Светски дан књиге

Датум: 24. April 2018 16:08 Категорија: Новости

Подружница школских библиотекара општине Ариље ове године први пут обележила је a дан књиге заједничким књижевним часом.
Након поздравне речи председника подружнице и кратке приче о настанку и значају светског дана књиге, библиотекари ОШ "Ратко Јовановић" из Крушчице, ОШ "Јездимир Трипковић" из Латвице, ОШ "Стеван Чоловић" и СШ "Свети Ахилије" из Ариља са члановима својим Библиотечких секција представили су биографије и стваралачки рад четири књижевника. 
 Још фотографија и видео снимака погледајте овде.

Библиотечка секција из Крушчице (чланови:Марија Станковић, Анђела Ристовић и Милан Лучић) приказала је живот и поетски опус Васка Попе: његове прве песничке кораке, радне подухвате и надахнуће које је проналазио у својој животној сапутници - Хаши. Доста пута чувена песма "Врати ми моје крпице" у новој библиотечкој заједници оџвањала је посебном мелодијом. 
Латвичка школа (ученице: Обрадовић Сара, Ђукиц Николина и Милијановиц Тамара) изабрала је деци и одраслима веома блиског и можда најомиљенијег међу песницима - Мирослава Мику Антића. Свакоме се учинило да има по неки плави чеперак у својој глави док се уз звук рецитације враћао неким својим недавно или већ одавно протеклим школским данима који су донели прве симпатије. 
Чувени писац Бранко Ћопић своје место нашао је и у презентацији ученика ОШ "Стеван Чоловић" (ученици: Луна Милићевић, Душица  Велимировић, Андрија  Деспотовић и Нађа Вучићевић). Поред већ познатих биографских података и песме "Мјесец и његова бака" они су испричали и неке анегдоте из Бранковог живота које су свима извукле осмех на лице и још једном подсетиле да библиотека није тврђава од тешких књига огрезла у озбиљности, већ топла кућа од речи која подстиче како љубав према књижевности и уметности, тако и према другу. 
СШ "Свети Ахилије" (чланови секције: Дуња Василић, Димитрије Поповић и Милица Поповић) свој део часа поклонила је Браниславу Брани Прелевићу, недавно преминулом песнику, драмском писцу, писцу за децу и највећем преводиоцу са шпанског језика, који је између осталог по вокацији био и библиотекар. Библиотека СШ "Свети Ахилије" непосредно пре изненадне смрти песника, са њим је успоставила контакт и требало је да он буде гост на једном лепом књижевном сусрету у нашем граду. Нажалост та идеја није успела да види светло дана, па је ово била прилика да се Брани захвалимо и део њега оживимо. 
Свим учесницима уручене су захвалнице и поклоњене су им књиге као сећање на дружење које се надамо да ће постати традиција, не само поводом дана књиге, већ и у многим другим приликама.