Књижевни сусрет са Стефаном Симићем

Датум: 16. Novembar 2015 18:30 Категорија: Новости

Библиотечка секција средње школе „Свети Ахилије“ Ариље у сарадњи са Весном Аћимовић, професорком српског језика и књижевности, у петак 13. новембра у кабинету број шест организовала је књижевни сусрет са младим писцем Стефаном Симићем.

Контакт са писцем успостављен је првенстевно захваљујући ученицама трећег разреда гимназије Јелени Миливојевић и Невени Вукотић које су читале његову поезију и дошле на идеју да је обрађују на додатној настави што је професорка Аћимовић подржала. Ове две ученице среле су књижевника на Сајму књига, испричале му за акцију Библиотечке секције „Помозимо библиотеци да расте“ и он је, одушевљен што су показале интересовање за његов рад, нашој библиотеци поклонио пет својих књига.  Након што су ученице донеле књиге у библиотеку, библиотекарка је успоставила контакт са писцем како би му се захвалила и заједно су дошли на идеју о књижевном сусрету.
Чланови Библиотечке секције: Јана Лалатовић, Невена Грковић, Николија Савчић, Марко Гавриловић, Милица Јовановић, Радош Милићевић, Вуле Стефеновић, Јелена Миливојевић, Невена Јовановић, Невена Вукотић, Милица Стефановић, Бојана Пилчевић и Ђурђица Јовановић отворили су књижевни сусрет стиховима Симићеве песме „Зашто је добро бити добар“, након чега је Невена Грковић најавила песника рекавши нешто о њему и његовом делу.
Песник се захвалио ученицима на срдачном дочеку и започео књижевни сусрет прочитавши један свој текст из књиге „Одјеци људског“. Затим су уследили други текстови, рауговор о њима и повезивање са свакодневним животом. Ученици су се укључили са својим питањима и развила се дискусија о пробелмима одрастања, проналажења и прихватања сопствене личности, адолесцентским љубавима, школским препрекама. Два и по сата се врло живо разговарало.
На крају је писац пет најактивнијих ученика поклонио по једну своју књигу, захвалио се њима и организаторима и пожелео да се ускоро наново виде на сличном књижевном сусрету.