Саопштење за јавност директора школе

Датум: 30. Oktobar 2019 23:34 Категорија: Обавештења

У вези са непријатностима у преходном дану, следи саопштење за јавност

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ДИРЕКТОРА ШКОЛЕ
 
     У вези са непријатностима које су се у нашиј школи догодиле у уторак и среду, 29. и 30.10.2019.године желим да све заинтересоване обавестим о чињеницама како бисмо у општем интересу спречили конструкције и искривљавање онога што се заиста догодило. Почећу са изношењем чињеница. Лично сам, након сазнања да два елемента на једној од цистерни у којима се складишти гас за грејање нису исправни, позвао још средином августа нашег добављача како би ове недостатке отклонили. Ради се о мерачу количине гаса у цистерни и једном од сигурносних вентила који дуго није промењен али је био у функцији. Ово, само по себи није угрожавало ничију безбедност али није било добро да са тим сачекамо грејну сезони и извршимо пуњење цистерне јер не бисмо могли да знамо која је количина гаса у њу додата. Дакле, планирана интервенција са намером да превенирамо неки каснији проблем који би се онда теже решавао. Наш добављач гаса (фирма из Суботице) је ангажовао свог овлашћеног сервисера (фирма из Панчева) који има дозволу надлежних да се бави овим интервенцијама. Ипак, било је потребно много позива и интревенција да би се сервисер коначно појавио средином октобра, после скоро два месеца! Тада долазе први пут, констатују да у цистерни има гаса који треба потрошити како би се безбедно извршила замена мерача. Након тога ми активирамо грејање и усмеравамо трошење гаса само из те цистерне како бисмо је потпуно испразнили. Када је мерач почео да показује количину око нуле и када су котлови почеки да спуштају температуру (дакле, гас је потрошен) поново сам позвао добављача гаса а они свог овлашћеног сервисера. Остало је да јаве када ће доћи и да се договоримо око детаља. Гле чуда, после само један дан јављају се да су на двадесет минута од школе и да долазе да замене мерач. Непланирано и ненајављено благовремено.
     На лицу места установљавају да се у цистерни ипак задржала мала количина гаса али не може се знати колико тачно јер мерач није исправан. Одлучују да га испусте како би приступили интервенцији. На питање мене и домара како ће то да раде и да ли ми треба нешто да обезбедимо, наводе да није потребно ништа и да је то уобичајена процедура у оваквим случајевима. Лично у то не верујем али, желим да се поуздам у овлашћеног сервисера који би требало да зна шта и како треба да ради. Одлучујем да останем у непосредној близини све време интервенције не са идејом да бих могао нешто стручно помоћи већ због бриге и из потребе да интервенишем уколико се укаже потреба. Сервисери су једну количину гаса испустили на травнату површину у близини цистерне а након тога заменили два елемента на цистерни. Сама интервенција је протекла у реду. За то време осећао се непријатан мирис. За оне који нису упућени у изглед нашег дворишта, све то обавља се на равној, проветреној површини на безбедној удаљености од околних зграда а како је предвиђено и одобреним пројектом када су оне постављане. Све се дешава нешто пре 16 часова поподне.
     Неколико последњих часова у поподневној смени је одржано са мањим непријатностима због непријатног мириса који се ширио са површине на коју је испуштен гас. У школи сам лично био и око 21 час како бих испратио ситуацију. Непријатан мирис се скоро уопште није осећао у згради осим у близини овог места у дворишту. Школа је иначе добро проветрена и омогућена је вентилација током целе ноћи.
     Следећег дана било је спорадичног мириса у овом делу дворишта и на неким местима у згради повремено. Како су се учиници пожалили да им је то непријатно, сачинио сам кратко обавештење у коме сам их упознао о томе шта је у питању, указао да им безбедност  није угрожена и понудио ученицима да уколико не желе не морају да остану на настави. Лично мислим да су услови за одржавање настеве постојали али, не бих улазио у процену субјективне реакције на ситуацију тј да ли некога заиста боли глава из овог разлога или га „боли глава“. И, гле чуда, сви без изузетка су одлучили да им је непријатно и да не желе да остану на настави. Идентична ситуација понавља се и са поподневном сменом. И за њу тврдим да је могла да се одвија несметано али, поштујем „субјективне“ реакције на непријатан мирис. Са друге стране желим да наведем да су све службе у школи несметано радиле цео дан, да су наставници, помоћни радници и поједини родитељи, који су дошли до разредних старешина, били у школи. Али, можда све то није објективна мера субјективних реакција на непријатан мирис. Вероватно ни ја нисам објективна мера иако сам све време био у непосредној близини интервенције и дуже у школи од било кога појединачно оба дана и који не осетих никакве тешкоће. Ипак, сви смо ми различити. Хоћу да нагласим, да не будем погрешно схваћен, да разумем бригу и страх у оваквим ситуацијама чак и после добијања објашњења о чему се ради. И та брига и страх су легитимни.
     Била је ово и прилика да неки ученици потпуно непотребно дођу са маскама у школу. Иначе, нисам приметио да их  носе у сезони појачаних респираторних инфекција или у неким другим ситуацијама. Занимљиво. Такође, имадох прилике да приметим да су те маске скидане док се испали цигарета а онда враћане на нос и уста. Да не видех својим очима, не бих веровао.
     Идемо даље са чињеницама. Школу је посетио инспектор за заштиту животне средине. Званичан записник нисмо још добили али је након обиласка терена потврђено управо оно што сам већ и навео. У згради школе се непријатан мирис није осећао између 13 и 14 часова док је инспектор био у школи (а није ни касније) већ повремено у делу дворишта где је испуштена мања количина гаса и то на трави која је остала запрљана и зауљена. Та површина је око 2 метра квадратна. Одмах смо поступили по налогу да на тој површини отклонимо површински слој траве и земљишта што је и учињено. Ову земљу смо спаковали у добро затворене џакове које ће однети неко од овлашћених за њен транспорт и третирање. Дакле, нећемо је бацити у контејнер нити на неко друго место. Уколико буде потребе за још неком интервенцијом, спровешћемо је.
     Иначе, остварен је и контакт са службом за ванредне ситуације која је такође информисана о овоме. На локалном радију сте имали моје обраћање око 14 часова а након што смо установили све чињенице.
     На надлежнима је да утврде да ли је овлашћени сервисер у свему поступио у складу са прописима. Према мојим незваничним сазнањима, мислим да није, али, о томе коначни суд нећу доносити ја већ надлежне службе. И о томе ћу све заинтересоване обавестити јер је и нама у интересу да се то разјасни.
     Желим посебно да похвалим енергију и брзину реакције којом су родитељи појединих ученика реаговали на друштвеним мрежама из утиска да су им деца угрожена. То је добро из више разлога. Родитељи брину и спремни су да се ангажују. Радује ме када то видим и максимално то подржавам. Само, имам једну додатну препоруку. Реагујте једнако енергично и брзо и у свим другим ситуацијама када помислите да су ваша деца угрожена. На пример када нисте сигурни да ли ваше дете пуши, колико дневно новца који сте му дали за ужину потроши за цигаре, када треба да утврдите да ли пије, када вам ми из школе укажемо да им одузмемо ракију коју су донели из кућне залихе (подрума), када нисте сигурни са ким су у петак и суботу увече, када вам ми кажемо да их видимо како стопирају до Пожеге у време трајања наставе, када вам ми саопштимо да много изостаје па треба да утврдите где је био/била то време, када сазнате да, уместо да су на часу, седе у кафићу, када утврдите да су неумерено много на интернету и друштвеним мрежама итд. Ми и ви, драги родитељи, смо на истом задатку. Не знам да ли имате вернијих сарадника у подршци да ваше дете и наш ученик израсту у квалитетне људе. У људе који ће пре свега умети добро да процене реалност и да на њу адекватно и са мером реагују.
     Да резимирам. Није било никакве хаварије која би угрозила било чију безбедност. Безбедност деце, запослених и имовине нам је на првом месту и то, колико од нас као школе зависи, не бисмо никада угрозили. Поштујемо субјективну бригу и страх и не присиљавамо никога да остане на месту на коме се не осећа пријатно и то је сасвим легитимно. Часове ћемо надокнадити.  И, на крају, оно што се некима неће допасти али је такође чињеница – ова непријатност је једним делим злоупотребљена.
     Увек сам био мишљења да се у свакој нестандардној ситуацији људи још боље упознају и имају прилике да стекну драгоцена искуства за убудуће. Превазилазимо и ову непријатност и настављамо даље на заједничком задатку.
 
 
Братислав Ђорђевић, директор школе