Стубови културе града.

Датум: 24. Maj 2019 12:02 Категорија: Достигнућа

Чланак о раду наше школе изашао у Просветном прегледу. Комплетан садржај чланка прочитајте у наставку.



Мешовита средња школа у Ариљу са правом носи име великог свеца - Светог Ахилија, по коме је и овај градић добио име.

Њени ученици, захваљујући свесрдном залагању наставника, стручних сарадника и директора школе - Братислава Ђорђевића, прете ндују да буду наследници чувених имена Ариља, као што су писац Добрило Ненадић, сликар Љубивоје Јовановић, недавно преминули глумац Бранко Вукајловић, песник Брана Петровић и други.

Ове школске године школа је учествовала на бројним такмичењима окружног и републичког нивоа, а међу њима се посебно истичу: Регионално такмичење Ученичких компанија где су наши ученици освојили прво и четврто место и приказале најбоље предузетничке идеје западне Србије, затим Републички фото-конкурс Друштава школских библиотекара Србије "Разгледница из школске библиотеке" на коме су две ученице гимназије наше школе освојиле прво и друго место, троје ученика пласирало се на Републичко такмичење из српског језика и језичке културе, једна ученица на Републичко такмичење из историје, екипа момака освојила је треће место на Републичком такмичењу у баскету "3 на 3", и најзад посебно истичемо Републичко такмичење Књижевна олимпијада на коме је наша ученица из јединог гимназијског одељења другог разреда освојила свих 20 бодова на тесту знања и томе је рангирана на прво место у конкуренцији од 137 младих познавалаца књижевности из целе Србије. 

Школа је организатор и бројних ваннаставних културних активности. Библиотечка и драмска секција сваке године град обрадују са макар по једном представом и неколико књижевних вечери. Школска библиотека има одличну сарадњу са народном библиотеком и културним центром Ариље, те им континуирано са својим ученицима помаже у реализацији њихових културних програма. Ове године седам чланова Новинарске секције наше школе имали су част да њихови радови буду одабрани за 19. број Зборника књижевног стваралаштва младих Србије и дијаспоре издавача Српска кућа из Пожаревца. Секција је у Народној библиотеци Ариље организовала и пригодну промоцију својих младих талентованих песника на којој су учешће узели и њихови наставници запослени библиотеке. Најталентованији међу њима - Димитрије Поповић, ученик четвртог разреда гимназије, имао је част да му Народна библиотека објави и прву збирку поезије чија ће се промоција одржати 26. маја за Мајске дане културе у Ариљу. 

Ово је само парчић приказа сјајних успеха наших ученика и њихових ментора, а верујемо да ће се глас и њима надалеко и нашироко чути јер они су нада и понос не само нашег градића, већ и целе земље.