Мени

НАСТАВА НА ДАЉИНУ

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
https://www.rasporednastave.gov.rs/
https://rtsplaneta.rs/

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►Анкета

Да ли сте задовољни новим изгледом сајта?

да
не


Резултати

QR code


Календар

Мај 2020
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


Банери


ЗНАЊЕМ ПОБЕЂУЈЕМО!

Администрација


Школу посетио Љубивоје Јовановић

Датум: 22. Maj 2019 09:43 Категорија: Новости

Двадесет први мајски дан можда није донео уобичајено топло пролећно време, али нас је збиља нарочито обрадовао једном светлом посетом пуном духовне енергије и огромног знања. Наиме, на позив библиотекара - Ане Вучићевић Кратовац, а уз сарадњу са наставником историје - Невеном Матовић, школу je посетио наш суграђанин, сликар светског реномеа - Љубивоје Јовановић који се у последњој деценији врло ангажовао на истраживању словенске митологије, а производ тога јесте тротомно издање књиге "Бела пчела".

Два часа историје посвећена су разговору о овој књизи. Где леже наши корени, колико је заправо стар словенски календар, шта је то све било пре средњег века и да ли су се Словени овде заиста доселили у седмом веку под најездом Хуна, само су нека од питања којима се Љубивоје бавио у својој књизи. Он остатке митологије тражи у народним обичајима и веровањима. Наша пра-мајка била је бела пчела, а касније се говорило о богињама крави, вучици, свињи... а све су то културе које је човек од давнина узгајао на овим просторима. Занимљива је прича о томе да је некада свака породица имала свој симбол који је обично био нека птица или животиња. Тако је његова породица носила симбол ластавице, прича Јовановић. Он је израдио и словенски календар где сваки месец носи име птице која се обично у то време први пут јављала. 

Посета oвог свестраног човека, уметника и научењака, правог интелецтуалца била је свеколико освежење за нашу школу. Част је имати једну овакву особу у свом окружењу, и још веће задовољство бити у прилици да се са њим сарађује. 

Искрено и из свег срца му се захваљујемо и желимо да његова уметност и књижевно-историјски рад нађу пут до што више очију и срца!