посматрајући одабрана дела српског сликарства 19. века они су имали прилику да виде портрете истакнутих личности 19. века, као и историјске композиције које су одговарале духу времена.
Ученици другог разреда су детаљније упознати са темом о Улози мушкарца и жене у средњем веку. Уз подршку кустоса, могли су да анализирају сачуване илустрације, предмете и сликарство овог историјског периода. Такође, могли су да сазнају и какви су били односи између ова два пола током средњег века и колико су се мењали до данас.
Кроз презентацију којом руководи кустос ученици првог разреда (А група) су се детаљније упознали са Староегипатским божанствима. Ученици су могли да виде део сталне поставке Народног музеја, староегипатску збирку. Посебна пажња је усмерена на божанства која су се поштовала у старом Египту. Такође је представљена и једина египатска мумија коју музеј чува, а ученици су на тај начин имали увид у свакодневни живот старих Египћана. С обзиром да је кустос и археолог, могли су да сазнају и детаље, као и историјску позадину сваког представљеног предмета.
Ученици првог разреда (Б група) имали су прилику да се ближе упознају са Религијом у римском царству, римским синкретизмом,  у периоду пре и након 313. године. Посматрајући предмете са сталне поставке музеја, видели су које су све религије постојале у Царству и какву промену је донео Милански едикт. Такође, имали су прилику да и сами уоче какав је утицај религија имала на свакодневни живот човека, али и мотиве које је хришћанство преузело, а који су и данас актуелни.
У нашој школи, овај програм је реализован уз сарадњу кустоса Дене Бабајић, Јане Тошковић и Иване Минић испред Народног музеја и професорке историје Невене Матовић.