Светски дан књиге

Датум: 24. April 2019 08:42 Категорија: Новости

Подружница школских библиотекара општине Ариље удужила се са Народном библиотеком Ариље и ове године Светски дан књиге обележила на један посве другачији начин.

Идеја библиотека била је да окупљањем не само ученика основних и средњих школа, већ и грађана у једном неформалном разговору о књизи и значају читања открије њихова читалачка интересовања и навике, размени мишљења и пронађе начине како да што више људи приволи књизи, том вредном благу које нам је и отворило пут цивилизације.

По наводима Иване Бркић, библиотекара Народне библиотеке, највећа "књишка будала" јесте онај који мисли да у књизи не може пронаћи ништа вредно.

Ученице основне школе "Стеван Чоловић" саставиле су неколико поучних текстова о томе колико су књиге и библиотеке значајне и шта све добијамо читањем. Књигом постајеш одметник од шаблона, проналазиш себе и растеш, растеш! 

Средњошколке су се бавиле истраживачким радом, те су пронашле неколико кратких текстова и песама на тему књиге и библиотеке. Једна од њих каже: "Тамо где пребива немир детета и где светлуца оно неизговорено, тамо је могуће моја библиотека". Библиотеке нам помажу да никада не изгубимо ону зачудност детета, ону вечну жељу за истраживањем, тежњу ка нашим плавим звездама. 

Након овог дела уследио је неформални разговор где су сви говорили о својим омиљеним књигама, како су се заљубили у читање и какве су све светове у библиотекама открили. Књиге су нам помогле да порастемо, побегнемо од стварности, пронађемо себе, али о разумемо оне друге, другачије од нас. Реч је ипак најјаче оружје! 

Надамо се да ће овакви скупови прерасти у редовне, макар једномесечне и да ће сваки пут окупљати више љубитеља књига.