Ученичке компаније и ове године засијале

Датум: 21. April 2018 08:19 Категорија: Достигнућа

Средња школа „Свети Ахилије“ Ариље представила  се са четири ученичке компаније дана 29. марта, 2018. године на регионалном такмичењу југозападне и централне Србије. Само једна од ове три сјајне групе ученика није успела да се пласира и на Републички ниво.
На Републичко такмичење у категорији социјално предузетништво пласирале су се следеће компаније: „Bricket Company“, „FindMe“ и „Plumeria“.

Подсетимо се да Ученичке компаније постоје и активно раде још од школске 2007/08. године. Неколико година уназад успешно менторство обављала је Нада Стевановић, наставник електро групе предмета, а од ове године једну групу води и Ранко Давидовић, директор школе.
Нада Стевановић на Регионално такмичење водила је компаније УК „SolarPlanet“, „Bricket Company“ и „FindMe“, док је директор био ментор компанији „Plumeria“.

     
УК „SolarPlanet“ направила је соларну електрану повезану са системом за наводњавање са даљинским управљањем. Ова изванредна идеја дело је ученика Вранешевић Рада, Илић Предрага, Глигоријевић Ђорђа и Тодоровић Николе, ученика првог разреда електротехничара енергетике и Лазара Недељковића из четвртог разреда гимназијe. „Bricket Company“ је осмислила и направила хидрауличну пресу за призводњу брикета за огрев од папира за рециклажу. Чланови ове компаније су Љубомир Поповић, Никола Јаковљевић, Давид Јојић и Дарко Новитовић, из првог рареда образовног профила електротехничар енергетике и Милан Бркић из четвртог разреда гимназије. Компаније „FindMe“ бави се производњом декоративних, програмираних елемената који омогућавају повећану сигурност деци и одраслима. У саставу ове компаније су Марија Божовић, Милица Јовичић, Ђурђица Јовановић, Вања Павловић, Дарко Ђурић и Никола Никитовић, из трећег разреда гимназије.
  
Ментор УК компаније „Plumeria“ је директор школе Ранко Давидовић. „Plumeria“ се бави производњом радних униформи за ученике основних и средњих школа. Њени чланови су Обрадовић Јована, Обрадовић Драгиња, Милићевић Андријана, Максимовић Вук и Рајковић Милан, из другог разреда образовног профила моделар одеће.
Републичко такмичење одржаће се дана 24. 4. 2018. године у Београду. Желимо много успеха ученицима и њиховим менторима!