Екскурзија четвртих разреда

Датум: 18. Oktobar 2015 21:38 Категорија: Новости

Екскурзија ученика четвртог разреда реализована је у Италији у периоду од 26. септембра до 2. октобра текуће године. 

    

На екскурзију је ишло 97 ученика, 4 одељењске старешине: Ивана Ћирјаковић, Ката Јојић, Стојна Матовић, Нада Трумбуловић; директор Ранко Давидовић  као вођа пута и Божидар Петровић, лекар. 

Пут од Ариља до Италије је водио Преко Хрватске и Словеније до Вероне и Монтекатини Tерме. Након посете Верони, граду романтике, како је још називају, посећене су Монтекатини терме, позната италијанска бања и место где су путници преноћили и искористили време за одмор и слободне активности.

Други дан био је посвећен обиласки Фиренце, италијанске Атине, и њених бројних вредних грађевина: цркава, катедрала, библиотека, универзитета, археолошког музеја, бројних статуа и споменика на градским трговима. Након обилска Фиренце, екскурзија се упутила у Рим, где су и преноћили.
 
Трећи дан, у току обиласка Рима ученици су упознати са Римском ареном „Колосеумом“катедралама: Санта Марија Мађиоре и  Св. Пијетра Винколија прошли су кроз Римски форум, трг Кампидоглио, па Трг Венеција са палатом „Уједењења“ и Храм „Пантеон“. Трг дела Минерва, Трг дела Фиори биле су последње дестинације пре ручака и шопинга, када настављају даље до трга „Навона“, једног од најлепших у Риму и Piazza Navona (“борилачки стадион”). 

Четврти дан био је резервисан за обилазак Ватикана, најмање независне државе на свету, у средишту Рима где су видели Базлику св. Петра (Петрова црква), највеличанственију цркву у хришћанском свету. 

Петог дана рута екскирзије ишла је кроз Сијену и Сан Гамигнано, а шести дан посетили су Лидо ди Јесоло и Венецију, чувени италијански град на води.

Последњег, седмог дана екскурзије пре него што су се запутили у Ариље, учениси су имали прилику да виде Трст, једну од најважнијих лука на северној обали Средоземља, некадашњу "царску луку Хабзбурговаца" и његову цркву Светог Спиридона, српску православну цркву на главном градском тргу Ponte Roso.
Фотографије са екскурзије погледајте овде.