Песничко вече

Датум: 22. Mart 2019 12:21 Категорија: Новости

Средња школа “Свети Ахилије” Ариље и Народна библиотека Ариље заједнички су организовале песничко вече и на тај начин обележиле Светски дан поезије.


 

Млади песници, ученици средње школе "Свети Ахилије" Ариље казивали своје стихове који су објављени у "Зборнику младих талената Србије и дијаспоре".
Као  зачин вечери слушали смо поезију Димитрија Поповића, младића који ће ускоро имати објављену самосталну збирку. 
Изванредну критику њиховог песничког дела урадила је њихова вршњакиња - Јована Савчић , која је изазвала громки аплауз публике.
 Такође о младим талентима говорили су Ивана Бркић, запослена у Народној библиотеци Ариље; Ана Вучићевић Кратовац, координатор Новинарске и Библиотечке секције и наставнице српског језика и књижевности: Весна Аћимовић, Јелена Коризма и Славка Петровић. 
Након поздравне речи Иване Бркић испред библиотеке Ариље, о раду и достигнућима Новинарске секције говорила је њен координатор Ана Вучићевић Кратовац.
Пре главног дела вечери, сјајним извођењем песме Лорелај Хајнриха Хајнеа на гитари, публику је забавио Димитрије Поповић.
Затим је уследила виртуозно одрађена критика песничког дела младих уметника, коју је написала и прочитала Јована Савчић.
Потом смо чули прозни текст Ђорђа Савића—Брзина живота, где приказује колико свет данас ужурбано живи, а колико је осакаћен у овој новој ери инетернета да је изгубио суштину и заборавио богатство језика и своје порекло.
За њим је уследило представљање песме Николе Крејовића—Сто година патње и јада, где приказује недаћа српског народа кроз бројне ратове које су преживели.
Своје ученице—једну бунтовницу (Ирена Вајовић), а другу тиху и повучену (Јована Плазинчић)представила је Славка Петровић. Чули смо и приказ њихових песама—Иренине Самоће, где приказује своје неуклапање у свет и Јованине Могао си где говори о неоставерној  девојачкој љубави.
Уследио је приказ поезије две мале виле, како их је назвала њихова прфсорка Весна Аћимовић: Ђурђице Јовановић и Милице Поповић. Ђурђица је говорила о Слободи, о томе како због друштевних норми не кажемо све што желимо и не загрлимо све што волимо са јасним позивом свима на крају да се не плаше својих осећања и да треба да пригрле слободу која им је тако близу.  Милица је публици поклонила још једну лепу песму о љубави.
Своје страхове у песму је преточила Андријана Милићевић. О овој необичној заљубљеници у Поове стихове који јој је узор, говорила је њена професорка Јелена Коризма.
У разговор се затим укључила и дирнута публика. Разредни старешина младих песника Ђорђа и Николе, Борка Бркић, пожелела је да каже нешто о овим тако различитим, а успешним момцима на многим пољима. На причу су се надовезале и префесорке Јелена Коризма и Милка Минић, а затим и остали.
На крају је Димитрије својом харизмом и духовитошћу дао савршен зачин овој песничкој вечери, представиши нацрт своје збирке песама коју ће издати Народна библиотека Ариље.  За завршницу одсвирао је песму наше суграђанке Јелене Ковачевић за коју је сам компоновао мелодију. Жеља му је била да се чују њени одлични стохови које је стидљиво чувала за себе.

Још фотографија погледајте овде.