Први

Датум: 03. April 2016 20:33 Категорија: Достигнућа

Ученичка компанија „Плантагенет” из Средње школе „Свети Ахилије“ у Ариљу освојила је прво место на Регионалном такмичењу ученичких компанија југозападне и централне Србије одржаном 30. марта у Крагујевцу у конкуренцији 32 компаније. Ови средњошколци се у оквиру своје компаније баве израдом еколошких комплета за органско узгајање зачинског биља и чајева у кућним условима.
Заједно са победницима остала три регионална такмичења (југоисточна Србија, Војводина и Београд), ови ученици ће се у Београду 15,16 и 17. маја борити за титулу националног победника и представника Србије на европском такмичењу најбољих ученичких компанија које ће бити одржано у јулу ове године у Швајцарској.

      

 У школској 2015/16. години основане су две ученичке компаније у чији рад су укључени следећи ученици: Марија Миливојевић, Лазар Стојић, Мирослав Павловић, Јелена Миливојевић, Невена Вукотић, Милица Стјепановић и Николина Ћирковић, чланови УК “Плантагенет” и Марија Пећинар, Маријана Пајовић, Тијана Петровић, Марија Ђорђевић, Драгана Вукотић и Јована Марковић , чланице УК “Јуниор Висион”. Ментор ученичких компанија је Нада Стевановић.
Ученици укључени у програм ученичких компанија учествују у процесу стицања Европског пасоша предузетничких вештина. Овај пасош представља нови међународни начин стицања квалификација и добијања сертификата који служи као потврда да су ученици усвојили неопходно знање, вештине и компетенције потребне за запошљавање или самозапошљавање. Полагањем ESP (Entrepreneurial Skills Pass) испита у јуну месецу, на енглеском језику ученици ће постати носиоци Пасоша предузетничких вештина који ће бити корисна ставка и за њихов CV.