Наш матурант објавио збирку поезије

Датум: 27. Maj 2019 11:13 Категорија: Достигнућа

Један младић од свега 19 година напунио је синоћ биоскопску салу и држао пажњу публике више од сат и по времена. Промоцијом своје збирке поезије "Љубав и обест чивечја" кроз разговор са свима у публици показао је колико љубав мора бити изнад обести и како ће нас она све нахранити, учинити можда не изванредним песницима или мајсторима неког другог заната, али да хоће великим људима, светионицима и спаситељима човечанства.

Димитрије Поповић, матурант ариљске гимназије, свестран, елоквентан, духовит, харизматичан - много чиме би се имао похвалити, а опет га одликују изразита скромност и алтруизам. Није заборавио да помене ниједну особу која је макар и малим делом утицала на његово одрастање и стварање, иако је за све највише заслужан он сам. Проглашава се лењим, простодушно се изједначава са околином да им пружи осећај прихватања, пробуди у њима емоције и повеже са свима оно што једно биће чини човеком, а што је важније од било каквог рада и признања у било ком смислу. Оно што он годинама уназад ради далеко је од лењости. Осим што је изванредан ђак, врло активан у свим ваннаставним активностима, учесник је многих волонтерских акција у граду, омиљен међу вршњацима за које се здушно увек залаже, врло васпитан и увиђаван према старијима, свестан своје младости и дугог периода раста који му предстоји и захтева много рада и одрицања. 

Неизоставно је споменути и његове другарице - Јовану Стефановић која је урадила сјајне илустрације за Димитријеву збирку и Милицу Поповић, Ирену Вајовић и Сару Врањевац које се такође баве писањем поезије и активно учествују у културним активностима школе и града. Њих три су такође прочитале по једну од својих песма на молбу нашег младог песника који је на тај начин хтео да им изрази захвалност. 

Димитрије је понео бројне аплаузе и измамио мноштво искрених похвала, буру осмеха и чак и сузе од узаврелих емоција. Поредили су га са Бећковићем и Миљковићем, он је светло овог града, неко ко обећава и доказује да у младих још постоји онај жар за уметношћу, она истинска искра живота. 

Ми сви као школа, као чланови града и друштва Димитрију дугујемо велику захвалност за ово емотивно вече, за пробуђеност човечности и културе, за наду и веру у будућност. Желимо му да побере још много успеха и пробуди и одледи многа срца!