Захвалница професорима из средње школе

Датум: 22. Maj 2022 18:12 Категорија: Новости

Бојана Симовић, чини се тек недавно изашла из гимназијске клупе и опростила се са својом разредном Надом Трумбуловић, а данас ево већ доктор је наука на државном факултету Универзитета у Београду (Технолошко-металуршки факултет, смер Инжењерство материјала). Овај њен изванредан успех био је повод да урадимо са њом интервју за школски сајт. Бојана се радо одазвала нашем позиву, емоције су се пробудиле и сама је пожелела да вест насловимо "Захвалница професорима из средње школе", што смо ми са задовољством прихватили.

  • У вези са чим је твоја докторска теза? Зашто си баш то одабрала?

- Докторска теза је пре свега била базирана на добијању наноматеријала као фотокатализатора који би се користили за разградњу претежно текстилних боја и пестицида уз помоћ сунчевог зрачења. 

Пошто ме је одувек интересовала екологија и заштита природе, један од главних мотива и разлога моје докторске тезе били су чести призори испуштања отпадних вода директно у реку Моравицу (слика доле) без третмана пречишћавања воде.











 

  • Ко је посебно из средње школе утицао на развој твог образовања? Шта посебно памтиш?

Из Опште Гимназије у Ариљу највише су ме мотивисали професори попут:

1. Вере Плазинчић - од ње сам научила да радим свој посао сваким даном са великим еланом. 

2. Моја разредна Нада Трумбуловић, чести заменик моје маме, ме је научила раду, реду и дисциплини.

3. Професор ликовног Аца, који је у свима нама знао да пронађе уметничку страну.

4. Ацо Мићић, Раденко Сарић, Стојна Матовић и многи други професори који су ме неуморно подсећали на одређене квалитете које имам.

5. Верица Рајeвић, која се упорно трудила да научим и заволимо хемију иако ми је предавала само две године, изгледа да је успела у томе. Иако сам јој рекла да више нећу учити хемију, очито сам погазила реч, и даље је учим, и хвала јој на томе. 

Било је и неколико строгих, али правичних професора, који су ме с друге стане научили да у животу  све више мораш сам себе да мотивишеш и покрећеш, јер људи око нас све мање то раде. 
 

Хвала и свим другим професорима, учитељима и мојим драгим људима који су ме, свесно или несвесно, такође обликовали и изградили.
 

  • И за крај - порука нашим ученицима. Чему да теже, које вредности да негују?

Ученицима бих поручила: Изазова је пуно, али колико год да је потешкоћа, труд се на крају увек исплати. Будите стрпљиви и истрајни, живот такве увек награди. Такви људи су увек ведрији, задовољнији и испуњенији - истински срећни. Не одустајте од својих циљева, колико год да су некад далеко. Када их остварите, осећај је изванредан. Иако је данас све инстант, упркос томе негујте знање и квалитет, јер једино то траје! Све остало је пролазно. Будите своји и поставите нам боље стандарде него што данас јесу. И за крај, не и најмање битно, будите поносни на своју школу, на свој град и крај, и увек му се враћајте било кроз ваша дела или друге могућности. Не заборавите да вас је "он" обликовао и изградио. Иако се у њега можда никад потпуно не вратим, сваки пут му се радо враћам. Тренутно је мој тим покренуо и стартап компанију B-FRESH Technologies (http://b-fresh.rs/) баш у нашем Ариљу. Ко зна можда "му" се некад и одужим! У Ариљу је отворен производни погон, а недавно су обезбеђена средства за набавку пилот постројења за производњу њихове биополимерне емулзије, односно Б-Фресх спреја за продужење рока трајања свежег воћа и поврћа. Више о томе можете пронаћи на следећем линку:

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom! (netokracija.rs) 

Бојана Симовић (кратка биографија)

Институт за мултидисциплинарна истраживања-oдсек за науку о материјалима, Универзитет у Београду.

Образовање

  • 17.05.2022. године одбранила докторску дисертацију под насловом „Синтеза и карактеризација наноструктурних материјала на бази цинк-оксида, титан-диоксида и церијум-диоксида за примену у фотокатализи“ на Универзитету у Београду на Технолошко-
  • -металуршком факултету у Београду и тиме стекла звање доктор наука-технолошко инжењерство-инжењерство материјала.
    2011. Дипломирани инжењер технологије-мастер, Одсек за инжењерство материјала, Технолошко–металуршки факултет, Универзитет у Београду
     

Области научног истраживања

  • Синтеза наноматеријала и нанокомпозита (ZnO, Ag/ZnO, TiO2, TiO2/titanat, CeO2, ZnO/CeO2 …) са фотокаталитичким, антимикробним и адсорпционим својствима који се користе за пречишћавање текстилних отпадних вода
  • Добијање наноматеријала кao сензорa влаге
  • Добијање активног паковања са антиоксидативним и антимикробним својствима за продужетак свежине воћа и поврћа.

 

Друге вештине

  • Чланство: Друштво за керамичке материјале Србије, Српско кристалографско друштво, Српско хемијско дриштво

  • Ангажовање у стартап компанији B-fresh Technologies за производњу и промет активног паковања (http://b-fresh.rs/)

  • Научни сарадник у центру од изузетне важности Центар за зелене технологије.