Екскурзија другог разреда

Датум: 17. Maj 2019 10:42 Категорија: Новости

Рано  ујутру  11. маја у 5.00 ученици другог разреда наше школе пошли су на четвородневну екскурзију .  Први дан – правац Солун! Зејтинлик и стари чувар Српског војничког гробља, повијених леђа,  спорог али одлучног хода и изнад свега јасног погледа, говорио је стихове о српским јунацима. У дугом низу имена и нека из нашег краја... 


По разгледању града из аутобуса продужили смо до Паралије, нашег дводневног коначишта. Одатле сутрадан крећемо ка Лариси, ка истоименој цркви Светог Ахилија, а потом журно ка чудесним Метеорима. Монаси градитељи  попели су  се на врхове стена без алпинистичке опреме,клинова или хеликоптера и саградили 24 манастира од којих данас постоји само шест... Тешко је било попети се  и степеницама, али је вредело труда јер овакво место никог не остави равнодушним.
При повратку смо стигли да посетимо манастир Свете Петке која нас је гледала са два пара очију: онај други је био у њеним рукама.
Сутрадан смо имали планирану посету Вергини, месту где је откривена гробница Филипа Македонског.  Ту смо отишли по киши која нас је од раног  јутра пратила до Охрида.  Леп хотел у Охриду – као да су знали да ће нас лоше време везати за хотелске собе.
Ведро охридско јутро и македонско сунце покварили су посао метеоролозима који су причали о кишама и пљусковима, тако да је речити локални водич Љупчо стигао да нас поведе до градске тврђаве, охридских уских уличица, амфитеатра, Биљаниних извора и цркве Св. Наума – све између два црна облака. Топло и духовито пренео нам је дух старих времена, југо носталгију, подмладио нас изворском водом, учио нас да побеђујемо зло у себи попут принцезе са фреске, која је убила аждају и учинио да чујемо откуцаје срца Светог Наума.
Даље, до куће киша, код „Хаване“ загрљаји родитеља.
 
Вођа пута
Борка Бркић