Школу посетио Љубивоје Јовановић

Датум: 22. Maj 2019 09:43 Категорија: Новости

Двадесет први мајски дан можда није донео уобичајено топло пролећно време, али нас је збиља нарочито обрадовао једном светлом посетом пуном духовне енергије и огромног знања. Наиме, на позив библиотекара - Ане Вучићевић Кратовац, а уз сарадњу са наставником историје - Невеном Матовић, школу je посетио наш суграђанин, сликар светског реномеа - Љубивоје Јовановић који се у последњој деценији врло ангажовао на истраживању словенске митологије, а производ тога јесте тротомно издање књиге "Бела пчела".

Два часа историје посвећена су разговору о овој књизи. Где леже наши корени, колико је заправо стар словенски календар, шта је то све било пре средњег века и да ли су се Словени овде заиста доселили у седмом веку под најездом Хуна, само су нека од питања којима се Љубивоје бавио у својој књизи. Он остатке митологије тражи у народним обичајима и веровањима. Наша пра-мајка била је бела пчела, а касније се говорило о богињама крави, вучици, свињи... а све су то културе које је човек од давнина узгајао на овим просторима. Занимљива је прича о томе да је некада свака породица имала свој симбол који је обично био нека птица или животиња. Тако је његова породица носила симбол ластавице, прича Јовановић. Он је израдио и словенски календар где сваки месец носи име птице која се обично у то време први пут јављала. 

Посета oвог свестраног човека, уметника и научењака, правог интелецтуалца била је свеколико освежење за нашу школу. Част је имати једну овакву особу у свом окружењу, и још веће задовољство бити у прилици да се са њим сарађује. 

Искрено и из свег срца му се захваљујемо и желимо да његова уметност и књижевно-историјски рад нађу пут до што више очију и срца!