Посета немачког текстилног саветника

Датум: 24. Septembar 2015 13:00 Категорија: Новости

Немачки саветник за текстилну индустрију - Karl- Elmar Luible Senior Experte заједно са директором ариљске текстилне фирме "Гарман" - Марком Симовићем, посетио је СШ "Свети Ахилије" Ариље где је одржао предавање о систему висећег транспорта

Презентацији су присуствовали ученици четвртог разреда, њихови професори: Снежана Авакумовић, Марко Босић и Руђер Бошковић, као и наставица немачког језика Александра Живковић која је преузела улогу преводиоца. Читав догађај пратили су вредни и активни чланови новинарске секције: Бојана Пилчевић- репортер, Невена Грковић- интервјуиста, Марко Гавриловић- фотограф и координаторка новинарске секције Ана Кратовац.









Господин Luible већ педесет година ради као текстилни саветник. Његова предавања одржана су на свим континентима. Систем висећег транспорта је потпуно савремен систем. Овим системом управља се помоћу рачунара, Подаци су смештени на компјутерске табле које дају информације о радном месту. У случају да је радно место празно, незавршене прозводе рачунар шаље на следећу фазу. Ова велика машина мисли уместо радника. Предност система је обезбеђивање веће продуктивности радника, а самим тим бржа и квалитетнија производња. Текстилна фирма "Гарман" уврстиће овај систем у своју производњу, па ће ученици наше школе имати прилику и уживо да виде његову практичну примену. Саветник ће убудуће посећивати наш град ради даљег развитка овог савременог система, као и ради обуке професора у нашој школи која ће такође сарађивати са тектилном фирмом "Гарман". 

Наша новинарка - Невена Грковић за школски билтен одрадила је интервју са господином Luible:

• Којим поводом сте нас посетили?

-
Радим за организацију ,,СЕС“ (Senator Expert Servis), која је финансирана од стране немачке владе и немачке индустрије.
За представљање су изабрани сениори, људи са искуством који посећују фирме два до три пута у току недеље, да би давали савете.

Колико земаља сте посетили до сада?

-Свеукупно смо обишли цео свет: Европу, Азију, Јужну Америку, Аустралију... На Балкану сам посетио две фирме у Србији, две у Румунији, једну у Мађарској и једну у Бугарској, али увек морам поново да дођем.

Колико је новца потребно да би се тај систем омогућио?

  -
За једно место око 2.000 евра.

Како доћи до тог новца?

-
Постоје две опције. Прва је узимање кредита у банци, а друга је европски спонзор.

Какви су Ваши утисци о нашем граду?

-
Мислим да је јако леп, посебно главна улица и црква. Много ми се допала српска кухиња и уживам у боравку овде.

За Витезове: Бојана Пилчевић и Невена Грковић