Мени

COVID-19

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
ПРЕПОРУКЕ, МАТЕРИЈАЛИ И КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
►►►►►►►►►►►►►►►►►►►


НАСТАВА НА ДАЉИНУ

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
https://www.rasporednastave.gov.rs/
https://rtsplaneta.rs/

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►Анкета

Да ли сте задовољни новим изгледом сајта?

да
не


Резултати

QR code


Календар

Јун 2021
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930


Банери


ЗНАЊЕМ ПОБЕЂУЈЕМО!

Администрација


Посади свој хлад

Датум: 05. Maj 2021 13:49 Категорија: Новости

Наша школа подржала је пројекат  „Посади свој хлад“ који спроводи невладина организација  Зелени развојни центар, иначе званични партнер Међународног еколошког покрета "Let's do it! World". У оквиру пројекта друштвено одговорне компаније обезбеђују саднице белог јасена које се потом, у току пролећне и јесење садње, бесплатно деле грађанима и општинама по пријави за учешће. Овај пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом  (European New Deal)  у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција. Саднице белог јасена су обезбеђене на иницијативу професорке Невене Матовић.

У циљу промовисања чистог и здравог окружења, као и у оквиру друштвено – корисног рада, садњу су реализовали ученици машинског смера другог разреда (одељење II7). Уз подршку директора и разредног старешине саднице белог јасена су посађене у дворишту школе. Свака садница садржи везицу са логом спонзора као и QR код преко којег може да се региструје и прате упутства за њен даљи развој. Друга страна везице је остављена за име и датум садње.
Јасен долази из породице маслина. Познат је од давнина за лечење већег броја болести, а најпознатија лековита дејства односе се на лист и кору. Стара веровања у Србији задржана све до данашњих дана, говоре о великој спасоносној снази јасена. Зато је поштован као свето дрво.
Поред еколошког, ова акција има и здравствену функцију јер је свако дрво јединствени зелени респиратор. Доказано је да близина зелених површина позитивно делује на ублажавање стреса код градског становништва. Како тврде научници, у тренуцима туге, нерасположења и лоших мисли, највећу утеху може да пружи дрво, односно његова раскошна крошња.
Овом приликом позивамо све заинтересоване појединце, али и фирме са територије наше општине да у својим двориштима или слободном простору, направе свој хлад тако што ће на јесен засадити садницу.
Све информације налазе се на интернет страницама:
https://posadisvojhlad.rs/         ;             https://www.facebook.com/posadihlad/
 
Будимо одговорни према себи и другима. Посадимо хлад. Свој хлад.