Савиндан

Датум: 29. Januar 2019 12:30 Категорија: Новости

Двадесет седмог јануара у нашој школи традиционално је прослављен Савиндан.

После заједничке молитве и сечења славског колача, присутнима се обратио Ђорђе Савић, ученик одељења IIкоје је ове године преузело да буде домаћин славе, и свима пожелео добродшлицу уз пригодан текст о Светом Сави који је написао.
Затим је реч узео в.д. директор - Братислав Ђорђевић, изразивши радост што је на слави присутан велики број колега који тренутно раде у школи, али и оних који су већ краћи или дужи низ година у пензији. Посебно је истакао да би волео чешће да виђа колеге пензионере у просторијама ове установе јер они су уложили читав радни век да она расте и напредује, те су им врата увек широм отворена и чека их искрена добродошлица. Посебно је похвалио рад драмске секције и професорку српског језика - Весну Аћимовић која је успешно води дуги низ година. Такође похваљен је и рад Библиотечке секције и библиотекара Ане Вучићевић Кратовац. 
Затим су најуспешнијима на Светосавском конкурсу додељене награде. Такмичење је ове године организовано у три категорије, а за тему је, не без разлога, изабрано "Детињство". Средњошколци, негде на размеђу детињства и одраслог доба, осећају утицај и једног и другог, те им је понекад тешко да направе тај прелаз и одвоје се од топлог и сигурног периода где су били заштићени у родитељском дому и света одраслих који их чека са бројним изазовима које ће морати сами да превазиђу. Наши ученици су у својим радовима негде и препознали ту идеју која је водила организаторе конкурса и вешто је пренели у својим радовима. Прво место у категорији најбоља прича освојио је Димитрије Поповић, друго - Наталија Недељковић, и треће - Ивана Грујичић. Најбољу мултимедијалну презентацију израдио је Дарко Ђурић, док је друго место заузео Димитрије Поповић. По оцени жирија најбољи ликовни приказ детињства осмислила је и представила Јована Стефановић, док су друго и треће место заузеле Маја Савић и Јасмина Иконић
Затим су члановима Новинарске секције уручене захвалнице које је послао београдски часопис за уметност и културу - Звездани колодвор са којим наша библиотека сарађује годинама уназад. Захвалнице су добили: Ирена Вајовић, Ђорђе Савић, Никола Крејовић, Милица Поповић, Милица Јовичић, Ђурђица Јовановић, Јована Плазинчић и изванредни Димитрије Поповић коме је ово била трећа награда овог дана. Димитрије је потом прочитао своју причу на тему детињства која је одушевила све присутне, а можете је и прочитати у целости у нашем Школском листу "Витезови од Списатељског пера". 
Након тога в.д. директор упутио је госте да у кабинету број погледају изложбу Хиландар уметника Сретена Вуковића и монодраму драмске секције средње школе "Свети Ахилије" - Преподобна Анастасија у којој су играли Дарко Ђурић, Ирина Божовић и Милица Јовичић. За музичку подршку своје дивне гласове дали су Кристина Јаковљевић и Пеђа Илић.Толико маестрално изведена представа пробудила је занос, али и сузе. Посебно је бриљирала Милица која нимало није каскала за правим прифесионалцима. Унела је дубоку емоцију и љубав у своју улогу да су Анастасију сви осетили као стварну и блиску. Ова представа је већ прича за себе и посветићемо јој један посебан текст, а за сада велико ХВАЛА професорки Весни Аћимовић и њеним ученицима што су нам уприличили једну овако снажну, богату представу.
Ово је био један посебан Савиндан који је на прави начин истакао и вредновао значај образовања. Засигурно би и сам Свети Сава био поносан што је његов дан на овај начин прослављен.